1985/86 | Prva savezna liga | 13. kolo
27.10.1985. | 13:30
Maksimir | Posjeta: 15.000
Zagreb

1:1

Sarajevo

Izvještaj


Sarajevo je u Zagreb stiglo sa jasnom namjerom da osvoji bodova, što se moglo vidjeti od samog starta utakmice. Bordo tim je bio dosta opasniji od svog domaćina, a samo zahvaljujući golmanu Stojiću, Dinamo je uspio ostati neporažen u ovom meču. Prvu priliku fudbaleri u bordo dresovima imali su već u 17. minuti, kada se Mirza Kapetanović odlično probio u šesnaesterac plavih, ali je Stojić pravovremenim uklizavanjem u njegove noge, uspio spasiti gotovo siguran gol. Tri minute kasnije, golman Dinama je ipak bio nemoćan. Nakon jednog pasa Mehmeda Janjoša i loše uigrane ofsajd zamke domaće odbrane, Muhidin Teskeredžić je izašao sam pred Stojića, te ga rutinski savladao za 0:1. Za centarfora bordo tima, to je bio deveti pogodak u sezoni, a čak četvrti u nizu, obzirom da je imao priliku postizati golove i na prethodne tri prvenstvene utakmice, čime je potvrdio da se nalazi u životnoj formi i da je trener Boško Antić njegovim povratkom iz JNA, dobio adekvatnu zamjenu za najboljeg strijelca Sarajeva u prethodnoj sezoni, Husrefa Musemića.

Do odlaska na odmor, Sarajevo je imalo još dvije dobre prilike preko Dragana Jakovljevića i Zijada Švrakića, ali je Stojić u oba navrata bio na visini zadatka, ostavivši tako svoj tim u igri.

Prvih dvadesetak minuta igre u nastavku, donijeli su identičnu sliku. Dinamo je u napadu bio nemoćan, a Sarajevo je sve više prijetilo i činilo se da je samo pitanje vremena kada će se po drugi put zatresti Stojićeva mreža. Najbliže golu, fudbaleri Sarajeva su bili u 53. minuti, kada se Teskeredžić poigravao sa kompletnom odbranom Dinama, nanizavši nekoliko domaćih fudbalera u šesnaestercu, ali je na kraju ostao bez snage za završni udarac, pa je rezultat ostao nepromijenjen. Tek od sredine drugog poluvremena, Dinamo je uspio uspostaviti ozbiljniju terensku inicijativu, za šta su nagrađeni u 70. minuti, kada više sretno, nego spretno, ipak dolaze do izjednačenja. Nakon centaršuta Marka Mlinarića, lopta se kao u bilijaru, odbijala po šesnaestercu Sarajeva, da bi na kraju došla do Šmita koji je šutirao sa vrha šesnaesterca, a njegov šut u gol je sa nekih 6-7 metara skrenuo Ivan Cvjetković za radost oko 10.000 domaćih navijača.

U posljednjih deset minuta, zagrebački plavi su krenuli na sve ili ništa, ali ipak nisu uspjeli po drugi put savladati Miloša Đurkovića, te se Sarajevo zasluženo vratilo sa jednim bodom sa Maksimira, iako se stekao opšti utisak da je moglo u ovom meču doći i do punog plijena.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Teskeredžić nastavio golgeterski niz i na Maksimiru

27.10.2023. 11:42