ARHIVA: Pobjeda za oproštaj od Papeta i Kelija

Arhiva

Na današnji dan, 5. oktobra 1980. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Dinamo rezultatom 3:1.

05.10.2022. 13:40
Semir Zilić

...


Samo četiri dana nakon nesretnog ispadanja od HSV-a, u prvom kolu Kupa UEFA, Sarajevo je u sklopu 7. kola Prve savezne lige, na svom Koševu ugostilo zagrebački Dinamo. Gosti su u glavni grad BiH stigli sa jasnom namjerom da pokušaju iskoristiti eventualni psihički pad fudbalera Sarajeva, ne bi li upisali četvrtu pobjedu u prvenstvu. S druge strane, ekipa Fuada Muzurovića je u ovom meču vidjela idealnu priliku da se oporavi od ispadanja iz Evrope, ali i iskupi za nešto lošiji prvenstveni start od očekivanog, obzirom da je u prvih šest kola Sarajevo osvojilo samo pet bodova. Svakako, dodatni motiv za fudbalere bordo tima bio je i oproštaj od dvojice saigrača, kapitena Safeta Sušića i Želimira Vidovića, koji su nakon ovog meča otputovali na služenje vojnog roka.

Fudbaleri Sarajeva prije početka utakmice

Prije nego što je prištinski sudija Dimitrijević dao znak za početak utakmice, uslijedila je mala svečanost. Direktor Sarajeva, Svetozar Vujović, uručio je cvijeće Sušiću i Vidoviću, ali i četvorici mladih fudbalera, koji su također otišli na služenje vojnog roka. Za razliku od Vidovića, koji zbog povrede u ovom meču nije nastupio, Sušić je posljednji put u toj sezoni izveo svoje saigrače na teren.

Sarajevo je dobro otvorilo utakmicu i zaprijetilo prvi put već u uvodnim minutama, kada prodor i centaršut Sušića, nije ispratio niko od njegovih saigrača. Nova prilika za bordo tim uslijedila je u 15. minuti. Mehmed Janjoš je majstorski izvukao mladog golmana gostiju, Tomislava Ivkovića, ali je pri tome otišao u mrtvi ugao, pa je rezultat ostao nepromijenjen. Nekoliko minuta kasnije, ponovo je Janjoš bio u prilici, nakon što je primio jednu dubinsku loptu od Nenada Vidakovića, veznjak bordo tima se našao u poziciji za šut, ali se umjesto toga odlučio odigrati povratni pas prema Sušiću, na šta je dobro reagovala odbrana gostiju i otklonila opasnost od svog gola.

Janjoš pred golom Dinama

Nakon početnog pritiska Sarajeva, probudili su se i gosti, te praktično iz prve šanse na utakmici u 26. minuti stigli do vodstva. Akciju Dinama je započeo Kurtela, nastavio Zlatko Kranjčar, a u gol pretvorio Stjepan Deverić. On je primio loptu od svog kapitena, ušao u šesnaesterac Sarajeva i pored istrčalog Janjuša pogodio za 0:1. Vodeći gol gostiju je očito utjecao na koncentraciju igrača Sarajeva, koji su prepustili terensku inicijativu gostima.

Ipak, prvu šansu nakon gola imao je Ferid Radeljaš, poslije Sušićevog centaršuta, ali je zakasnio za djelić sekunde. S druge strane, Dinamo je u finišu prvog poluvremena zamalo stigao do drugog pogotka. Igrala se 43. minuta, kada je Cvetković dobio loptu od Jovičevića sa desne strane, ali se spetljao u šesnaestercu Sarajeva. U narednoj minuti pokušao je i Kranjčar, ali je njegov lukav udarac uspio zaustaviti Janjuš. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu igre viđeno je u 45. minuti, kada Sušić prolazi po lijevoj strani i upošljava Predraga Pašića, ali njegov udarac odlazi pored stative Ivkovićevog gola.

Duel Sušića i Bogdana

Slično kao u finišu prvog poluvremena, uvodne minute nastavka utakmice donijele su bolju igru Dinama. Dva puta je u prilici bio Kovačević, prvi put kada se nije snašao nakon jedne slabije intervencije Janjuša, a drugi put u 51. minuti kada je snažno šutirao iskosa, ali je Janjuš ovog puta bio siguran. To je bilo otprilike sve što su gosti uradili u ovom meču, a od 55. minute, Sarajevo je zagospodarilo terenom i sasvim zasluženo stiglo do preokreta.

Fudbaleri u bijelim dresovima su zaigrali znatno ofanzivnije i u 63. minuti stigli do izjednačenja. Sušić je centrirao sa lijeve strane, Ivković kasno krenuo na loptu, a to koristi Pašić koji glavom odnosi loptu ispred golmana Dinama i pogađa za 1:1. Samo pet minuta kasnije, Sarajevo je stiglo do preokreta. Sušić je ponovo u ulozi asistenta, a njegov precizan centaršut glavom u gol pretvara Radeljaš za veliko slavlje na tribinama.


Sve dileme oko pobjednika riješene su osam minuta prije kraja utakmice. Radeljaš je centrirao sa desne strane i pronašao Nijaza Merdanovića, koji gotovo sa same linije odigrava povratni pas na peterac Dinama. Njegovu loptu odlično je pratio Janjoš, koji šutira u padu i po treći put pogađa mrežu Ivkovića za potvrdu trijumfa Sarajeva.

Sarajevo je tako stiglo do vrijedne pobjede kojom se nakon sedam odigranih kola probilo do osmog mjesta na tabeli, a fudbaleri bordo tima su se na najbolji mogući način nakratko oprostili od svojih drugova.

Izvještaj, sastave, video i 11 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.