ARHIVA: Prva pobjeda na američkom tlu

Arhiva

Na današnji dan, 24. januara 1972. godine, Sarajevo je na startu američke turneje u kolumbijskom Medeljinu savladalo domaći Independiente rezultatom 2:0.

24.01.2023. 10:59
Semir Zilić

...


Nakon što su, gotovo tradicionalno, fudbaleri Sarajeva decembar i januar provodili na turnejama po Aziji i sjeveru Afrike, u januaru 1972. godine, rukovodstvo bordo tima je dobilo ponudu da otputuje na turneju po Južnoj i Sjevernoj Americi. Menadžer Samjuel Ratinov ponudio je ekipama Sarajeva i Crvene zvezde da zajedno otputuju na jednomjesečnu turneju po Latinskoj Americi, a prvobitni plan je bio da Sarajevo svoju prvu utakmicu odigra na međunarodnom turniru u kolumbijskom Medeljinu, 16. januara. Tako su fudbaleri Sarajeva 12. januara otputovali vozom za Beograd, odakle su trebali avionom preko Pariza i Madrida stići do Medeljina. Stigavši u Beograd u večernjim satima, fudbaleri Sarajeva vjerovatno nisu ni slutili da će u glavnom gradu provesti narednih deset dana.

Menadžer Ratinov je najprije javio direktoru Sakibu Đulabdiću da je došlo do problema oko rezervacije avionskih karata, a potom su iz dana u dan stizale informacije kako će sve uskoro biti završeno i da će se igrači Sarajeva naći u avionu već za dan ili dva. U međuvremenu, beogradski hotel "Palas" postao je novi dom za igrače Sarajeva, koji su sa nestrpljenjem iščekivali informacije o odlasku u Južnu Ameriku, da bi konačno, 21. januara u 17:30 avion sa fudbalerima Sarajeva odletio za Pariz. Umjesto preko Madrida, kako je prvobitno bilo pranirano, naredna destinacija je bio Njujork, a potom Bogota. Fudbaleri bordo tima su prespavali u glavnom gradu Kolumbije, a potom u jutarnjim satima 24. januara otputovali za Medeljin, gdje su istog dana, sa početkom u 19:30 odigrali svoj prvi meč na američkoj turneji, protiv medeljinskog Independientea.

Fudbaleri Sarajeva na željezničkoj stanici pred polazak za Beograd

Gostovanje jugoslavenskih timova u Južnoj Americi, kao i obično izazivalo je veliko interesovanje domaće publike, pa se na tribinama stadiona u Medeljinu okupilo oko 25.000 gledalaca, kojima se Sarajevo predstavilo u veoma dobrom svjetlu.

U susretu protiv dvostrukog prvaka Kolumbije, trener Abdulah Gegić izveo je sljedeći sastav: Muftić, Tešan, Muzurović, Petković, Bajić, Šljivo, Šaran, Musemić, D. Simić, Mušović i Antić. U nastavku utakmice priliku za nastup dobili su još R. Simić, Dupovac, H. Ferhatović, Harambašić i Demir.

Argentinski golman Righi zaustavlja jedan udarac Vahidina Musemića

Iako isrcrpljeni zbog trodnevnog putanja, te činjenice da su u Kolumbiju stigli tek dvadesetak dana prije odigravanja utakmice, fudbaleri Sarajeva su prikazali veoma kvalitetan fudbal i zasluženo stigli do prve pobjede na američkoj turneji. Već od samog starta utakmice, ekipa Sarajeva je djelovala kao mnogo bolji protivnik, a susret je riješen u prvom poluvremenu.

Sarajevo je u 31. minuti stiglo do vodstva od 1:0, pogotkom Murata Šarana, a sudbinu domaćeg tima zapečatio je kapiten Vahidin Musemić, koji je dvije minute prije odlaska na odmor zatresao mrežu Argentinca Righija za konačnih 2:0.

Bordo tim je tako uspješno startao sa turnejom, a u narednih 25 dana, igrači Sarajeva, koliko su igrači Sarajeva boravili u Kolumbiji, imali su priliku gostovati još u Kostarici i Hondurasu, odigravši ukupno devet utakmica na kojima je ubilježen učinak od pet pobjeda, dva remija i isto toliko poraza.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.