ARHIVA: Pašić u ulozi golmana na gradskom derbiju

Arhiva

Na današnji dan, 21. oktobra 1979. godine, gradski rivali Željezničar i Sarajevo podijelili su bodove u derbiju na Grbavici Rezultat je bio 1:1.

21.10.2022. 13:13
Semir Zilić

...


Jesenja polusezona 1979. godine, navijačima Sarajeva ostala ja upamćena kao jedna od najboljih u historiji bordo tima. Sarajevo, iako oslabljeno odlaskom četvorice prvotimaca, igralo je zaista sjajno, na krilima svog kapitena Safeta Sušića, a blistava jesen krunisana je prvim mjestom na tabeli na kraju polusezone. Nakon trinaest odigranih kola, tim Fuada Muzurovića, nalazio se na drugom mjestu na tabeli, sa identičnim brojem bodova kao i vodeći Radnički, ali uz slabiju gol-razliku, a naredno kolo donijelo je gradski derbi na Grbavici. Iako je protivnik bordo tima, Željezničar, stajao nešto lošije na tabeli, očekivao se pravi spektakl, a uprkos prohladnom vremenu, na tribinama se već pola sata prije početka utakmice okupilo oko 25.000 gledalaca, koji su zdušno bodrili svoje ljubimce u plavim i bordo dresovima.

Pozdrav sudije Maksimovića i kapitena Sušića

Već od prvog zvižduka novosadskog sudije Dušana Maksimovića, domaći fudbaleri su krenuli ofanzivno, a nakon samo par minuta igre u prilici se našao krilni napadač Željezničara, Idić. On je nakon odličnog prodora po desnoj strani, ušao u šesnaesterac Sarajeva, ali je pri tome oklijevao sa udarcem, pa je odbrana bordo tima uspjela otkloniti opasnost od svog gola. Nakon početnog pritiska plavih, budi se i Sarajevo, koje prijeti preko Sušića, ali je ovog puta odbrana domaćeg tima bila na visini zadatka. Četrnaesta minuta utakmice, donijela je i prvi pogodak. Faruk Hadžibegić je na nekih dvadesetak metara od svog gola faulirao Papricu, a slobodan udarac izvodi Saračević. Kapiten Željezničara je šutirao snažno po zemlji, a lopta je pri tome zakačila jednog od igrača Sarajeva u živom zidu i za kratko promijenila smjer, što je bilo dovoljno da prevari Slobodana Janjuša na golu i odsjedne u njegovoj mreži, za veliko slavlje plavih navijača.

Vodeći gol je dao krila fudbalerima Željezničara, koji su u 20. minuti prijetili preko Čilića, ali njegov udarac sa vrha šesnaesterca, sjajnom paradom zaustavlja Janjuš. Uslijedile su potom i dvije prilike Sarajeva, obje preko Sušića, ali je rezultat ostao nepromijenjen. On je najprije iskosa šutirao snažno, ali neprecizno, a potom je u 30. minuti njegov pokušaj iz slobodnog udarca završio tik iznad prečke Cvitanušićevog gola. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je ponovo Željezničara, preko Berjana u 33. minuti, ali je Janjuš još jednom bio na visini zadatka.

Saračević postiže pogodak za 1:0

Uvodne minute nastavka ponovo su pripale domaćem timu, a najuzbudljiviji trenutak dogodio se u 56. minuti, kada Idić najprije pogađa stativu, a potom Janjuš u dva navrata zaustavlja udarce Ivanovića sa desetak metara, a potom i Nikića sa svega dva metra. I kada je izgledalo da domaći tim kontroliše utakmicu, Sarajevo je u 70. minuti stiglo do izjednačenja. Sušić je bio u solo prodoru, a u posljednji čas zaustavlja ga golman Cvitanušić koji izbija loptu u korner. Nakon kornera, Cvitanušić je loše procijenio centaršut i zaplivao u prazno, pa lopta dolazi do Želimira Vidovića. Desni bek Sarajeva je najprije primio loptu, a potom šutirao snažno pod prečku praznog gola Željezničara i kada su već svi vidjeli loptu u golu, ispriječio se Čilić koji njegov udarac zaustavlja rukom. Sudija Maksimović je opravdano dosudio jedanesterac za Sarajevo, kojeg u pogodak za 1:1 pretvara Safet Sušić.

Pet minuta prije kraja utakmice, dogodila se nesvakidašnja situacija. Paprica je krenuo sam prema Janjuševom golu, golman bordo tima mu se požrtvovano bacio u noge i uspio ga zaustaviti, ali se tom prilikom povrijedio i nije mogao nastaviti meč. Obzirom da je trener Muzurović već napravio obje dozvoljene izmjene, golmanski dres je navukao Predrag Pašić, koji je nakon kraćeg prekida igre zbog ukazivanja pomoći Janjušu, do kraja meča bio u ulozi golmana. Željezničar ipak nije uspio iskoristiti činjenicu da je Sarajevo ostalo sa igračem manje u polju, te da je na golu stajao Pašić, pa je meč završen podjelom bodova.

Sarajevo je tako propustilo priliku da pobjedom preuzme lidersku poziciju na tabeli ali je za bordo tim svakako kao utjeha ostala činjenica da su i nakon 14 odigranih kola ostali na diobi prvog mjesta, ali ovog puta sa čak četiri različita kluba.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.