ARHIVA: Nemoj Zijo, nemoj tako...

Arhiva

Na današnji dan, 2. novembra 1985. godine, Sarajevo je u 51. gradskom derbiju savladalo Željezničar na Koševu, rezultatom 2:1.

02.11.2022. 12:01
Semir Zilić

...


Nakon blistave sezone 1984/85. u kojoj su oba sarajevska rivala postigla velike uspjehe, osvajanjem druge šampionske titule, odnosno plasmanom u polufinale Kupa UEFA. Veliki uspjesi donijeli su sa sobom i osipanje igračkog kadra. Sarajevo su napustili Predrag Pašić, Faruk Hadžibegić i Husref Musemić, dok je Željezničar ostao bez Vlade Čapljića, Edina Bahtića i Josipa Čilića, pa su očekivano i rezultati u novoj sezoni bili nešto slabiji. Četrnaesto kolo i međusobni duel, gradski rivali su dočekali u sredini tabele, Sarajevo na sedmom, a Željezničar na jedanaestom mjestu. Uprkos tome, prvi gradski derbi u sezoni tradicionalno je izazvao veliku pažnju u glavnom gradu BiH, pa se na tribinama stadiona Koševo okupilo preko 20.000 navijača oba tima.

Protivnici su u meč ušli dosta oprezno, a prvu priliku na meču imao je Željezničar u šestoj minuti utakmice, kada je udarac Samardžije bez većih problema uspio ukrotiti Miloš Đurković. Ubrzo potom, Sarajevo je preuzelo konce igre u svoje ruke, a glavni pokretači gotovo svih akcija bordo tima bili su Mirza Kapetanović i Zijad Švrakić. Sarajevo je imalo nekoliko izglednih prilika, preko kapitena Janjoša, Jakovljevića i Švrakića, koje su ostale neiskorištene, dok je najbliže golu bio Kapetanović sredinom prvog poluvremena. Lijevi bek Sarajeva je izašao sam pred gol gostiju, te snažno šutirao iskosa, ali je zatresao samo vanjski dio mreže. Tom prilikom je golman Slobodan Janjuš kratko zakačio loptu, pa je sudija Jović pokazao na korner. Uslijedio je potom sportski potez Kapetanovića, koji je splitskom arbitru sugerisao da je Janjuš dirao loptu kada je ona već bila izvan terena, pa je Jović promijenio svoju odluku, a Kapetanović pobrao aplauze kako publike, tako i fudbalera oba tima.

Najbolje ocijenjeni igrač meča - Mirza Kapetanović

A onda je u 37. minuti, Sarajevo napokon uspjelo krunisati svoju terensku inicijativu. Razigrani Švrakić je primio jednu loptu na sredini terena, a potom je nakon sjajnog solo prodora snažno šutirao. Lopta je na putu do mreže kratko zakačila Komšića, ali dovoljno da prevari Janjuša i odsjedne u njegovoj mreži za veliko slavlje na tribinama.

Vodeći gol je dao krila fudbalerima Sarajeva, koji su krenuli još agresivnije prema golu gostiju, a kao plod takve igre stigao je i drugi pogodak. Igrao se 44. minut utakmice, kada je Kapetanović ušao u šesnaesterac gostiju i kada se spremao na udarac, s leđa ga je oborio Gutović, pa sudija Jović opravdano dosuđuje jedanaesterac u korist Sarajeva. Loptu je na bijelu tačku namjestio Slaviša Vukičević, koji šalje loptu u jednu, a Janjuša u drugu stranu za veliku prednost bordo tima.

Vukičević pogađa za 2:0

Uvodne minute drugog poluvremena pripale su timu sa Grbavice, a najbolju priliku za pogodak, Željezničar je imao u 52. minuti. Kapetanović je u svom šesnaestercu oborio Matkovića, te Jović po drugi put na meču pokazuje na bijelu tačku. Jedanaesterac je izveo Samardžija, ali umjesto gola, pogađa stativu. Promašeni penal je demoralisao fudbalere u plavim dresovima, koji se nisu uspjeli vratiti u meč, a sve što su gosti uradili do kraja susreta bio je utješni pogodak Mehmeda Baždarevića. Kapiten Željezničara se u 87. minuti, najbolje snašao u jednoj gužvi pred golom Sarajeva i pogodio za konačan rezultat 51. sarajevskog derbija.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, uslijedilo je veliko slavlje. Centralna figura proslave bio je novi ljubimac navijača bordo tima i strijelac prvog gola na meču, Zijad Švrakić, kojeg su navijači sa terena ispratili pjesmom "Nemoj Zijo, nemoj tako, znaš da Želji nije lako...".

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.