ARHIVA: Pobjeda protiv Osijeka uz bojkot "Hordi zla"

Arhiva

Na današnji dan, 26. aprila 1991. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo tim Osijeka rezultatom 2:0

26.04.2023. 12:01
Semir Zilić

...


Uoči susreta 30. kola protiv Osijeka na Koševu, ekipa Sarajeva se našla u veoma teškoj situaciji. Naime, bordo tim je u prethodna tri kola jednom bio slobodan, dok je u preostala dva meča doživio gostujuće poraze, od kojih je posebno bolan bio onaj drugi, od zagrebačkog Dinama, koji je slavio sa ubjedljivih 8:1, što je bio najteži poraz u dotadašnjoj klupskoj historiji. Sarajevo se tako, devet kola prije kraja, našlo na pretposljednjem, osamnaestom, mjestu na tabeli, dva mjesta i tri boda udaljeno od luke spasa i evidentno je bilo da je pred ekipom Fuada Muzurovića još jedna mukotrpna završnica sezone, u kojoj slijedi grčevita borba za opstanak. S druge strane, gosti iz Osijeka su bili u mnogo boljoj poziciji, obzirom da su se nalazili u samom vrhu tabele, te su u ovom meču tražili priliku da se novom pobjedom dodatno približe jednoj od pozicija koja je garantovala plasman u evropska takmičenja.

Maksimirska katastrofa izazvala je revolt kod navijača bordo tima, posebno kod "Hordi zla", koji su se, nezadovoljni zalaganjem njihovih ljubimaca u meču odigranom pet dana ranije, odlučili na bojkot. Muk sa sjevera i pozorišna atmosfera na tribinama, u velikoj su mjeri utjecali na fudbalere Sarajeva, pogotovo u prvom poluvremenu, kojeg su domaći igrači gotovo prespavali.

Duel dva kapitena
Žitnjak zaustavlja Kuprešanina

Jedinu šansu u prvom dijelu igre, Sarajevo je imalo u petoj minuti utakmice, kada se Bernard Barnjak nije najbolje snašao pred golom Žitnjaka. Uspavanost domaćih fudbalera, pokušali su iskoristiti gosti, koji su u potpunosti kontrolisali igru u prvih 45 minuta. Osječani su u tom periodu stvorili nekoliko izglednih prilika, od kojih je najbolja bila ona iz 31. minute. Golman bordo tima, Aleksej Prudnjikov, loše je procijenio jednu dubinsku loptu, a njegovu slabu reakciju koristi Vukčević koji ga zaobilazi, a potom precizno gađa. I kada su svi već vidjeli loptu u golu, gotovo niotkud se pojavio Miloš Nedić, koji spašava siguran pogodak, izbivši loptu sa same gol-linije.

Drugo poluvrijeme je ponudilo mnogo bolju partiju fudbalera u bordo-bijelim dresovima, koji su za samo pet minuta igre u nastavku uspjeli riješiti sve dileme oko pobjednika. Sarajevo je već od prvog sudijskog zvižduka krenulo mnogo agresivnije, a takav pristup igri isplatio se u 48. minuti, kada se iz prve prave prilike zatresla mreža Žitnjaka. Ismet Mulavdić je odlično prošao po desnoj strani, a potom ubacio pred gol gostiju. Na njegov centaršut je natrčao Barnjak, te snažnim udarcem sa nekih 7-8 metara zatresao mrežu za vodstvo svog tima od 1:0. Samo dvije minute kasnije, Sarajevo je uspjelo udvostručiti prednost. U akciji koja je sličila onoj prethodnoj, kapiten bordo tima, Dane Kuprešanin, pobjegao je svojim čuvarima, a potom pokušao pronaći Barnjaka. Napadač Sarajeva je ponovo bio u izglednoj poziciji za gol, ali ga u posljednjem trenutku s leđa ruši Metlicki, te trebinjski sudija Nazif Ćorak opravdano pokazuje na bijelu tačku. Loptu je na penal namjestio Miloš Nedić, a potom topovskim udarcem zatresao mrežu Žitnjaka za 2:0.

Jedna od mnogih šansi bordo tima u nastavku

Vodstvo od dva gola razlike, kao da je napokon skinulo težak teret sa leđa domaćih fudbalera, koji su do kraja utakmice zaigrali mnogo lepršavije, stvorivši još dosta prilika, ali se rezultat nije mijenjao. Najbliže trećem golu, Sarajevo je bilo u 71. minuti, kada je udarac Muslije Ramovića zaustavila prečka gola gostiju.

Pobjedom nad Osijekom, bordo tim je započeo sjajnu seriju rezultata. Sarajevo je u narednih osam mečeva ostvarilo učinak od šest pobjeda, jednog remija i jednog poraza, te se sa 13 osvojenih bodova, od maksimalnih 16, uspjelo probiti u sredinu tabele i tako osigurati opstanak i prije kraja prvenstva.

Izvještaj, sastave i osam fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.