1977/78 | Prva savezna liga | 22. kolo
26.03.1978.
Koševo | Posjeta: 10.000
Sarajevo

Sarajevo

3:1

Izvještaj


Sarajevo je na fantastičan način otvorilo meč i već do polovine prvog dijela igre uspjelo stići do velike prednosti. Od prvog sudijskog zvižduka, igrači u bordo dresovima su zagospodarili terenom, a na prvo slavlje oko 10.000 domaćih navijača čekalo se do 10. minute. Bila je to uigrana akcija Milaka i Sušića, nakon koje je uslijedio Sušićev centaršut kojeg u pogodak za 1:0 pretvara najbolji strijelac Sarajeva, Radomir Savić. Vodeći gol nije usporio napade Muzurovićevih izabranika, a pritisak je urodio plodom u 20. minuti, kada Sarajevo stiže i do drugog gola. Bio je to najljepši detalj na utakmici, a za čaroliju se pobrinuo ko drugi, nego Sušić. On je najprije odlično smirio jedan Repčićev centaršut sa lijeve strane, a potom se u svom stilu poigrao sa golmanom Zeničana, Alempićem, kojeg je sjajnom varkom izbacio iz ravnoteže, zaobišao i potom poslao loptu u praznu mrežu za 2:0.

Tek nakon drugog gola, gosti su uspjeli doći do svoje igre, pa su do odlaska na odmor imali čak i dvije dobre prilike preko Mehmeda Buze, a najbliži pogotku bio je Jasmin Hajduk, čiji je udarac u finišu prvog poluvremena zaustavila stativa Grudinog gola, pa se na odmor otišlo sa rezultatom iz 20. minute.

Nakon pauze, fudbaleri Čelika su nastavili sa otvorenom igrom koja im se isplatila u 54. minuti, kada bivši ljubimac koševske publike, Murat Šaran, sjajno koristi centaršut Žutelije i pogađa mrežu Sarajeva za 2:1. Tek nakon primljenog gola, bude se i domaći igrači, koji su još od sredine prvog poluvremena djelovali pomalo uspavano. Nade gostiju da bi mogli stići do jednog boda na Koševu, ipak nisu dugo trajale, jer je samo pet minuta kasnije Sarajevo ponovo stiglo do dva gola prednosti i time praktično riješilo pitanje pobjednika u ovom meču. Nakon akcije u kojoj je učestvovala gotovo kompletna napadačka petorka, Safet Sušić je po drugi put na meču sjajnim centaršutem pronašao Savića koji je još jednom precizan i efektnim udarcem glavom loptu šalje u gornji lijevi ugao Alempićevog gola za konačnih 3:1.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Sušić i Savić smekšali Čelik

26.03.2024. 12:47