ARHIVA: Sušićev povratak iz JNA i remi na snježno bijelom Koševu

Arhiva

Na današnji dan, 15. novembra 1981. godine, Sarajevo ja na Koševu remiziralo sa Partizanom, rezultatom 0:0.

15.11.2022. 12:46
Semir Zilić

...

Foto: Crno-bela nostalgija

Nakon punih 13 mjeseci, stadion Koševo i navijači Sarajeva, napokon su dočekali svog kapitena i ljubimca, Safeta Sušića. Još od oktobra prethodne godine, kada je nakon utakmice sa Dinamom otišao na odsluženje vojnog roka, Sarajevo je upalo u rezultatsku krizu. Tako je nakon osvajanja vicešampionske titule, bordo tim u prvoj sezoni bez Sušića završio na slabom 13. mjestu, a ništa bolje nije bilo ni u jesen 1981. godine. Sarajevo je u jednom trenutku bilo čak i na posljednjem mjestu na tabeli, a nakon što je Srboljub Markušević naslijedio na klupi Fuada Muzurovića, uslijedili su nešto bolji rezultati, pa je tako bordo tim posljednje jesenje kolo dočekao na 12. mjestu.

Sušićev povratak iz vojske, očekivano je izazvao veliko interesovanje u glavnom gradu BiH. Očekivalo se preko 20.000 gledalaca na koševskom stadionu i vjerovatno bi tako i bilo, da prije utakmice u Sarajevu nije pao snijeg. Snježno bijeli pokrivač, otežao je uslove za igru, obzirom da je na terenu bilo oko deset centimetara snijega. U jednom trenutku u pitanje je bilo dovedeno i odigravanje meča, ali je riječki sudija Matovinović ipak donio odluku da se utakmica odigra.

Uprkos snijegu i hladnom vremenu, na tribinama koševskog stadiona, još pola sata prije početka utakmice okupilo se preko 10.000 navijača Sarajeva, koji su u jednom trenutku čak i sišli na teren da pomognu u čišćenju snijega, a sve kako bi nakon više od godinu dana, ponovo mogli uživati u Sušićevim čarolijama.

"Smjena straže": Cvijeće za Sušića i Janjoša

Prije početka utakmice, upriličena je mala svečanost, koju su navijači simpatično nazvali "smjenom straže". Najprije je uručeno cvijeće povratniku iz JNA, Safetu Sušiću, a potom je buket crvenih ruža dobio i Mehmed Janjoš, koji je već narednog dana otputovao na odsluženje vojnog roka.

Iako su uslovi za igru bili nenormalni, navijači su mogli uživati u borbenoj i dobroj partiji svih fudbalera na terenu, a jedino što je nedostajalo ovom meču bili su golovi. Prvi je zaprijetio Partizan i to nakon samo dvije minute igre, kada je Klinčarski šutirao sa preko 30 metara, ali je Miloš Đurković sjajnom paradom loptu izbio u korner. Sarajevo je uzvratilo u 14. minuti, Predrag Pašić je uposlio Zorana Lukića, koji je bio u izglednoj prilici, ali je promašio loptu. Dvije minute kasnije, nova prilika Partizana. Nakon kombinacije sa Klinčarskim, šutirao je Živković, ali je Đurković još jednom siguran.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu, Sarajevo je imalo u 30. minuti. Nakon sjajne akcije Sušića i Pašića, golman Partizana Stojić je napustio svoj gol, a lopta je došla do Edima Hadžialagića, koji šutira na prazan gol. I kada je izgledalo da će centarfor Sarajeva postići pogodak, snježni pokrivač je usporio put lopte prema golu, taman dovoljno da interveniše centarhalf gostiju Stojković, koji izbija loptu sa same gol-linije. Posljednju priliku u prvom dijelu igre imao je Miodrag Ješić, koji je u 39. minuti izašao sam pred Đurkovića, ali je golman Sarajeva još jednom bio uspješniji.

Fudbaleri Sarajeva, predvođeni kapitenom Sušićem, izlaze na teren

Na prvu priliku u nastavku čekalo se do 57. minute. Sušić je nakon jednog prodora, ušao u šesnaesterac gostiju i kada se očekivao njegov udarac, on se ipak odlučio za pas prema usamljenom Pašiću, ali je njegov pas bio prejak, te je propala i ova šansa Sarajeva. Šest minuta kasnije, ponovo su kombinovali Pašić i Sušić, a nakon centaršuta Sušića, nastala je prava gužva u šesnaestercu Partizana, lopta se nekoliko puta odbijala od igrače oba tima, dok je Kaličanin konačno nije izbio u korner. Period dinamične igre u drugom poluvremenu, zaključen je u 68. minuti prilikom Vukotića, koji je iz povoljne pozicije šutirao za malo pored gola Sarajeva.

Do kraja meča uglavnom nije bilo izglednijih prilika, a jedina situacija vrijedna pomena bila je ona iz 87. minute, kada je Pašić bio u prodoru prema golu gostiju, ali je oboren u šesnaestercu. Domaći fudbaleri su tražili jedanaesterac, ali je sudija Matovinović, uz veliko negodovanje publike, pokazao da se igra nastavi.

Sarajevo je tako sa jednim osvojenim bodom, završilo prvi dio sezone na dvanaestom mjestu, ali je za navijače i struku mnogo važniji bio Sušićev povratak u tim. Na krilima kapitena, bordo tim je na proljeće zaigrao kao preporođen, te je sezonu završio na visokom četvrtom mjestu, čime je obezbijedio novi nastup u Kupu UEFA.

Izvještaj, sastave i četiri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.