ARHIVA: Kanonada po komšiji

Arhiva

Na današnji dan, 12. septembra 1976. godine, Sarajevo je u gradskom derbiju savladalo Željezničar sa ubjedljivih 5:0.

12.09.2022. 11:56
Semir Zilić

...


Dva sarajevska rivala su veoma loše otvorila sezonu 1976/77. Oba tima su u prva četiri kola ostvarila mršav učinak od po dva remija i poraza, te su se sa samo dva boda na kontu nalazili na dnu tabele, na šesnaestom, odnosno sedamnaestom mjestu. Ispod njih je bila jedino ljubljanska Olimpija, koja je također imala dva boda, ali uz lošiju gol-razliku od Sarajeva i Željezničara. Jubilarni 35. prvenstveni derbi protekao je u sjajnoj atmosferi. Oko 20.000 navijača oba tima ispunilo je tribine stadiona Koševo. Za ekipu Sarajeva, to je bila prva utakmica u novoj sezoni na svom stadionu, obzirom da su u prvim kolima zbog radova na Koševu, svoje utakmice igrali na Grbavici, pa je to bio dodatni motiv za igrače u bijelim dresovima da dođu do prve pobjede u sezoni.

Zlatko Dupovac postiže vodeći pogodak

Susret nije mogao bolje početi za tim Vukašina Višnjevca, jer je već u 4. minuti Sarajevo stiglo do vodstva. Akciju je na desnoj strani započeo Želimir Vidović, koji upošljava Srebrenka Repčića, a ovaj bez mnogo oklijevanja šalje oštar centaršut u šesnaesterac gostiju. Na nabačenu loptu su krenuli Zlatko Dupovac i Slobodan Janjuš, a centarfor bordo tima je bio spretniji od Janjuša te preciznim udarcem glavom šalje loptu u mrežu za 1:0. Nakon vodećeg gola, gosti preuzimaju terensku inicijativu, ali su njihovi napadi poprilično bezopasni, što Sarajevo kažnjava novim pogotkom u 27. minuti. Dupovac se majstorski oslobodio svog čuvara Saračevića, a potom uputio loptu iza leđa odbrane Željezničara, gdje utrčava kapiten Dragan Simić, koji zaobilazi Janjuša i pogađa za 2:0. Moglo je Sarajevo osam minuta kasnije doći i do novog gola, kada je Janjuš loše procijenio jedan centaršut Denijala Pirića, pa lopta dolazi do usamljenog Nijaza Merdanovića, čiji udarac sa gol-linije izbacuje Saračević.

Jedinu izglednu priliku u prvom dijelu igre, Željezničar je imao u 36. minuti nakon slobodnog udarca Slobodana Kojovića, koji je snažno šutirao iskosa sa dvadesetak metara, ali lopta pogađa mjesto gdje se spajaju stativa i prečka Dautbegovićevog gola i odbija se nazad u teren.

Simić, Bošnjak i Pirić zaustavljaju napad Željezničara

Na odmor se otišlo sa prednošću Sarajeva od 2:0, a samo što je počelo drugo poluvrijeme, bordo tim je stigao do novog gola. Merdanović je odlično prošao po lijevoj strani, te gotovo sa same korner linije uputio povratnu pas za mladog Radomira Savića koji prizemnim udarcem po treći put matira Janjuša. Naredne minute donijele su nešto bolju igru gostiju, koji su imali prilike preko Saračevića i dva puta Đorđića, ali je u sva tri navrata Dautbegović bio siguran. Posebno se golman Sarajeva istakao u 51. minuti, kada je odbranio Đorđićev udarac sa pet metara.

Savić i Rajković otklanjaju opasnost od svog gola

Nakon tih propuštenih prilika, igra Željezničara se potpuno raspala, a na terenu je postojao samo jedan tim, Sarajevo. Četvrti gol stigao je u 63. minuti, ovog puta nakon katastrofalne greške rezerviste gostiju Karalića, čiji je loš povratni pas prema Janjušu odlično ispratio Dupovac. On je ukrao loptu ispred golmana plavih, a potom uposlio usamljenog Simića kojem nije bilo teško da pogodi za 4:0.

Tačku na ovaj meč stavio je mladi Nenad Vidaković u 70. minuti, nakon što je samo četiri minute ranije zamijenio povrijeđenog Branka Bošnjaka. Ponovo je u ulozi asistenta bio razigrani Dupovac, a Vidaković je oštrim udarcem lijevom nogom po peti put matirao Janjuša i tako zaključio sjajnu fudbalsku predstavu igrača Sarajeva.

Faksimili novinskih naslova od 13. septembra

"Kanonada po komšiji" bio je tek jedan od mnogobrojnih slikovitih naslova u novinskim izvještajima od narednog dana. Urednici sportskih stranica širom Jugoslavije kao da su se trudili da što bolje dočaraju svojim čitaocima veličanstvenu pobjedu kojom se Sarajevo izdiglo do trinaeste pozicije na tabeli, dok su fudbaleri Željezničara ostali zakucani na samom dnu.

Izvještaj, sastave i 13 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.