ARHIVA: Sarajevo pružilo snažan otpor Ćirinim "Zmajevima"

Arhiva

Na današnji dan, 8. oktobra 2008. godine, Sarajevo je u prijateljskoj utakmici poraženo od "A" reprezentacije Bosne i Hercegovine rezultatom 1:2.

08.10.2022. 11:22
Semir Zilić

...


Oktobarska reprezentativna pauza donijela je zanimljiv susret na Koševu. U sklopu priprema za susrete kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, protiv Turske i Armenije, reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala prijateljsku utakmicu protiv ekipe Sarajeva. Lijepo vrijeme, noćna utakmica i atraktivan protivnik, privukli su na tribine stadiona Koševo preko 5.000 gledalaca koji su mogli uživati u kvalitetnoj fudbalskoj predstavi. Na samom početku meča, publika je velikim aplauzima pozdravila članove našeg nacionalnog tima, a posebne ovacije zaradili su bivši fudbaleri bordo tima, selektor Miroslav Blažević, trener golmana Enver Lugušić, te dvojica reprezentativaca i bivših osvajača "Trofeja Ismir Pintol", Safet Nadarević i Džemal Berberović.

Duel Džakmića i Ibiševića

Selektor Ćiro Blažević je svom bivšem timu suprotstavio ekipu koju je namjeravao izvesti u meču sa Turskom, pa je tako reprezentacija započela utakmicu u sljedećem sastavu: Hasagić, Berberović, Salihović, Damjanović, Spahić, Nadarević, Rahimić, Muratović, Misimović, Džeko, Ibišević, dok su u drugom poluvremenu priliku za igru dobili Pjanić, Ibričić, Brašnić, Mravac, Bartolović i Vladavić.

S druge strane, trener bordo tima Husnija Arapović odlučio se za sljedeći sastav: Alaim, Džakmić, Belošević, Torlak, Šaraba, Dudo, Nikitović, Doqi, Obuća, Hadžić, Raščić, a početkom drugog poluvremena u igru su ušli Hamzić, Haris Handžić i Hiroš.

Obuća i Raščić pred Hasagićevim golom

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su u meč ušli dosta rezervisano, dok su s druge strane igrači Sarajeva bili izuzetno motivisani da se pokažu u što boljem izdanju protiv najboljih fudbalera u zemlji. Sarajevo je tokom prvog poluvremena, pomalo neočekivano, diktiralo tempo igre, stvorilo i nekoliko poluprilika, ali se rezultat nije mijenjao. U isto vrijeme, odbrana Sarajeva je igrala na zaista visokom nivou, pa reprezentativci predvođeni Džekom, Ibiševićem i drugim zvijezdama gotovo da nisu ozbiljnije zaprijetili Alaimovom golu.

U nastavku utakmice oba trenera su napravila nekoliko izmjena, a uvodne minute drugog poluvremena ponovo su pripale bordo timu. Najbolju priliku za Sarajevo imao je Haris Handžić, nakon desetak minuta igre, kada je izašao sam pred Velimira Brašnića, pokušao ga predriblati, ali je rezervni golman reprezentacije ipak uspio prozrijeti njegovu namjeru i sačuvati svoj gol.

Torlak i Džakmić zaustavljaju Vladavića

A onda u 62. minuti, Sarajevo stiže do vodstva. Nedim Hiroš je sjajno prošao po desnoj strani, a potom uputio centaršut na drugu stativu gdje je najviše skočio mladi Handžić i snažnim udarcem glavom poslao loptu pod prečku Brašnićevog gola za 1:0. Nakon vodećeg gola, Ćirini izabranici su zaigrali znatno bolje, te su u posljednjih deset minuta uspjeli postići dva gola i doći do preokreta.

Tako je najprije u 80. minuti, Admir Vladavić uspio na lijevoj strani pobjeći Raščiću i Džakmiću, a potom centrirati pred gol Sarajeva. Vladavićev centaršut je uspio izblokirati Belošević, ali samo nakratko, obzirom da se lopta odbila do Senijada Ibričića, koji se najprije lijepim driblingom oslobodio svog čuvara Šarabe, a potom preciznim udarcem matirao Hamzića. Tri minute kasnije, reprezentacija je stigla i do drugog gola, kada Elvir Rahimić koristi centaršut Zvjezdana Misimovića iz slobodnog udarca i glavom pogađa za konačnih 1:2.