Petarda u Vrapčićima za ovjeru plasmana u Evropu

Izvještaj

Današnjim trijumfom u derbiju Bosne i Hercegovine, ekipa Sarajeva je kolo prije kraja i matematički osigurala plasman na evropsku scenu.

21.05.2023. 22:04
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Sarajevo je u današnjem duelu sa jednim od direktnih konkurenata za plasman u Evropu, ekipom Veleža, zasluženo stiglo do nova tri boda i tako uspjelo i prije posljednjeg prvenstvenog kola obezbijediti plasman među prva četiri tima na tabeli, što bordo timu garantuje nastup u UEFA Konferencijskoj ligi naredne sezone.

Susret u Vrapčićima nije najbolje počeo za bordo tim, obzirom da je već u četvrtoj minuti Nemanja Anđušić iskoristio asistenciju Nermina Haskića i sa samo pet metara udaljenosti pogodio mrežu Sarajeva za vodstvo svog tima. Slavlje domaćih navijača nije dugo trajalo, obzirom da je bordo tim već u 11. minuti uspio vratiti stvari na početak. Almedin Ziljkić je uposlio Dala Varešanovića, koji se u sjajnom solo prodoru oslobodio dvojice protivničkih igrača, a zatim pogodio mrežu domaćih za 1:1. Isti dvojac je i u 24. minuti kreirao novi pogodak Sarajeva. Varešanović je ovog puta u ulozi asistenta, a Ziljkić fenomenalnim udarcem sa vrha šesnaesterca matira Hadžikića za potpuni preokret bordo tima, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Sarajevo je i u nastavku meča kontrolisalo utakmicu, a u 57. minuti je stigao i novi pogodak. Ponovo je u centru pažnje bio mladi Varešanović, čiji udarac sa vrha šesnaesterca pogađa najprije jednu, a potom i drugu stativu Veležovog gola, nakon čega se lopta odvija do Renana Oliveire kojem je preostao lakši dio posla da neometan pogodi Hadžikićevu mrežu za 1:3.

Velež se samo na kratko vratio u igru, kada je Haskić u 74. minuti pogodio za 2:3, ali nade Rođenih da mogu stići do izjednačenja nisu trajale dugo, jer je već u narednoj minuti Renan Oliveira iskoristio sjajan centaršut Ziljkića i glavom pogodio za 2:4. Osam minuta kasnije, Brazilac je uspio kompletirati svoj prvi het-trik u bordo dresu, ovog puta pogotkom sa bijele tačke, nakon što je prethodno u šesnaestercu fauliran Francis Kyeremeh. Tačku na golijadu u današnjem susretu stavio je mladi fudbaler Veleža, Dževad Sijamija, koji je tri minute prije kraja također bio precizan sa penala.

Ovom pobjedom Sarajevo je osiguralo plasman među prva četiri tima na tabeli, te se nakon dvije godine ponovo vratilo na evropsku scenu.