Sarajevo nastavilo sjajan rezultatski niz i približilo se Evropi

Izvještaj

U derbi susretu 28. kola m:tel Premijer lige BiH, Sarajevo je u gostima savladalo lidera na tabeli, ekipu Zrinjskog i tako stiglo do šeste uzastopne utakmice bez poraza.

26.04.2023. 22:23
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Današnji susret Zrinjskog i Sarajeva bio je od rezultatskog značaja za obje ekipe. Mostarski tim je u ovom meču tražio priliku da eventualnim osvajanjem jednog ili sva tri boda i matematički osigura osvajanje šampionske titule, dok je s druge strane bordo tim želio i u šestoj uzastopnoj utakmici ostati neporažen, pogotovo u situaciji kada je svaki bod bitan, obzirom da sa još tri tima vodi tijesnu borbu za plasman na evropsku scenu.

Zrinjski je nešto bolje otvorio susret, a prvu priliku domaći tim imao je u 4. minuti, kada volej udarac Ćužea završava visoko preko gola Dizdarevića. Deset minuta kasnije, bordo tim je stigao do vodstva. Slaviša Radović je izborio slobodan udarac, kojeg iskosa sa nekih 25 metara izvodi Mirza Mustafić. Njegov centaršut je samo kratko zakačio Renan Oliveira, ali dovoljno da promijeni putanju lopte i prevari domaćeg golmana za slavlje fudbalera u bordo dresovima.

Mogao je brazilski internacionalac zatresti mrežu Zrinjskog i u 35. minuti, kada se lijepim driblingom u šesnaestercu oslobodio svog čuvara, a potom šutirao, ali njegov udarac zaustavlja stativa. I kada je izgledalo da će se na odmor otići sa vodstvom bordo tima, Zrinjski je stigao do izjednačenja. Memija je u 44. minuti centrirao sa lijeve strane, a Ćuže preciznim udarcem glavom matirao Dizdarevića za 1:1.

Sarajevo je u nastavku zaigralo znatno bolje, te je nakon samo sedam minuta igre uspjelo vratiti rezultatski prednost. Francis Kyeremeh se probio po desnoj strani, a potom uposlio Dala Varešanovića, koji preciznim udarcem desnom nogom sa desetak metara pogađa za 1:2. Deset minuta kasnije, Sarajevo stiže i do trećeg gola. Dal Varešanović je ovog puta u ulozi asistenta, sjajnom loptom u prostor pronašao je Oliveiru koji izlazi sam pred golmana Zrinjskog, zaobilazi ga i pogađa za 1:3.

Nakon visokog vodstva, Sarajevo je prepustilo terensku inicijativu domaćem timu, ali sve što je Zrinjski uspio uraditi do kraja bio je utješni pogodak Ivana Jukića u 84. minuti, za konačnih 2:3.

Ovom pobjedom bordo tim je preuzeo treće mjesto na tabeli, te se Sarajevo definitivno istaklo kao najozbiljniji kandidat za osvajanje trećeg mjesta koje garantuje siguran plasman u UEFA Konferencijsku ligu.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.