Uspavanka u Zenici

Izvještaj

Sarajevski rivali podijelili bodove u jednom od najslabijih derbija u posljednjih nekoliko godina.

08.03.2023. 15:09
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Današnji duel sarajevskih rivala ukratko bi se mogao rezimirati kao: ništa - ništa. Nedostatak publike, kao i činjenica da se utakmica u drugom gradu, očito su utjecali na fudbalere oba tima koji su pružili izuzetno blijedu partiju.

Sve vrijedno pomena u prvom poluvremenu dogodilo se u prvih 15 minuta utakmice. Prvu priliku na meču imao je Željezničar već u drugoj minuti, kada je nakon centaršuta Drlje sa desne strane, glavom šutirao Santos, ali lopta odlazi preko gola. Sarajevo je uzvratilo već u narednom napadu, ali na centaršut Enedina Mulalića, za trenutak je zakasnio Dal Varešanović, pa golman Muftić uspijeva pokupiti loptu. U 12. minuti uslijedila je dobra akcija Nemanje Tomaševića po lijevoj strani, nakon čega je uposlio Almedina Ziljkića, ali njegov udarac sa vrha šesnaesterca blokira odbrana gostiju. Samo dvije minuta kasnije, gotovo identična situacija. Ponovo je Tomašević uputio prizeman centaršut, a ovog puta pokušao je Hamza Čataković, ali je i on izblokiran.

Posljednjih pola sata igre u prvom dijelu nije donijelo apsolutno ništa, a tek nakon odmora, Sarajevo je uspjelo ponovo zaprijetiti Željezničaru. Igrala se 49. minuta, kada je Ziljkić ukrao jednu loptu Galiću, potom se oslobodio dvojice čuvara, ali njegov udarac sa desetak metara odlazi pored Muftićevog gola. Tri minute kasnije, Santos je iskoristio jednu dubinsku loptu, pokušao pobjeći odbrani Sarajeva, ali ga je Mulalić uz pomoć Šahinovića uspio zaustaviti u posljednji čas, izbacivši loptu u korner. Iz tog kornera uslijedila je i najbolja prilika za Željezničar, kada Cocalić šutira sa svega pet metara, ali Šahinović je siguran.

Sarajevo je u 64. minuti ponovo bilo u prilici, kada Renan Oliveira prima jednu loptu od Varešanovića, a potom pokušava lob udarcem sa 15 metara inzneaditi Muftića, ali lopta odlazi preko gola. Sedam minuta kasnije, najbolja prilika za bordo tim. Ziljkić je šutirao iz slobodnog udarca, Muftić kratko odbio loptu, ali samo do Oliveire, čiji je udarac prema praznoj mreži Željezničara izblokirao njegov saigrač, Ilija Martinović. Do kraja meča, jedino vrijedno pomena bio je pokušaj Vrančića, čiji udarac sa vrha šesnaesterca odbrana gostiju blokira.

Sve u svemu, bila je to veoma blijeda partija i jedino što će spriječiti ovu utakmicu da bude otrgnuta od zaborava jeste činjenica da se ista igrala u Zenici.



0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.