Fantastičan preokret Sarajeva u Tuzli

Izvještaj

Iako je nakon samo 14 minuta igre Sloboda imala dva gola prednosti, Sarajevo je uspjelo stići do pobjede i tako se vratiti u trku za plasman u Evropu.

02.04.2023. 18:06
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Današnji susret starih rivala u Tuzli imao je sve epitete derbija. Pred ispunjenim tribinama tušanjskog stadiona, uz sjajnu atmosferu koju su napravili navijači oba tima, viđeno je pet golova.

Domaći navijači vjerovatno nisu mogli ni zamisliti bolji početak utakmice, obzirom da je nakon samo četrnaest minuta igre, njihov tim stigao do dva gola prednosti. Sloboda je u vodstvo stigla u 8. minuti kada jednu lošu reakciju Besima Šerbečića koristi Alić, koji krade loptu i upošljava Stojana Vranješa, a ovaj Amera Bekića. Bivši napadač bordo tima je izašao sam pred Dizdarevića i sigurno pogodio za 1:0. Šest minuta kasnije isti dvojac je kreirao i drugi gol Tuzlaka. Ponovo je Vranješ u ulozi asistenta, a Bekić svojim drugim golom donosi ogromnu prednost svom timu.

Sredinom prvog poluvremena počela je padati jaka kiša na Tušnju, a nekako upravo od tog trenutka i Sarajevo preuzima konce igre u svoje ruke. Nagovještaj povratka u igru bordo tima stigao je u 28. minuti, kada nakon pasa Giorgija Guliashvilija lopta dolazi do Almedina Ziljkića, ali njegov udarac blokira Hadžibeganović. Četiri minute kasnije, jedanaesterac za Sarajevo. Slavišu Radovića je u svom šesnaestercu oborio Amer Bekić, pa sudija Bandić opravdano pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Ziljkić. Samo dvije minute kasnije, novo slavlje gostujućih navijača. Nakon jednog nesporazuma u odbrani Tuzlaka, Renan Oliveira je prebacio loptu do Hamze Čatakovića koji postiže prelijep pogodak sa deset metara za izjednačenje.

Moglo je Sarajevo do odlaska na odmor stići i do potpunog preokreta, kada je u 39. minuti mladi Enedin Mulalić povratnim pasom pronašao Guliashivilija čiji udarac sa deset metara završava u rukama golmana Erića.

Od samog starta drugog poluvremena, ekipa Sarajeva je dominirala terenom, a prvo uzbuđenje stiglo je u 54. minuti, kada Ziljkić u dva navrata šutira sa vrha šesnaesterca, ali njegove pokušaje najprije je zaustavio Erić, a potom blokirao Bekić. Petnaest minuta kasnije, Sloboda je također imala priliku da dođe do vodstva. U razmaku od samo nekoliko sekundi, domaći fudbaleri su čak tri puta šutirali. Najprije je Dizdarević odbranio udarac Osmića, potom je Martinović blokirao pokušaj Vranješa, da bi na kraju Alić neometan sa šest-sedam metara prebacio loptu preko gola.

A onda je u 73. minuti Sarajevo uspjelo stići do potpunog preokreta. Jelić Balta je ukrao jednu loptu na sredini terena, uposlio Vrančića, koji je proslijedio loptu do Ziljkića. Krilni napadač Sarajeva je povratnim pasom u šesnaesterac prevario cijelu odbranu Tuzlaka, a lopta dolazi do rezerviste Daniela Avramovskog koji samo dvije minute nakon ulaska u igru pogađa za trijumf Sarajeva.

Pobjedom u Tuzli bordo tim se tako u potpunosti vratio u trku za plasman u evropska takmičenja, iskoristivši na najbolji mogući način poraze Širokog Brijega i Željezničara.