ARHIVA: Sušić i Savić smekšali Čelik

Arhiva

Na današnji dan, 26. marta 1978. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo zenički Čelik rezultatom 3:1.

26.03.2024. 12:47
Semir Zilić

...


Nakon ne baš impresivnog starta prvoligaške sezone 1977/78., u kojoj je ekipa Sarajeva nakon 13 odigranih kola zauzimala tek 14. poziciju na tabeli, uz samo jedan bod više od pretposljednjeg Zagreba. Ipak, upravo od tog trenutka krenula je sjajna rezultatska serija tima sa Koševa. Sarajevo je u finišu jesenje i na startu proljetne polusezone uvezalo sedam utakmica bez poraza, te se nakon 20 odigranih kola našlo na visokom petom mjestu na tabeli. Predvođeni najmlađim stručnim štabom u državi, kojeg su činili šef Fuad Muzurović (32 godine), te njegovi pomoćnici Denijal Pirić (31) i Boško Prodanović (34), uz kapitena Edhema Šljivu, te nadolazeće zvijezde jugoslavenskog fudbala Safeta Sušića i Srebrenka Repčića, na Koševu se aktivno radilo na stvaranju nove zlatne generacije koja će, nakon deset godina prosječnih rezultata, vratiti Sarajevo u sami vrh domaćeg fudbala.

Serija dobrih rezultata, koja je započela još krajem oktobra, prekinuta je u 21. kolu, kada je Sarajevo doživjelo minimalni poraz na gostovanju u Mostaru, a priliku da nadoknadi propušteno, bordo tim je imao sedam dana kasnije kada je na Koševu gostovao i drugi republički rival, zenički Čelik. Za razliku od utakmice u Mostaru, trener Muzurović je za meč sa Zeničanima imao na raspolaganju sve igrač. Šljivo se vratio u ekipu nakon odrađene suspenzije zbog parnih kartona, a oporavio se i prvi golman Sead Gruda, od povrede koju je zadobio dvije sedmice ranije u duelu sa Slobodom na Koševu, pa je stručni štab Sarajeva bio na slatkim mukama uoči još trećeg uzastopnog republičkog derbija.

Sarajevo je na fantastičan način otvorilo meč i već do polovine prvog dijela igre uspjelo stići do velike prednosti. Od prvog sudijskog zvižduka, igrači u bordo dresovima su zagospodarili terenom, a na prvo slavlje oko 10.000 domaćih navijača čekalo se do 10. minute. Bila je to uigrana akcija Milaka i Sušića, nakon koje je uslijedio Sušićev centaršut kojeg u pogodak za 1:0 pretvara najbolji strijelac Sarajeva, Radomir Savić. Vodeći gol nije usporio napade Muzurovićevih izabranika, a pritisak je urodio plodom u 20. minuti, kada Sarajevo stiže i do drugog gola. Bio je to najljepši detalj na utakmici, a za čaroliju se pobrinuo ko drugi, nego Sušić. On je najprije odlično smirio jedan Repčićev centaršut sa lijeve strane, a potom se u svom stilu poigrao sa golmanom Zeničana, Alempićem, kojeg je sjajnom varkom izbacio iz ravnoteže, zaobišao i potom poslao loptu u praznu mrežu za 2:0.

Safet Sušić vara Alempića i postiže pogodak za 2:0

Tek nakon drugog gola, gosti su uspjeli doći do svoje igre, pa su do odlaska na odmor imali čak i dvije dobre prilike preko Mehmeda Buze, a najbliži pogotku bio je Jasmin Hajduk, čiji je udarac u finišu prvog poluvremena zaustavila stativa Grudinog gola, pa se na odmor otišlo sa rezultatom iz 20. minute.

Nakon pauze, fudbaleri Čelika su nastavili sa otvorenom igrom koja im se isplatila u 54. minuti, kada bivši ljubimac koševske publike, Murat Šaran, sjajno koristi centaršut Žutelije i pogađa mrežu Sarajeva za 2:1. Tek nakon primljenog gola, bude se i domaći igrači, koji su još od sredine prvog poluvremena djelovali pomalo uspavano. Nade gostiju da bi mogli stići do jednog boda na Koševu, ipak nisu dugo trajale, jer je samo pet minuta kasnije Sarajevo ponovo stiglo do dva gola prednosti i time praktično riješilo pitanje pobjednika u ovom meču. Nakon akcije u kojoj je učestvovala gotovo kompletna napadačka petorka, Safet Sušić je po drugi put na meču sjajnim centaršutem pronašao Savića koji je još jednom precizan i efektnim udarcem glavom loptu šalje u gornji lijevi ugao Alempićevog gola za konačnih 3:1.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.