ARHIVA: Safet Sušić se poigravao sa Enverom Marićem

Arhiva

Na današnji dan, 21. marta 1982. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo mostarski Velež sa ubjedljivih 4:1.

21.03.2023. 10:45
Semir Zilić

...


Proljeće 1982. godine bilo je obojeno u bordo boju. Sarajevo se sa 13. pozicije uspjelo probiti do četvrtog mjesta i plasmana u Kup UEFA, a najzaslužniji za to bio je povratnik iz redova JNA, Safet Sušić, koji je te godine igrao u fantastičnoj formi. Bordo tim je posebno impresivan bio na svom Koševu, gdje je tokom cijelog proljeća ispustio samo jedan bod, što je uz šest osvojenih bodova sa gostujućih terena, na kraju bilo dovoljno da se ugrabi četvrta pozicija na tabeli i tako obezbijedi povratak na evropsku scenu, nakon dvije godine.

Sedmo kolo drugog dijela prvenstva donijelo je bosansko-hercegovački derbi, između Sarajeva i Veleža na Koševu. Duel starih rivala privukao je pažnju publike, pa se na novim tribinama koševskog stadiona okupilo preko 20.000 navijača oba tima. Mostarci, predvođeni iskusnim dvojcem Marićem i Bajevićem, uoči ove utakmice su bolje stajali na tabeli. Velež je zauzimao šesto mjesto, sa 24 osvojena boda, dok je Sarajevo bilo tri pozicije niže, ali sa samo jednim bodom manje. Prije početka utakmice, fudbaleri oba tima su izašli na teren noseći transparent "Titov put, naš put!", što je izazvalo pozitivne reakcije prisutnih gledaoca koji su aplauzom i pjesmom odali poštovanje preminulom Predsjedniku SFRJ.

Predrag Pašić u duelu sa odbranom Veleža

Uprkos teškom terenu, fudbaleri u bordo i bijelim dresovima, opravdali su epitet derbija, te su prikazali veoma dopadljivu igru. Pet golova, uz veliki broj prilika i efektnih poteza, omogućili su da oko 20.000 navijača istinski uživa u ovom spektaklu. Nije se dugo čekalo na prvo uzbuđenje, obzirom da je Sarajevo već u drugoj minuti utakmice povelo sa 1:0. Loptu je skoro na sredini igrališta dobio Želimir Vidović, dugo je vodio, a potom razmijenio dupli pas sa Muhidinom Teskeredžićem. Nakon što je prošao još jednog igrača Veleža, Vidović je ponovo uposlio Teskeredžića, a centarfor Sarajeva je snažnim i efektnim udarcem matirao nemoćnog Marića za veliko slavlje na tribinama. Sarajevo je i nakon vodećeg gola nastavilo sa napadima, a novu dobru priliku imao je u 19. minuti reprezentativac Faruk Hadžibegić. On je u sjajnom solo prodoru nanizao čak trojicu igrača Veleža, a kada se našao sam pred Marićem, kapiten Veleža mu se požrtvovano bacio u noge i uspio spriječiti gotovo siguran pogodak.

Tek nakon dvadesetak minuta igre, bude se i gosti, a prvu priliku imao je Bijedić. Njega je sjajno uposlio Bajević, ali je golman Sarajeva, Slobodan Janjuš pravovremenim istrčavanjem uspio da mu skrati ugao, te loptu izbije u korner. Nakon tog kornera uslijedila je i nova prilika za goste. Janjuš je loše procijenio centriranu loptu, a čini se da njegovu grešku nije očekivao Vukoje, koji se ne snalazi najbolje. U 25. minuti nove dvije dobre prilike za Velež, ali su udarce najprije Bajevića, a potom i Matijevića, odbrambeni fudbaleri Sarajeva uspjeli izbiti sa gol-linije.

I kada je izgledalo da bi Velež mogao stići do izjednačenja, na scenu je stupio Sušić. Teskeredžić je u 29. minuti na desnoj strani efeketno prevario svog čuvara, a potom uposlio Sušića, koji je u slalomu krenuo prema golu Mostaraca. Kada je zaobišao sve prepreke, u susret mu je krenuo Marić, ali je Sušić efektnim driblingom uspio prevariti i golmana Veleža, a potom sa samo pet metara poslati loptu u praznu mrežu za 2:0.

Pet minuta kasnije, Nijaz Ferhatović je bio u stopostotnoj prilici, ali je iz povoljne pozicije šutirao ravno u Marića. Velež je u 37. minuti ipak uspio smanjiti prednost Sarajeva. Nakon lijepe akcije gostiju, Bijedić je šutirao na gol Sarajeva, a loptu je na samoj gol-liniji rukom zaustavio Zoran Lukić, pa beogradski sudija Delević opravdano pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Adnan Međedović, koji topovskim udarcem pogađa same rašlje Janjuševog gola za konačan rezultat prvog poluvremena.

Sušić prelazi Marića i postiže pogodak za 2:0

Nastavak utakmice ponudio je podjednako kvalitetan fudbal, a prvu priliku u drugom poluvremenu imali su gosti. Strijelac jedinog gola za Velež, Međedović, je u 58. minuti prošao po desnoj strani, uspio prevariti i Janjuša, ali je ostao u mrtvom uglu. Iako je u tom trenutku imao usamljenog Bajevića, Međedović je bio sebičan, te se umjesto povratnog pasa odlučio na udarac koji je završio na stativi Janjuševog gola. Sarajevo je uzvratilo već u narednoj minuti, kada je Sušić šutirao nakon još jednog solo prodora, ali Marić izbija loptu u korner. Poslije kornera, pokušao je i Vidović, ali njegov udarac glavom sa 6-7 metara još jednom zaustavlja kapiten gostiju. Marić je sredinom drugog poluvremena bio siguran i nakon šuta Predraga Pašića sa lijeve strane.

A onda je u 76. minuti stigao možda i najljepši trenutak na utakmici. Pašić je idealno poslužio svog kapitena Sušića, koji ulazi u šesnaesterac gostiju. Njemu je u susret krenuo Marić, ali se slično kao i kod drugog gola, Sušić još jednom poigrao sa Marićem i majstorski ga predriblao. Sušić se nakon tog driblinga našao gotovo u mrtvom uglu, okružen trojicom igrača gostiju, Marićem, Šišićem i Đurasovićem i izgledalo je da od te prilike neće biti ništa. Tako nije mislio i velemajstor sa Koševa, koji je uspio provući loptu između njih trojice i preciznim prizemnim udarcem pogoditi suprotni ugao Veležovog gola za 3:1.


Treći primljeni gol je razbio sve iluzije Mostaraca da mogu doći do jednog boda na Koševu, a četiri minute prije kraja, Sarajevo je stavilo na tačku na ovaj susret. Sušić je ovog puta bio u ulozi asistenta, sjajnim pasom je uposlio mladog Edima Hadžialagića, kojem je preostao lakši dio posla, da zatrese Marićevu mrežu i potvrdi ubjedljiv trijumf Sarajeva. Ovom pobjedom bordo tim je preuzeo šesto mjesto od Mostaraca, smanjivši zaostatak za četvrtoplasiranom Željezničarom na samo tri boda.

Izvještaj, sastave, fotografije i video snimak Sušićevog drugog gola sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.