Dvije prečke, dvije stative i novi kiks Sarajeva

Izvještaj

Derbi susret desetog kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Širokog Brijega završen je podjelom bodova.

11.09.2022. 21:02
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Sarajevo je odlično otvorilo utakmicu, te je u prvih 15 minuta utakmice čak tri puta bilo veoma blizu postizanja pogotka. Prvu priliku na meču imao je Nardin Mulahusejnović nakon samo tri minute igre, kada nakon prizemnog centaršuta Ivana Ikića, sa pet metara pogađa prečku gola gostiju. Okvir gola Širokog Brijega ponovo se zatresao u 10. minuti, kada nakon akcije Adnana Džafića i Frane Čirjaka, sa peterca stativu pogađa Dal Varešanović. Četiri minute kasnije, Mulahusejnović je imao još jednu izglednu priliku, ovog puta nakon centaršuta Nemanje Tomaševića, ali sa sedam metara udaljenosti šutira veoma loše, pa golmanu Širokog nije bilo teško uhvatiti njegov udarac. Novi pokušaj bordo tima bilježimo u 20. minuti, kada Džafić sjajno šutira iskosa sa petnaest metara, ali Josipović odbija loptu nazad u polje. U nastavku akcije lopta dolazi do debitanta Avdije Vršajevića koji upošljava Mulahusejnovića, ali njegov udarac blokira odbrana gostiju.

Uslijedio je potom period nešto slabije igre Sarajeva, koje nije iskoristilo taj početni pritisak, pa iz narednih desetak minuta igre bordo tim uglavnom prijeti udarcima sa distance, ali su pokušaji Varešanovića i Čirjaka završili visoko preko gola. Pet minuta prije odlaska na odmor ponovo je pokušao Mulahusejnović, ovog puta udarcem glavom nakon centaršuta Čirjaka, ali je Josipović još jednom siguran. Posljednju priliku u prvom dijelu igre imao je Varešanović, koji je nakon sjajne akcije Džafića i Tomaševića ostao sam na desetak metara od gola, ali se prilikom šuta okliznuo, pa se na odmor otišlo bez golova.

Za razliku od prvih 45 minuta, uvodni dio nastavka utakmice nije ponudio kvalitetnu igru fudbalera Sarajeva. Osim nepreciznog volej udarca Ikića sa vrha šesnaesterca iz 54. minute, gotovo ništa vrijedno pomena se nije dogodilo u prvih 15 minuta drugog poluvremena. U 62. minuti Feđa Dudić na teren šalje Asmira Suljića i Hamzu Čatakovića, a ovaj drugi je samo par minuta kasnije odlično uposlio Mulahusejnovića čiji udarac sa vrha šesnaesterca blokira odbrana Širokog. Pokušao je potom i sam Čataković dalekometnim udarcem sa preko dvadeset metara, ali Josipović brani.

U 74. minuti, okvir gola ponovo je bio saveznik gostujućeg tima. Nakon slobodnog udarca Čirjaka, najviši u skoku je bio Vlatko Drobarov, ali njegov udarac glavom pogađa prečku. Sedam minuta prije kraja pokušao je u dva navrata Čataković, najprije iz slobodnog udarca, a potom i volej udarcem nakon što mu se odbila lopta, ali je Josipović još jednom odbranio, istina uz dosta poteškoća. Četiri minute kasnije, Tomašević se okliznuo nakon centaršuta Vršajevića, a da će Sarajevo i definitivno ostati bez pobjede bilo je jasno u prvoj minuti sudijske nadoknade kada je nakon centaršuta Suljića, Vršajević šutirao glavom, ali se ponovo ispriječila stativa Josipovićevog gola.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.