Rezime

Nakon ispadanja iz Kupa, Sarajevo se okrenulo pripremama za ponovno takmičenje u Prvoj ligi. U februaru 1950. godine, Sarajevo odlazi na kratku turneju u Belgiju, što je bio prvi izlazak ekipe Sarajeva izvan teritorija Jugoslavije. Sarajevo se u Belgiji zadržalo tri sedmice, predstavivši jugoslovenski fudbal u najboljem svijetlu. Naime, Sarajevo je najprije savladalo ekipu Olympic Charleroi rezultatom 5:3, potom remiziralo sa ekipom Racing Tirlamon, 3:3, da bi u posljednjoj utakmici ostvarilo možda i najbolji rezultat. U posljednjem susretu, prije polaska kući u Liježu je Sarajevo igralo protiv najboljih 11 igrača Prve lige Belgije, te ostvarilo pobjedu od 2:1. Turneja je ocijenjena izuzetno uspješnom, a najefikasniji igrač bio je Franjo Lovrić koji je postigao šest golova, dok su ostala četiri gola postigli Arih, Đ. Lovrić, Švaljek i Švraka.

Ekipa Sarajeva se odmah nakon povratka iz Belgije, zaputila u Zemun, na odigravanje utakmice prvog kola Prve savezne lige, koja se igrala samo četiri dana nakon susreta u Liježu. Vidno umorni zbog putovanja, fudbaleri Sarajeva su podbacili i izgubili sa visokih 3:0. Sedam dana kasnije, u Sarajevu je gostovala Crvena Zvezda, koja je Sarajevu nanijela drugi uzastopni poraz. Dva poraza na otvorenju sezone, zabrinuli su mnoge navijače, a većina medija Sarajevu je prognozirala brz povratak u Drugu ligu. Ipak remi u duelu sa Hajdukom, u trećem kolu je ipak pokazao da Sarajevo ima snage da se bori sa najboljim timovima države, te da je loš start bio prouzrokavan umorom od turneje u Belgiji. Sarajevo se tako do kraja proljetnog dijela u potpunosti vratilo u život, pa je nakon prvih 9 kola zauzimalo sedmo mjesto na tabeli. Nakon ljetne pauze, Sarajevo je zaigralo još bolje, a posebno je impresivan bio niz pobjeda od 13. do 15. kola, kada je u tri utakmice sa Spartakom, Lokomotivom i Budućnosti ostvarilo isto toliko pobjeda, uz gol-razliku 11:1.

Pobjedom nad Budućnosti, Sarajevo je tri kola prije kraja došlo do sjajne četvrte pozicije na tabeli, sa bodom više od petoplasiranog Dinama. Ipak, kao da je igračima Sarajeva u finišu ponestalo snage, doživjeli su tri poraza, između ostalog i jedan u Zagrebu od Dinama, tako da je plasman među prve četiri ekipe ostao samo san. Sarajevo je tako završilo kao petoplasirani tim, što je bio do tada najveći uspjeh jednog bosanskohercegovačkog kolektiva, a najveće zasluge pripisane su treneru i ujedno sjajnom desnom beku, Miroslavu Brozoviću.

Kalendarsku 1950. godinu, tradicionalno zatvaralo je takmičenje za Kup Jugoslavije. Prve tri prepreke ekipa Sarajeva je preskočila bez većih poteškoća, a posebno se izdvajaju visoke pobjede nad Rabotnikom iz Bitolja (11:0) i Tekstilcem iz Prijedora (8:1). Prvi ozbiljniji protivnik je bio Dinamo, u četvrtfinalu. Utakmica se igrala u Maksimiru, a domaći su sa visokih 4:0 došli do trijumfa i plasmana u polufinale Kupa.

Igrački kadar

Golmani
Odbrambeni igrači
Vezni igrači
Napadači
Treneri

POVEZANI ČLANCI

FELJTON: Prvi put u inostranstvu (III dio)

13.02.2023. 12:14

FELJTON: Prvi put u inostranstvu (II dio)

11.02.2023. 16:51

FELJTON: Prvi put u inostranstvu (I dio)

10.02.2023. 17:04