ARHIVA: Jutarnji poraz na Karaburmi

Arhiva

Na današnji dan, 6. marta 1977. godine, Sarajevo je u neobičnom terminu gostovalo na Karaburmi, u meču u kojem je OFK Beograd slavio rezultatom 2:1.

06.03.2023. 12:02
Semir Zilić

...


Početak proljetnog dijela sezone 1976/77. Sarajevo i OFK Beograd su dočekali gotovo potpuno izjednačeni, na diobi 14. i 15. mjesta na tabeli. Naime, oba tima su u jesenjem dijelu sezone osvojila po 14 bodova, uz identičan omjer (četiri pobjede, šest remija i osam poraza), te identičnu gol-razliku (-10). Jedinu prednost bordo tim je imao u broju postignutih golova, što mu je omogućilo da prvu prvenstvenu etapu završi iznad beogradskih romantičara. Obzirom da je pretposljednji Čelik na svom kontu imao samo dva boda manje od oba tima, pred Sarajevom i Beogradom je bilo proljeće puno neizvjesnosti, te im je u borbi za opstanak u društvu najboljih bio potreban svaki bod.

Obzirom da se istog dana u glavnom gradu bivše države igrao i susret između Partizana i Borca, duel Beograda i Sarajeva je zakazan za neobičan termin - u 10:30 ujutro. Uoči utakmice na Karaburmi, trener Sarajeva Vukašin Višnjevac je imao dosta problema sa sastavom. Zbog povreda na put nisu krenuli Rajković, Dupovac, Lukić, Radeljaš, Ferhatović i Pašić, a u Sarajevu je ostao i Srebrenko Repčić, koji je u posljednjem jesenjem kolu protiv Partizana dobio crveni karton. Umjesto njega, na poziciji centarfora zaigrao je novajlija Vladimir Vukadin, koji je te zime stigao iz sarajevske Bosne.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice.
Stoje: Dautbegović, Tešan, Savić, Vidović, Hadžibegić, D. Simić.
Čuče: Pirić, B. Bošnjak, Sušić Vukadin, N. Merdanović.

Uprkos neobičnom terminu, lijepo i sunčano beogradsko jutro privuklo je na tribine Karabrume oko 10.000 gledalaca, koji su na prvo uzbuđenje morali čekati dvadeset minuta. Uvodne minute utakmice ponudile su pravu šahovsku partiju, igru uz dosta opreza, a domaći tim je iz praktično prve prilike stigao do vodstva. Igrala se 19. minuta utakmice, kada je nakon jednog kornera Beograda, nastala gužva u šesnaestercu Sarajeva. Lopta iz kornera je najprije došla do Santrača koji je promašio cijeli fudbal, a potom do Starčevića koji je također nespretno reagovao i samo zakačio loptu, da bi konačno stigla do centarhalfa Mladena Božovića, koji je uspio primiti loptu. Njemu je u susret krenuo Branko Bošnjak, ali za sekundu prekasno. Božovićev udarac je pokušao zaustaviti Fahrija Dautbegović, izbacivši loptu iz gola, a uprkos protestima fudbalera Sarajeva, varaždinski sudija Marijan Rauš je procijenio da je lopta prešla gol-liniju i pokazao na centar.

Nakon primljenog gola, Sarajevo je zaigralo znatno bolje, a kao plod takve igra stigao je izjednačujući pogodak u 35. minuti. Radomir Savić, koji je u ovoj utakmici igrao na poziciji desnog halfa, primio je jednu loptu na ivici šesnaesterca, a potom snažnim i preciznim udarcem matirao nemoćnog golmana Nebojšu Đorđevića i bordo timu donio poravnanje rezultata.

Vladeta Starčević i Anđelko Tešan

Početak drugog poluvremena obilježio je snažan vjetar, koji je dosta otežavao igru. Sarajevo je bolje otvorilo drugi dio igre, ponovo kontrolisalo utakmicu, a najbolju priliku imao je centarfor Vukadin koji se u jednom trenutku našao sam pred golom Đorđevića, ali se spetljao u izglednoj situaciji, kad je pred sobom imao prazan gol, te je rezultat ostao nepromijenjen.

Nakon početnog pritiska bordo tima, bude se i Beograđani, koji su najprije preko Santrača i Starčevića propustili dvije poluprilike, da bi upravo njih dvojica u 60. minuti kreirali odlučujući trenutak meča. Starčević je odlično prošao po desnom krilu, a potom uputio prizeman centaršut u šesnaesterac Sarajeva. Lopta je prošla kroz šumu nogu, te stigla do usamljenog Slobodana Santrača koji sa samo pet metara pogađa Dautbegovićevu mrežu i donosi pobjedu svom timu.

Izvještaj, sastave i pet fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.