NAJAVA: Sarajevo protiv tradicije

Najava utakmice

Sarajevo će u sklopu 21. kola gostovati tradicionalno najneugodnijem protivniku u Premijer ligi BiH, ekipi Širokog Brijega.

04.03.2023. 14:29
Semir Zilić

...


Nakon poraza na startu drugog dijela prvenstva, ekipa Sarajeva će priliku za iskupljenje tražiti na tradicionalno najneugodnijem gostovanju - u Širokom Brijegu. Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da je Sarajevo na svoju prvenstvenu pobjedu na Pecari čekalo punih 19 godina, odnosno da je tek u 20. ligaškom meču na ovom stadionu uspjelo slaviti prvu, a ispostaviće se, do danas i jedinu pobjedu u borbi za bodove. Niti jedan drugi stadion, uključujući i one na kojima su igrali najveći klubovi bivše države, nije uspijevao toliko dugo ostati neosvojiv bedem za bordo tim, kao što je to bila širokobriješka Pecara. Istina, Sarajevo je prije te pobjede iz marta 2019. još dva puta trijumfovalo na Pecari, ali oba puta je to bilo u finalnim utakmicama Kupa BiH, 2005. i 2017. godine.

Ukupno, Sarajevo i Široki Brijeg su do sada odigrali 60 međusobnih utakmica, a prednost u međusobnom skoru je na strani hercegovačkog kluba. Širokobriježani su slavili 26 puta, Sarajevo 22 puta, dok je 12 mečeva završeno bez pobjednika. Za razliku od omjera pobjeda, omjer postignutih golova je na strani bordo tima, obzirom da je Sarajevo u dosadašnjim mečevima postiglo 69, a primilo 64 gola.

Besim Šerbečić - jedini sa tri nastupa protiv Širokog Brijega

Kada je u pitanju individualni učinak fudbalera Sarajeva u mečevima sa Širokim Brijegom, najviše nastupa ima bivši kapiten Sarajeva, Krste Velkoski, koji je protiv Širokog nastupio u 19 utakmica, dok je najefikasniji dojučerašnji napadač Mersudin Ahmetović sa pet postignutih golova. Računajući isključivo utakmice na Pecari, Velkoski je također na čelu liste sa 10 nastupa, dok se među strijelcima izdvaja Anel Hebibović, koji je jedini igrač Sarajeva sa dva postignuta pogotka u gostujućim mečevima protiv Širokog Brijega.

S druge strane, iz redova Širokog Brijega najviše pogodaka u mečevima ova dva tima imaju Nikola Juričić i Wagner Lago. Njih dvojica su mrežu Sarajeva pogađali po sedam puta.

Gledajući isključivo aktuelni igrački kadar FK Sarajevo, najviše nastupa u duelima sa Širokim Brijegom ima Besim Šerbečić. On je u sezoni 2019/20. tri puta nastupio u utakmicama sa Širokobriježanima. Interesantno je istaći da niko od trenutnih igrača Sarajeva nije imao priliku tresti mrežu u duelima sa Širokim Brijegom.

Mirza Varešanović na utakmici sa Širokim Brijegom 2011. godine

Za razliku od igrača, koji baš i nemaju iskustva u derbi mečevima ova dva tima, to se ne može reći za trenera bordo tima, Mirzu Varešanovića. Iako je u svom prvom mandatu proveo na klupi tek nešto više od godinu dana, u tom periodu je čak pet puta odmjerio snage sa timom Širokog Brijega, te je upravo ovaj hercegovački tim bio njegov najčešći protivnik. U dosadašnjih pet utakmica sa Širokim Brijegom, Varešanović je ostvario jednu pobjedu, te po dva remija i poraza. Oba poraza u duelima je Sarajevo upisalo upravo na Pecari, u novembru 2010. godine, kada su u razmaku od samo tri dana plavi dva puta savladali bordo tim, najprije u prvenstvu, a potom i u Kupu BiH.

Ermin Sivac na meču Posušja i Sarajeva

Nedjeljni susret između Širokog Brijega i Sarajeva sudiće zenički sudija Ermin Sivac, a njemu će asistirati Senad Ibrišimbegović iz Travnika i Marko Perić iz Mostara. Zenički arbitar do sada nije imao priliku suditi u međusobnim duelima ova dva tima. Za Sivca će ovo biti ukupno 17. put da sudi na utakmicama Sarajeva, a u dosadašnjih 16 mečeva Sarajevo je ostvarilo učinak od sedam pobjeda, četiri remija i pet poraza. U tekućoj sezoni, Sivac je dva puta sudio Sarajevu, oba puta na gostujućim utakmicama protiv Posušja i Leotara, na kojima je Sarajevo upisalo polovičan učinak - po jednu pobjedu i poraz.

Sutrašnji meč na Pecari se igra sa početkom u 16 sati, uz direktan TV prijenos na MyTV kanalu.