Treća uzastopna pobjeda u gostima

Izvještaj

Ekipa Sarajeva je nastavila sa dobrim rezultatima u gostujućim utakmicama, obzirom da je i u trećem ovogodišnjem meču u gostima stiglo do pobjede.

15.04.2023. 18:03
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Nakon gostujućih pobjeda u Širokom Brijegu i Tuzli, Sarajevo se i sa trećeg proljetnog gostovanja vratilo sa punim plijenom. Ovog puta, bordo tim je u Trebinju savladao domaći Leotar, te se ovom pobjedom ravnopravno uključio u trku za plasman na evropsku scenu.

Početak utakmice je pripao domaćem timu, koji je imao blagu terensku inicijativu, ali bez nekih konkretnijih prilika. Jedina opasna situacija pred golom Sarajeva zabilježena je već u prvoj minuti, kada je nakon kornera glavom šutirao Prusina, ali preko gola. Tri minute kasnije pokušao je i Haris Handžić iz slobodnog udarca, ali njegov udarac je bez većih problema zaustavio Belmin Dizdarević.

Sarajevo u prvih pola sata gotovo da nije uradilo ništa, a onda je u 31. minuti stiglo do vodećeg gola, nakon kojeg je potpuno preuzelo kontrolu nad utakmicom. Adnan Džafić je centrirao sa desne strane, a u šesnaestercu Trebinjaca najbolje se snalazi Almedin Ziljkić koji volej udarcem sa desetak metara pogađa za 0:1. Sarajevo je do odlaska na odmor stvorilo još nekoliko dobrih prilika, a u 41. minuti je Daniel Avramovski uspio postići pogodak, nako što je majstorski lobovao domaćeg golmana. Ipak, ovaj pogodak makedonskog internacionalca, sudija Marić je poništio, zbog navodnog igranja rukom.

Pokušao je u narednoj minuti i Hamza Čataković, ali njegov udarac sa pet metara blokira odbrana Leotara, a potom u 43. minuti sjajna akcija Ziljkića i Avramovskog, nakon koje je golman Leotara uspio zaustaviti šut Ziljkića sa samo pet metara.

Drugo poluvrijeme otvoreno je pokušajem Vrančića iz slobodnog udarca, da bi u 59. minuti Sarajevo uspjelo udvostručiti svoju prednost. Vrančić je milimetarski precizno izveo korner sa desne strane, a najviši u skoku je Ilija Martinović koji pogađa za 0:2. Deset minuta kasnije, još jedna lijepa akcija bordo tima koju je započeo Džafić, nastavio Mulalić, nakon čega lopta dolazi do Čatakovića. On se najprije oslobodio svog čuvara, a potom sa nekih 6-7 metara šutirao slabijom desnom nogom, ravno u golmana Leotara.

Sve dileme oko pobjednika, ako ih je ikako i bilo, riješene su pet minuta prije kraja utakmice, kada rezervista Renan Oliveira postiže prelijep pogodak. Njega je na nekih 30 metara od gola Leotara uposlio Vrančić, a on je bez oklijevanja šutirao i uspio prevariti golmana Puletića za konačnih 0:3.

Zanimljivo je istaći da je u današnjem susretu sa Leotarom priliku za svoj debitantski nastup dobio mladi osamnaestogodišnjak Bakir Nurković, koji je dvije minute prije kraja zamijenio Avramovskog, kao i činjenicu da je bijeljinski sudija Marić fudbalerima Sarajeva podijelio čak sedam žutih kartona.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.