ARHIVA: Pobjeda u Vidakovićevoj režiji

Arhiva

Na današnji dan, 16. februara 1992. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo beogradski Rad rezultatom 2:1.

16.02.2023. 12:51
Semir Zilić

...


Nakon godina stalne strepnje i borbe za opstanak u društvu najboljih, koje su uslijedile poslije osvajanja druge šampionske titule, u sezoni 1991/92. fudbaleri Sarajeva, predvođeni trenerom Fuadom Muzurovićem, napokon su se vratili u sami vrh prvoligaške tabele. Iako je to bila sezona u kojoj nisu nastupali hrvatski i slovenački klubovi, čiji su savezi već istupili iz FSJ, to ne umanjuje uspjeh mladog tima Sarajeva, koje je prvi put nakon te 1985. godine bilo u borbi za plasman na evropsku scenu. Tokom jesenjeg dijela prvenstva, Sarajevo je posebno bilo ubjedljivo na domaćem terenu, gdje je tek u posljednjem kolu, jesenji šampion Partizan uspio izvući neriješen rezultat, nakon čega je penal-bod pripao Muzurovićevom timu.

Bordo tim je prvi dio sezone završio na četvrtoj poziciji, što je bilo mjesto koje je trebalo voditi u Kup UEFA, a posebno ohrabrenje za struku, ali i navijače Sarajeva, predstavljala je činjenica da je bordo tim proljetni dio prvenstva otvarao sa dva vezana susreta na Koševu.

Risto Vidaković postiže pogodak za 1:0
Foto: Knjiga vremena

U proljetnjoj premijeri, ekipa Sarajeva je ugostila beogradski Rad. Gosti su doputovali sa jasnom namjerom da igraju na pobjedu, pa je sarajevska publika mogla uživati u kvalitetnoj predstavi, u kojoj su najslabiji akteri bili glavni sudija Mirko Simić iz Kruševca i njegov pomoćnik Mirkovski, na čiju su arbitražu po okončanju meča prigovore imali iz oba tabora.

Nakon nekoliko dobrih prilika na obje strane, prvo veće uzbuđenje stiglo je u 35. minuti. Veznjak Sarajeva, Srđan Slagalo ušao je u šesnaesterac gostiju, gdje je oboren od strane dvojice gostujućih fudbalera. Iako je prekršaj bio očit za sve prisutne na stadionu, tako nije mislio i kruševački sudija, koji je samo pokazao da se igra nastavi. Ipak, devet minuta kasnije, uoči samog odlaska na odmor, Sarajevo uspijeva stići do vodstva.

Ismet Mulavdić je odlično prošao po desnom krilu, a potom snažno šutirao. Njegov udarac je zaustavio golman gostiju Cicović, ali veoma loše, odbivši loptu na nekih pet metara od svog gola. Na pravom mjestu se našao kapiten bordo tima, Risto Vidaković, koji je neometan poslao loptu u praznu mrežu, pored Cicovića koji je ostao da leži na zemlji.

Cicović interveniše ispred Slagala
Foto: Knjiga vremena

U nastavku utakmice, građevinari su odlučno krenuli po izjednačenje, a takav pristup igri im se isplatio u 60. minuti kada stižu do zasluženog izjednačenja. Ljubinko Drulović je izveo korner, a najviši u skoku je bio Milan Maričić koji pogađa za 1:1.

Od tog trenutka, gosti su zaigrali još bolje, te su u narednih deset minuta bili bliži drugom pogotku. U 67. minuti, nova sporna situacija, ovog puta pred golom Sarajeva. Nakon jedne brze akcije Rada, Durak je zatresao mrežu Sarajeva, ali je njegovu radost pokvarila zastavica pomoćnog sudije Mirkovskog koji je signalizirao ofsajd poziciju fudbalera gostiju. Isti igrač, šest minuta kasnije, ponovo je bio u izglednoj prilici, ali njegov udarac zaustavila je stativa Jakovljevićevog gola.

Nakon te propuštene šanse, Sarajevo je ponovo preuzelo konce igre u svoje ruke, a kao plod takve igre stigao je i pobjedonosni pogodak u 81. minuti. Risto Vidaković se sjajno probio po desnoj strani, a potom uputio prizeman centaršut u šesnaesterac gostiju, gdje se najbolje snalazi Miloš Nedić koji "špic" udarcem neumoljivo trese Cicovićevu mrežu za novu pobjedu domaću bordo tima.

Interesantna situacija dogodila se po završetku utakmice. Nezadovoljni suđenjem Mirka Simića i njegovih pomoćnika, čelni ljudi Rada su prekršili prethodni dogovor, po kojem se sudijska trojka trebala vratiti u Beograd gostujućim autobusom. Tako su, umjesto autobusom sa fudbalerima Rada, sudije ipak morale sačekati prvu avionsku liniju za Beograd, kako bi se vratili svojim kućama.

Izvještaj, sastave i sedam fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.