Obuća debitovao pobjedom

Izvještaj

Sarajevo je u 15, kolu Premijer lige BiH stiglo do druge gostujuće pobjede u sezoni, trijumfom nad Posušjem rezultatom 1:0.

23.10.2022. 16:23
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Duel 15. kola m:tel Premijer lige BiH između Posušja i Sarajeva, bio je debitantski nastup na klupi za novog trenera bordo tima, Emira Obuću. Već u svojoj prvoj utakmici, u ulozi šefa stručnog štaba, Obuća se odlučio za nekoliko promjena u sastavu. Na desnom beku je debitovao junior bordo tima, Enedin Mulalić, dok se po prvi put ove sezone u vrhu napada našao Hamza Čataković, što se ispostavilo kao pun pogodak novog trenera bordo tima.

Sarajevo je u susret ušlo dosta opreznije, prepustivši inicijativu domaćem timu koji je prvu priliku imao već u četvrtoj minuti, ali Begić slabo šutira sa nekih sedam-osam metara. Šest minuta kasnije, pokušao je i Boban, udarcem sa vrha šesnaesterca, ali lopta pogađa jednog igrača Posušja i odlazi pored gola. Isti igrač je i u 12. minuti bio u dobroj prilici, ali njegov udarac u posljednji čas blokira Mulalić.

Sarajevo je prvu priliku imalo u 20. minuti, kada Dal Varešanović šutira sa desetak metara, ali lopta odlazi tik pored gola domaćeg tima. Najbolju priliku za Posušje imao je Jović, u 29. minuti, ali njegov udarac iz blizine zaustavlja Muhamed Šahinović.

A onda je u 30. minuti uslijedio možda i ključni trenutak meča. Čataković je odlično uposlio Varešanovića, koji je krenuo sam prema golu Posušja, ali ga s leđa obara Krešić, pa mu sudija Sivac opravdano pokazuje crveni karton. Slobodan udarac sa 18 metara je izveo Čataković, ali njegov snažan udarac uspijeva zaustaviti golman Kukić. Ipak, lopta se odbila do Daniela Avramovskog, koji je pokušao vratiti loptu u peterac, gdje su bila dva fudbalera Sarajeva, ali Kukić još jednom interveniše.

Do odlaska na odmor, Sarajevo je imalo još dvije dobre prilike, prvu preko Vlatka Drobarova, čiji udarac nakon kornera blokira jedan domaći igrač, a drugu u 44. minuti. Adnan Džafić je centrirao sa lijeve strane, a zaboravljen od odbrane Posušja na drugoj stativi ostao je Ivan Ikić, koji sa samo pet metara šutira pored gola.

Drugo poluvrijeme nije moglo bolje početi za Sarajevo. Nakon samo četiri minute igre, Sarajevo je stiglo do vodstva. Posušaci su izveli jedan aut na svojoj polovini, Džafić je napravio pritisak na odbrambenog igrača domaćih, koji greškom dodaje loptu do Čatakovića, a ovaj preciznim udarcem desnom nogom matira Kukića za veliko slavlje gostujućih navijača.

Nakon vodećeg gola Sarajeva, Posušje je nakratko preuzelo inicijativu, ali nije uspjelo ozbiljnije ugroziti Šahinovićev gol. Strijelac vodećeg gola, Čataković, u razmaku od samo četiri minute, dva puta je ugrozio gol domaćina. Prvi put u 66. minuti, kada je nakon prodora po desnoj strani, šutirao iskosa sa desetak metara preko gola, a drugi put u 70. minuti. Napadač bordo tima se sjajnim driblingom oslobodio svog čuvara Krište i krenuo sam prema golu Posušja. Kada je stigao na vrh šesnaesterca, odlučio se na udarac, ali lopta odlazi iznad Kukićevog gola.

U posljednjih dvadesetak minuta igre, Posušje je krenulo na sve ili ništa. Bivši igrač bordo tima, Slobodan Milanović je u 73. minuti šutirao sa 25 metara, ali Šahinović brani. Četiri minute kasnije, još bolja prilika za domaće. Milanović je ovog puta centrirao sa lijeve strane, a Luka Begić neometan šutira glavom sa desetak metara, ali lopta odlazi za par centimetara pored gola.

Devet minuta prije kraja, Sarajevo je ponovo moglo završiti posao na današnjem meču. Čataković je lijepo prebacio loptu na desnu stranu do Ikića, koji šutira snažno iskosa i trese mrežu Kukića, ali sa vanjske strane. Dvije minute prije kraja, nova stopostotna prilika za Sarajevo, Abdul Rashid Abubakar je izašao sam pred golmana Kukića, koji zaustavlja njegov udarac. U nastavku akcije, lopta dolazi do Tarika Ramića, čiji udarac sa petnaest metara blokira domaća odbrana. Minutu kasnije, u prilici je bio i Nemanja Tomašević, ali je odbrana Posušja ponovo bila na visini zadatka.

Sarajevo je tako stiglo do druge gostujuće pobjede u sezoni, a šeste ukupno, te se probilo do pete pozicije na tabeli.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.