1967/68 | Kup evropskih šampiona | 1. kolo
20.09.1967.
GSP | Posjeta: 10.000
Nikozija

2:2

Sarajevo

Izvještaj


Fudbalere Sarajeva je po izlasku na teren dočekalo neugodno iznenađenje, obzirom da je teren stadiona GSP bio prikriven šljakom. Domaći igrači, očito naviknuti na igranje na tvrdom terenu, bolje su se snašli, a nošeni gromoglasnom podrškom blizu 10.000 svojih navijača, već u prvoj minuti utakmice stigli su do vodstva. Desno krilo Olympiakosa, Giorgis Kettenis je iskoristio grešku Milenka Bajića i izašao sam pred golmana Sirću, savladavši ga iz dosta teške situacije za 1:0.

Tek nakon deset minuta igre, Sarajevo se uspjelo othrvati pritisku domaćina, te je potpuno preuzelo terensku inicijativu, a upravo u 10. minuti, fudbaleri u bordo dresovima su imali prvu odličnu priliku. Boško Prodanović, koji je u ovom meču zadužio Musemićevu devetku, prihvatio je jednu loptu odbijenu od stative, a potom se propisno obrukao, promašivši prazan gol Kiprana. U narednoj minuti, još jedna sjajna prilika za Sarajevo. Stjepan Blažević je uputio centaršut sa desne strane, a ispred Prodanovića je reagovao domaći golman Filotas, koji je igrao rukom izvan svog šesnaesterca. Uslijedili su protesti fudbalera Sarajeva, kod italijanskog sudije Aurelija Angonesea, tražeći da isključi kiparskog golmana, ali je on samo odmahnuo rukom pokazujući da se igra nastavi.

Sarajevo je do odlaska na odmor imalo još nekoliko dobrih prilika za izjednačenje, koje su ostale neiskorištene, a dvije minute prije kraja stigla je i kazna za sve promašaje, u vidu drugog pogotka Olympiakosa. Markos Markou je pokrenuo jednu akciju svog tima, a u namjeri da ga zaustavi, Anđelko Tešan je pokušao da uposli Sirću, ali je golman bordo tima ostao iznenađen ovim potezom mladog beka, pa je lopta završila u njegovoj mreži, te je Olympiakos otišao na odmor sa dva gola prednosti.

U nastavku utakmice, trener Lovrić je umjesto Sirće na teren poslao povratnika iz JNA, Refika Muftića, a Sarajevo je zaigralo još agresivnije, iskoristivši nešto lošiju fizičku spremu domaćeg tima, te je zasluženo stiglo do izjednačenja. Samo pet minuta igre u nastavku, bilo je dovoljno igračima u bijelim dresovima da dođu do prvog gola. Prodanović je odlično uposlio Boška Antića, koji se odlično snašao i zatresao mrežu Kiprana za 2:1.

Ovaj gol dao je krila gostima, koji su svim silama krenuli po izjednačujući gol, da bi konačno u 65. minuti uspjelo ostvariti zacrtani cilj. Ponovo je u ulozi strijelca bio Boško Antić, koji je nakon jednog odličnog centaršuta kapitena Mirsada Fazlagića, ostao sam na drugoj stativi, te mu je preostao lakši dio posla, da ubaci loptu u praznu mrežu za 2:2.

Moglo je Sarajevo do kraja utakmice doći i do trećeg gola, ali je za to nedostajalo nešto više spretnosti u šesnaestercu gostiju, pa je meč završen rezultatom iz 65. minute. Nakon posljednjeg zvižduka italijanskog sudije, nastalo je veliko slavlje domaćih fudbalera i navijača, koji su ovih 2:2 prihvatili kao veliki uspjeh, a domaća publika je aplauzima ispratila i fudbalere Sarajeva, nagradivši ih za sjajnu partiju koju su pružili.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Debitantski nastup Sarajeva u Kupu šampiona

20.09.2023. 12:52

Peti revanš nakon 2:2 u gostima

20.07.2023. 12:04