ARHIVA: Nesretni Šaranovićev promašaj

Arhiva

Na današnji dan, 13. aprila 2003. godine, odigran je 81. prvenstveni derbi sarajevskih rivala, u kojem su Sarajevo i Željezničar podijelili bodove, remiziravši rezultatom 1:1.

13.04.2023. 12:13
Semir Zilić

...


Derbije sa kraja prošlog i početka ovog stoljeća krasilo je ono što već godinama nedostaje sarajevskom fudbalu - ispunjene tribine. Potpuno je nebitno da li je derbi imao neki rezultatski značaj za jednu ili obje ekipe, da li se igralo na Koševu ili Grbavici, navijači oba tima su uvijek bili prisutni u velikom broju. Tako je bilo i u susretu 27. kola Premijer lige BiH u sezoni 2002/03. kada su sarajevski rivali 81. put odmjerili snage u jednom prvenstvenom meču. Blizu 30.000 navijača oba tima ispunilo je tribine koševskog stadiona, priredivši atmosferu za pamćenje.

Željezničar je do ovog kola bio lider na tabeli, sa bodom više od Leotara, a obzirom da su Trebinjci svoj meč odigrali dan ranije, upisavši minimalnu pobjedu u Bihaću, jasno je bilo da plavima sa Grbavice u ovom susretu igra samo pobjeda, ukoliko žele ostati na čelu tabele. S druge strane, Sarajevo se borilo za treću poziciju na tabeli, uz nadu da će ista garantovati plasman u Kup UEFA, dok su oni najveći optimisti još uvijek pravili kalkulacije po kojima bi se, baš ovom pobjedom u derbiju, bordo tim vratio u šampionsku utrku sa vodećim dvojcem.

Fudbaleri obje ekipe pred početak utakmice

Na prva uzbuđenja čekalo se nekih desetak minuta, a onda je Alen Bašić šutirao, nakon povratnog pasa Emira Obuće, ali ravno u golmana Hasagića. Željezničar je uzvratio već u narednom napadu, kada Bulend Biščević izlazi sam pred Muhameda Alaima, koji uspijeva zaustaviti njegov udarac. Biščevićeva prilika iz 10. minute, uz akciju iz koje je Željezničar pola sata kasnije stigao do penala i vodećeg gola, bila je otprilike i jedina opasna situacija pred golom Sarajeva.

Tim Husrefa Musemića je odigrao mnogo bolju partiju, ali manjak koncentracije u završnici koštao je ekipu Sarajeva osvajanja sva tri boda na ovom meču. Brzonogi napadač bordo tima, Edin Šaranović, u 20. minuti je pobjegao svojim čuvarima po desnoj strani, ali je njegov udarac iz gotovo mrtvog ugla uspio zaustaviti Hasagić. Samo minutu kasnije, Bašić krade jednu loptu na sredini, ali se ne snalazi najbolje u situaciji kada su on i Obuća išli prema golu gostiju, što koristi Edis Mulalić koji izbija loptu u korner.

Novi snažan pritisak Sarajeva uslijedio je u periodu od 35. do 40. minute. Prvo je Adnan Osmanhodžić, pokušao iskoristiti jedno bespotrebno istrčavanje Hasagića i lobovati ga sa nekih 20 metara, ali se na putu do sigurnog gola ispriječio Mulalić koji spašava svoj tim. Potom je Hasagić, ovog puta pravovremenim istrčavanjem, osujetio jedan prodor Šaranovića, da bi možda i najbolju priliku u 40. minuti propustio Osmanhodžić. On je nakon centaršuta Obuće šutirao sa samo pet metara, ali Hasagić je ponovo siguran.

Džemal Berberović u prodoru

I onda kada je izgledalo da gol Željezničara visi u zraku, gosti su u 41. minuti stigli do vodstva. Nakon jednog dugog napada, lopta dolazi do Bajkuše, koji je pokušao uposliti Muharemovića, ali njegov pas rukom presijeca Alen Škoro, pa sudija Vujičić iz Foče pokazuje na bijelu tačku. Loptu je na penal namjestio bivši fudbaler bordo tima, Ervin Smailagić, a potom snažnim udarcem pogodio same rašlje Alaimovog gola za vodstvo svog tima. Bio je to ujedno i rezultat s kojim se otišlo na odmor.

U nastavku utakmice, na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Kako će bordo tim igrati u drugom poluvremenu nagovijestilo je već prvih pedesetak sekundi igre, kada nakon jednog centaršuta Faruka Ihtijarevića, Šaranović kasni za samo par sekundi. Konačno, u 56. minuti je kapitulirao reprezentativac na golu Željezničara. Osmanhodžić je izborio jedan prekršaj na samoj aut liniji, a slobodan udarac izveo je Ihtijarević. Idealno nabačenu loptu sa lijeve strane, zakačio je najprije Obuća, a potom i Smailagić, te je ona odsjela iza Hasagićevih leđa.

Šaranovićeva reakcija nakon promašaja

Obućin pogodak je dao krila igračima Sarajeva, a isti igrač je par minuta kasnije imao novu dobru priliku. Nakon nekoliko lažnjaka, Obuća je imao izglednu poziciju za udarac sa vrha šesnaesterca, ali se umjesto toga odlučio na pas prema Šaranoviću, koji je bio u ofsajdu. Pokušao je nešto kasnije i Osmanhodžić, ali njegov udarac sa samo šest metara zaustavlja Hasagić.

Koliko je Željezničar imao sportske sreće u ovom susretu, vjerovatno najbolje oslikava situacija iz 82. minute. Nakon što je Hasagić uspio zaustaviti jedan udarac Osmanhodžića, iskosa sa desetak metara, lopta se odbila do Edina Šaranovića, koji se našao sam na nekih 6-7 metara od potpuno praznog gola gostiju. I dok su navijači Sarajeva već bili spremni da proslave pobjedonosni pogodak, dogodio se jedan od onih promašaja iz Riplijeve rubrike "Vjerovali ili ne". Šaranovićev udarac je završio daleko od Hasagićevog gola.


Nakon tog promašaja i nezaboravne scene Šaranovićevog udaranja glavom od stativu, jasno je bilo da će Željezničar i u drugom derbiju te sezone uspjeti ostati neporažen, iako je Musemić ponovo nadigrao svog kolegu sa suprotne klupe, Osima. Remi je definitivno bio rezultat koji nije mogao zadovoljiti ni jedne, ni druge, a kojem su se najviše obradovali Trebinjci, koji su od tog trenutka ponovo preuzeli lidersku poziciju na tabeli.

Izvještaj, sastave, video i deset fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.