Povratak u Zenicu obilježen novim kiksom

Izvještaj

U prvoj utakmici 25. kola m:tel Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva je u Zenici podijelila bodove sa Slogom, remiziravši rezultatom 1:1.

07.04.2023. 22:22
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Sarajevo se nakon nešto više od pet mjeseci ponovo vratilo u Zenicu, gdje je na Bilinom polju ugostilo ekipu Slog. Bordo tim je u ovoj utakmici tražio priliku da ostvari treću uzastopnu pobjedu u prvenstvu, ali je umjesto toga uslijedio kiks u duelu sa posljednjeplasiranom ekipom na tabeli. Bila je to utakmica koja je umnogome podsjetila na one utakmice iz jesenjeg dijela prvenstva koje je Sarajevo odigralo na ovom stadionu. Bordo tim je dominirao, stvarao šanse, promašivao nemoguće i na kraju ostao bez pobjede.

Prvo uzbuđenje na utakmici viđeno je već u 5. minuti, kada je nakon jednog brzog kontranapada, Stevanović izašao sam pred gol Sarajeva, ali njegov udarac zaustavlja Belmin Dizdarević. Sarajevo je uzvratilo tri minute kasnije, kada nakon povratnog pasa Dala Varešanovića, šutira Hamza Čataković sa nekih 15 metara, ali lopta odlazi preko gola gostiju. Sarajevo je u vodstvo stiglo u 16. minuti. Akciju bordo tima je započeo na sredini terena Almedin Ziljkić, koji dubinskim pasom pronalazi Slavišu Radovića, nakon čijeg povratnog pasa šutira Varešanović. Njegov udarac je uspio zaustaviti gostujući golman Gučmazov, ali samo kratko odbivši loptu na peterac, gdje se najbolje snalazi Francis Kyeremeh, koji ga prebacuje i postiže svoj prvi pogodak u dresu Sarajeva.

Uslijedio je period nešto mirnije igre, a prvu sljedeću priliku imali su gosti u 25. minuti, kada snažan volej udarac Starčevića sa 20 metara Dizdarević uspijeva zaustaviti. Dvije minute kasnije, Ziljkić se poigrao sa gostujućim bekom Perkovićem, a potom šutirao iskosa desetak metara, ali ruski golman Guzčmazov zaustavlja njegov pokušaj. Ziljkić je u 29. minuti ponovo neuhvatljiv za svoje čuvare, ali ovog puta nakon njegovog centaršuta, Daniel Avramovski glavom šutira pored gola. Posljednjih 15 minuta prvog poluvremena nije ponudilo previše uzbuđenja, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću Sarajeva.

Nakon samo tri minute igre u nastavku, Sloga je uspjela stići do izjednačenja. Stevanović je iskoristio jednu nepažnju odbrane Sarajeva, uposlivši Franku Dadića koji pogađa za 1:1. Iako se stekao utisak da je Dadić bio u ofsajd poziciji, sudija Topuzović je pokazao na centar. Prvu priliku za novo vodstvo, Sarajevo je imalo u 51. minuti, kada Gučmazov loše reaguje na jedan centaršut Ziljkića, te lopta dolazi do Čatakovića koji iz teške pozicije ne uspijeva pogoditi praznu mrežu gola Dobojlija. Osam minuta kasnije, najagilniji pojedinac u redovima bordo tima Ziljkić, šutira sa dvadeset metara, Gučmazov odbija njegovu loptu, ali samo do Kyeremeha. Fudbaler iz Gane je bio u idealnoj poziciji, ali njegov šut sa samo pet metara, Gučmazov požrtvovanom reakcijom uspijeva izbaciti u kroner.

Još jednu sjajnu priliku, Sarajevo je imalo u 71. minuti, a kreirali su je dvojica rezervista Renan Oliveira i Giorgi Guliashvili. Oliveira je centrirao sa lijeve strane, a Guliashvili je uspio promašiti nemoguće. Potpuno usamljen, sa samo pet metara, gruzijski internacionalac ne uspijeva zahvatiti loptu i tako propada još jedna sjajna šansa Sarajeva. U 78. minuti, Besim Šerbečić kreće u prodor sa sredine terena, nakon čega upošljava Avramovskog, ali njegov udarac iskosa sa deset metara odlazi pored gola gostiju. Već u narednoj minuti, nova sjajna prilika za Sarajevo. Ziljkić je odigrao dupli pas sa Oliveirom, ali šutira pored gola.

Isti dvojac je kreirao priliku i u 84. minuti. Ziljkić je centrirao sa lijeve strane, Oliveira uspijeva doći do lopte prije golmana gostiju, ali nejgov udarac glavom sa deset metara odlazi tik iznad prečke. A onda je u šestoj minuti sudijske nadoknade uslijedila prava drama. Ponovo je Ziljkić centrirao, Gučmazov loše procijenio let lopte, a stoper gostiju Krstovski u namjeri da izbije loptu pogađa vlastitu mrežu. Tuzlanski sudija je najprije pokazao na centar, ali dok je trajalo veliko slavlje domaćih fudbalera i navijača, on je na asistenciju svog pomoćnika ipak poništio ovaj gol, signalizirajući da je Oliveira napravio prekršaj nad Gučmazovom, iako kontakt između njih dvojice gotovo da nije postojao.

Sarajevo je tako propustilo priliku da se novom pobjedom dodatno približi jednom od mjesta koje vodi u Evropu.