FELJTON: Prvi put u inostranstvu (II dio)

Feljton

Sarajevo je tokom desetodnevnog boravka u Belgiji odigralo tri utakmice, te ostavilo izvanredan utisak na domaćine.

11.02.2023. 16:51
Semir Zilić

...


Prvi put u inostranstvu (I dio)

Pet dana nakon dolaska u Brisel, Sarajevo je odigralo svoju prvu utakmicu na turneji. Prvi protivnik bio je tim iz sredine tabele belgijske Prve lige, Olympic Charleroi. Susret je zakazan za subotu, 25. februara, sa početkom u 16:30 sati, na Olympicovom stadionu Neuville. Uprkos visokim cijenama ulaznica (15, 20, 25 i 40 franaka), te kišovitom vremenu, na tribinama se okupilo oko 10.000 domaćih navijača koji su mogli uživati u dobroj fudbalskoj predstavi.

Sarajevo je nastupilo u sastavu Pejak, Brozović, Alajbegović, Mantula, Švaljek, Ninković, S. Švraka, Konjevod, F. Lovrić, Đ. Lovrić, Arih.

Uprkos blatnjavom terenu, već od samog starta utakmice, Brozovićevi izabranici su pokazali sjajne vještine baratanja loptom, što je belgijska publika srdačno pozdravila. Prvu priliku na utakmici imao je Švraka, čiji je udarac sa distance uspio ukrotiti domaći golman. Sarajevo je nastavilo sa pritiskom, te je u 18. minuti konačno stiglo do vodstva, kada centaršut Miroslava Brozovića u pogodak pretvara kapiten Franjo Lovrić. Nakon početnog šoka, domaći tim je zaigrao nešto bolje te golom Devillersa u 25. minuti uspio izjednačiti rezultat. Ipak, radost domaćih nije dugo trajala, jer već u prvom napadu nakon polaska s centra, Đuro Lovrić sjajno upošljava Ivana Ariha koji pogađa za 1:2.

Pet minuta kasnije, Devillers je svojim drugim golom vratio rezultat u egal, a nakon ovog gola Sarajevo u potpunosti preuzima primat na terenu. Prilike pred golom Van Brusteghema su se redale jedna za drugom, da bi pet minuta prije odlaska na odmor, Suad Švraka iskoristio asistenciju Ariha i pogodio za novo vodstvo Sarajeva.

Sve do 72. minute, rezultat se nije mijenjao, a onda je Sarajevo sa dva brza gola riješilo sve dileme oko pobjednika. Najprije je Đuro Lovrić iskoristio dodavanje Švrake, pobjegao svojim čuvarima, a potom zaobišao golmana Van Brusteghema i pogodio za 2:4. Samo minutu kasnije Franjo Lovrić je zapečatio sudbinu Olympica, koji je do kraja uspio tek da ublaži poraz preko Pizzine, pogotkom u 81. minuti.

Ekipa Sarajeva pred početak utakmice sa Olympicom

Samo dan kasnije, sa početkom u 16:30, fudbaleri Sarajeva ponovo su bili na terenu. Protivnik je ovog puta bio drugoligaš RC Tirlemont, koji je za ovu utakmicu bio pojačan četvoricom fudbalera Sint-Truidensea i Serainga.

Iako je ekipa bila prilično iscrpljena od utakmice sa Olympicom, Brozović je odlučio izvesti isti sastav, kao i dan ranije u Šarlroi. Lokalna štampa bila je ispunjena riječima hvale o prvom nastupu Sarajeva, pa je i ovaj meč izazvao veliku pažnju domaće publike. S izuzetkom prvih 15 minuta susreta, fudbaleri Sarajeva su još jednom opravdali natpise belgijske štampe, ponovo oduševivši publiku.

Domaći tim je bolje otvorio susret i nakon samo deset minuta igre dolazi do prednosti od 2:0. Prvi pogodak postigao je Lambert u 4. minuti, nakon asistencije Deraedta, da bi pet minuta kasnije Ronsse iskoristio centaršut Bineta i preciznim udarcem glavom udvostručio prednost svog tima. Nakon početnog šoka, fudbaleri Sarajeva su zaigrali mnogo bolje, a domaćem golmanu je prvi zaprijetio Švaljek sjajnim udarcem sa 20 metara. Pritisak Sarajeva urodio je plodom u 28. minuti. Švaljek je izveo slobodan udarac iz opasne zone, a njegov snažan udarac golman Vaes je uspio samo kratko odbiti. Na odbijenu loptu natrčao je Franjo Lovrić i pogodio za 2:1. Od tog trenutka Sarajevo je zagospodarilo terenom. Igrom kratkih pasova do ludila su dovodili domaće fudbalere, mada se činilo da su nekada i previše komplikovali, pogotovo kada bi bili u poziciji za otvoren šut. Uprkos boljoj igri, Sarajevo do odlaska na odmor nije uspjelo stići do izjednačenja.

Nastavak igre donio je nova uzbuđenja. Sarajevo je i dalje kontrolisalo utakmicu, ali je u 65. minuti Tirlemont ipak stigao do trećeg gola. Binet je pogodio prečku Pejakovog gola, lopta se odbila do Appelthansa koji trese mrežu, ali se prethodno začuo zvuk sudijske pištaljke. Glavni sudija meča je procijenio da je jedan igrač Sarajeva prilikom Binetovog udarca igrao rukom, te je dosudio jedanaesterac. Loptu je na bijelu tačku namjestio Lambert i sigurno pogodio za 3:1. Samo što se krenulo sa centra, dosuđen je novi jedanaesterac. Ovog puta je rukom u svom šesnaestercu igrao jedan domaći fudbaler, a siguran sa bijele tačke bio je Švaljek, koji tako vraća Sarajevo u igru.

U posljednjih 20 minuta uslijedila je totalna ofanziva našeg tima koja se isplatila u 88. minuti, kada Lovrić nakon solo prodora izlazi sam pred golmana Vaesa i postavlja konačnih 3:3.

Trenutak kada Lambert postiže pogodak za 1:0

Posljednji protivnik na turneji bila je gradska reprezentacija Liježa. Susret je odigran 1. marta na stadionu Tilleura, sa početkom u 19 sati, pod svjetlošću reflektora. Oko 10.000 gledalaca moglo je vidjeti još jedno sjajno izdanje fudbalera Sarajeva.

Domaćini su sastavili izuzetno kvalitetan tim, od fudbalera tri gradska prvoligaša, Standarda (Boogaerts, Blaise, Mathonet, Carlier i Remy), RFC Liegea (Saeren, Duchesne, Lacroix, Moes, Agneessens) i Tilleura (Pannaye, Nihoul, Irgel, Vandenbosch, Versali), a među njima su bila i tri reprezentativca Belgije.

Protiv najkvalitetnijeg protivnika, Sarajevo je pružilo najzreliju partiju. Za razliku od prve dvije utakmice, u ovoj je Brozović napravio nekoliko promjena. Švaljek je zamijenio Alajbegovića na mjestu lijevog beka, a na njegovom mjestu u half liniji zaigrao je Kozak. Umjesto povrijeđenog Švrake, na desno krilo je prešao Arih, dok je dres sa brojem 11 pripao novom igraču Sarajeva, Žigmanu.

Od samog početka utakmice, Sarajevo je uspostavilo dominaciju, te već nakon četiri minute igre stiglo do vodstva. Đuro Lovrić je uposlio svog starijeg brata Franju, koji je nepogriješiv iz mat-pozicije. Petnaest minuta kasnije, uslijedila je nova radost naših fudbalera. Ovog puta u ulozi asistenta je Konjevod, a strijelac je ponovo bio Franjo Lovrić koji topovskim udarcem sa vrha šesnaesterca matira domaćeg golmana za 0:2. Domaći tim je tek u drugom poluvremenu uspio u nekoliko navrata zaprijetiti golu Sarajeva, ali je Stipe Pejak panterskim paradama sačuvao svoju mrežu. Ipak, tri minute prije kraja polutka RFC Liegea i belgijske reprezentacije, Lacroix, uspio je da postigne počasni pogodak i tako ublaži poraz svog tima.


U narednom dijelu: Sarajevo je iz Belgije ispraćeno riječima hvale, a povratak u Beograd obilježila je drama prilikom slijetanja na zemunski aerodrom.