1962/63 | Balkanski kup | 3. kolo
19.09.1962.
Koševo | Posjeta: 2.000
Sarajevo

Sarajevo

2:0

Izvještaj


Gostovanje rumunskog tima nije privuklo mnogo pažnje kod domaće publike, pa je na tribinama koševskog stadiona te srijede bilo prisutno tek oko 2.000 gledalaca, koji su ipak mogli uživati u dobroj fudbalskoj predstavi, kojoj je poseban ton davao razigrani Asim Ferhatović, za kojeg gosti iz Brašova nisu imali rješenja.

Steagul Rosu je već od starta utakmice iznenadio fudbalere Sarajeva sa izrazito napadačkom postavom, te su praktično od prvog zvižduka turskog sudije Orkana krenuli sa napadima prema golu Marka Bilića, ali je odbrana predvođena bekovskim dvojcem Fazlagić - Vujović, bez većih problema uspjela otkloniti sve opasnosti od svog gola, ne dozvolivši Rumunima da ozbiljnije zaprijete Biliću.

Tek nakon desetak minuta igre, Sarajevo se uspjelo osloboditi pritiska gostiju, te je već od sredine prvog poluvremena potpuno preuzelo terensku inicijativu, stvorivši nekoliko izglednih prilika, ali je gostujući golman Haidu bio na visini zadatka. I onda, kada je izgledalo da će se na odmor otići bez golova, Sarajevo je stiglo do vodstva. Igrao se 42. minut susreta, kada je Srboljub Markušević gotovo sa polovine terena poslao jednu dubinsku loptu prema šesnaestercu gostiju i pronašao Ferhatovića koji se najprije vještim driblingom oslobodio svog čuvara, a potom krenuo prema golu. Nakon što je prešao nekoliko metara, Ferhatović se odlučio na udarac iz mrtvog ugla, što je iznenadilo rumunskog golmana, koji je samo pogledom ispratio let lopte u njegovu mrežu.

Nastavak utakmice donio je još borbeniju igru sa obje strane. Gosti su i dalje igrali otvoreno sa željom da probaju stići barem do jednog boda, dok su fudbaleri Sarajeva na sve načine pokušavali doći do drugog gola kojim bi potvrdili pobjedu. Prvu priliku u nastavku imalo je Sarajevo u 65. minuti, kada se Ivica Petković našao sam pred golom gostiju, ali se umjesto udarca odlučio na pokušaj driblinga, što je golman Haidu iskoristio, te je požrtvovanim padom u Petkovićeve noge spasio svoju mrežu. Samo par minuta kasnije, u gotovo identičnoj situaciji našao se i Zijad Arslanagić, ali je prilično brzopleto reagovao i veoma loše šutirao, te lopta odlazi pored gola.

Sve dileme oko pobjednika riješene su četiri minute prije kraja utakmice, kada je na scenu ponovo stupio maestralni Hae. On je najprije primio jednu loptu od Arslanagića sa lijeve strane, a potom je velemajstorski prebacio preko glave centarhalfu gostiju, koji je ostao stajati kao ukopan. Nakon što je ostao sam, na desetak metara, Ferahtović je zahvatio loptu u padu i preciznim udarcem pogodio donji lijevi ugao gola Haidua za konačnih 2:0.

Ovom pobjedom Sarajevo je ostalo u igri za osvajanje prvog mjesta u grupi, a nakon što se u međuvremenu turski predstavnik, Galatasaray, povukao iz takmičenja, u grupi A je preostalo da se odigra još samo jedan susret, onaj između Steagul Rosua i Sarajeva u rumunskom Brašovu, koji je na rasporedu bio u novembru iste godine, u kojoj je tim sa Koševa imao priliku da eventualnom pobjedom u toj utakmici osvoji prvo mjesto u grupi i plasira se u finale Balkanskog kupa.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Hasetove majstorije za trijumf nad Rumunima

19.09.2023. 12:35