NAJAVA: Sarajevski derbi poslije 29 godina ponovo u Zenici

Najava utakmice

U srijedu, sa početkom u 13 sati, na rasporedu je zaostali susret 18. kola m:tel Premijer lige BiH, između Sarajeva i Željezničara.

07.03.2023. 17:58
Semir Zilić

...


Trening centar NSBiH u Zenici biće poprište 148. po redu derbija sarajevskih rivala. Biće to tek četvrti stadion na kojem su ova dva tima odmjerila snage u zvaničnim utakmicama, ali ne i prvi u tom gradu. Naime, svoj prvi meč u čeličnom gradu, Sarajevo i Željezničar su odigrali prije gotovo tri decenije. Bilo je to u sklopu trećeg kola prvog državnog Prvenstva RBiH, u septembru 1994. godine. Meč na Bilinom polju je završen bez pobjednika, a rezultat je bio 1:1. Sarajevo je tada u vodstvo došlo pogotkom Almira Turkovića, da bi plavi do izjednačenja stigli preko Samira Jahića. Dvojica tadašnjih fudbalera Sarajeva, ponovo će biti akteri najvećeg derbija u našoj državi. Aktuelni šef stručnog štaba bordo tima Mirza Varešanović i njegov prvi pomoćnik Senad Repuh, tog septembarskog dana su bili u prvoj postavi bordo tima, a sutra će imati priliku da budu akteri i u drugom ogledu sarajevskih rivala u Zenici, ali ovog puta u nešto drugačijim ulogama.

U dosadašnjih 147 derbija, blaga prednost je na strani tima sa Grbavice. Željezničar je slavio 46 puta, Sarajevo dva puta manje, dok je preostalih 57 mečeva završeno bez pobjednika. Gol-razlika je također na strani Željezničara koji je u dosadašnjim derbijima postigao 181 gol, primivši četiri gola manje. Najviše nastupa za Sarajevo u gradskim derbijima upisao je Faruk Ihtijarević, ukupno 22, dok je najbolji strijelac legendarni Asim Ferhatović sa sedam postignutih pogodaka. S druge strane, najviše pogodaka za Željezničar, te uopšteno najviše gledajući oba tima, postigao je Dželaludin Muharemović, koji je mrežu Sarajeva u gradskim derbijima tresao u osam navrata.

Muhammed Musa na posljednjem derbiju

Od igrača iz aktuelnog igračkog kadra bordo tima, najviše iskustva u derbijima ima Dal Varešanović, koji je protiv Željezničara nastupio u četiri navrata. Jedini koji je imao priliku pogađati mrežu gradskog rivala u derbijima je nigerijski internacionalac Musa Muhammed, koji je bio strijelac u posljednjem duelu ova dva tima, odigranom u augustu prošle godine.

Za trenera bordo tima, Mirzu Varešanovića, ovo će biti četvrti derbi u toj ulozi. U svom prvom mandatu na Koševu, Varešanović je tri puta vodio ekipu Sarajeva protiv Željezničara i interesantno je istaći da je svaki od tih mečeva završio identičnim rezultatom - 0:0. Kao igrač, Varešanović je imao nešto više uspjeha. Odigrao je ukupno četiri derbi susreta u kojima je Sarajevo slavilo dvije pobjede, a Željezničar jednu, dok je preostali četvrti susret, upravo onaj odigran u Zenici, završen bez pobjednika.

Sudija Musić će po drugi put dijeliti pravdu na derbiju

Sutrašnji meč sudiće Admir Musić, sa pomoćnicima Amirom Kadićem i Emirom Zahiragićem. Ista sudijska trojka sudila je i derbi susret odigran prošle sezone na Koševu, a koji je okončan bez pobjednika. Musić će tako postati tek 11. sarajevski sudija koji je imao priliku da više od jedanput sudi naš najveći derbi. Obzirom da dolazi iz istog grada, Musić nije imao priliku suditi Sarajevu u drugim utakmicama, pa će mu to biti tek drugi put uopšteno da dijeli pravdu na mečevima bordo tima.

Susret Sarajeva i Željezničara na rasporedu je od 13 sati, uz direktan TV prijenos na Arenasport kanalu. U skladu sa odlukom NSBiH, a iz sigurnosnih razloga, sutrašnji meč će biti odigran bez prisustva publike.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.