NAJAVA: Sarajevo - Sloboda

Najava utakmice

Nakon dva vezana poraza, Sarajevo će tražiti priliku za povratak na pobjednički kolosijek u duelu sa starim rivalom, tuzlanskom Slobodom.

17.08.2022. 12:38
Semir Zilić

...

Šesto kolo m:tel Premijer lige BiH donosi derbi starih rivala, Sarajeva i Slobode. Historijat duela ova dva tima traje već punih sedam i po decenija, a tuzlanska Sloboda je treći najčešći rival bordo tima u zvaničnim utakmicama, te jedan od samo četiri kluba sa kojima je Sarajevo odigralo trocifren broj utakmica. Svoj prvi meč, Sarajevo i Sloboda odigrali su još 1947. godine u sklopu Republičke lige. Sarajevo, tada pod imenom Torpedo, ugostilo je Tuzlake na stadionu Šesti april, te slavilo sa ubjedljivih 5:0. Ipak, pravi rivalitet ova dva tima se razvio tek u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je Sloboda postala stabilan prvoligaš. Tuzlaci su pune 43 godine neprekidno bili u društvu najboljih, po čemu su, u trenutku kada su 2012. godine napustili Premijer ligu, bili drugi najstabilniji bh. prvoligaš, odmah iza Sarajeva.

Duel Sarajeva i Slobode na Koševu
(23. septembar 1962.)

U bivšoj državi, Tuzlaci su predstavljali jednog od najnezgodnijih rivala za bordo tim, a zanimljivo je istaći da je Sarajevo u utakmicama Prve savezne lige imalo negativan skor u duelima sa Slobodom. U 49 odigranih utakmica u najvišem rangu jugoslavenskog fudbala, bordo tim je upisao samo 15 pobjeda, dok su Tuzlaci slavili 20 puta. Tek nakon nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo je uspjelo preokrenuti ukupni skor u svoju korist, a tome je svakako najviše doprinijela činjenica da Sloboda nikada u utakmicama Prve, odnosno Premijer lige BiH, nije uspjela slaviti na Koševu. Naime, svoju posljednju prvenstvenu pobjedu na našem najvećem stadionu Sloboda je upisala prije više od 40 godina, tačnije u oktobru 1981. godine.

Sarajevo i Sloboda su ukupno odigrali 114 zvaničnih utakmica u kojima je bordo tim slavio 52 pobjede. Tuzlaci su trijumfovali 32 puta, dok je preostalih 30 mečeva završeno bez pobjednika. Tuzlaci već deset utakmica ne znaju za pobjedu u duelima sa Sarajevom, a posebno impresivno djeluje podatak da je u posljednjih 17 zvaničnih mečeva ova dva tima, Sloboda slavila samo jednom, u aprilu 2019. godine, kada je na svom terenu pobijedila rezultatom 2:1.

Ahmetović - 15 utakmica i 6 golova

Gledano kroz cjelokupnu historiju, najviše nastupa za Sarajevo u duelima sa Slobodom upisao je Faruk Ihtijarević, ukupno 19, dok je najefikasniji bio Safet Sušić koji je mrežu Tuzlaka tresao 8 puta. Od fudbalera iz aktuelnog igračkog kadra, apsolutni rekorder je Mersudin Ahmetović. On je u utakmicama protiv Slobode upisao 15 nastupa, a da nije štedio golmane svog matičnog kluba, najbolje pokazuje podatak da je od dolaska u Sarajevo mrežu Slobode zatresao šest puta.

Trener Sarajeva Feđa Dudić u meču sa Slobodom neće imati probleme sa suspenzijama igrača, obzirom da nijedan njegov igrač u prvih pet kola nije dobio tri žuta kartona, a glavobolje mu jedino zadaju povrijeđeni igrači, prije svega Marin Aničić i Daniel Avramovski, koji će sigurno propustiti ovaj meč. Jedini igrač kojem prijeti propuštanje gradskog derbija u narednom kolu je Rijad Kobiljar, koji ima dva žuta kartona.

Susret Sarajeva i Slobode na rasporedu je u petak, 19. augusta, na stadionu Bilino polje, sa početkom u 20 sati, uz direktan televizijski prijenos na MY TV kanalu.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.