ARHIVA: Sarajevo očitalo lekciju komšijama

Arhiva

Na današnji dan, 16. augusta 1964. godine, Sarajevo je u sklopu drugog kola Prve savezne lige savladalo Željezničar rezultatom 3:1.

16.08.2023. 12:51
Semir Zilić

...


Voljom žrijeba, odlučeno je da već u drugom kolu nove sezone Prve savezne lige snage odmjere Sarajevo i Željezničar . Oba tima su u prvom kolu ostvarila dobre rezultate. Željezničar je na svom terenu savladao Vardar rezultatom 2:0, dok se Sarajevo uspjelo vratiti neporaženo iz Zagreba, gdje je gostovalo kod tima Trešnjevke, pa je njihov međusobni duel, očekivano, izazvao veliku pažnju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sarajevo, koje je bilo domaćin u ovom meču, je čak pet dana ranije pustilo u prodaju ulaznice za ovu utakmicu, koje su se mogle nabaviti po cijeni od 300 i 400 dinara, a da je taj potez bio opravdan pokazali su već prvi dani prodaje, kada je prodato više od 10.000 ulaznica. Na kraju, 11. prvenstveni duel Sarajeva i Željezničara, posmatralo je blizu 25.000 navijača oba tima, a prikazanom igrom i konačnim rezultatom daleko zadovoljniji mogli su biti navijači Sarajeva.

Derbi susret je odigran po lijepom i sunčanom vremenu, a uvodni dio meča nije ponudio kvalitet igre koji su navijači oba tima očekivali. Željezničar je u meč ušao sa defanzivnom postavkom igre, dok su s druge strane, izabranici Abdulaha Gegića vrlo brzo uspostavili terensku inicijativu, ali bez kvalitetne završnice u napadu. Prvu priliku na utakmici imali su gosti, u 5. minuti, kada je Mirko Gašić pokušao udarcem sa desetak metara iznenaditi Ibrahima Sirću, ali je golman Sarajeva sjajnom paradom uspio sačuvati svoju mrežu.

Mirko Gašić u duelu sa Svetozarom Vujovićem i Ibrahimom Biogradlićem

Uslijedilo je pola sata nezanimljive igre, bez gotovo ijedne šanse, čemu su najviše kumovali napadači oba tima, koji su čak i u situacijama kada su imali izgledne pozicije da upute udarac na protivnički gol, suviše komplikovali, pa su odbrane oba tima lahko izlazile na kraj sa njima.

Tek u finišu prvog poluvremena, igra se rasplamsala, a prvu priliku imalo je Sarajevo u 37. minuti. Asim Ferhatović je u svom karakterističnom stilu nanizao nekoliko fudbalera Željezničara, a potom sjajno proigrao Stjepana Blaževića. Krilni napadač bordo tima se potom vješto oslobodio svog čuvara, Štake, te našao se oči u oči sa Vasilijem Radovićem, koji je krajnjim naporima uspio zaustaviti njegov izuzetno precizan i snažan udarac. Četiri minute kasnije, navijači Sarajeva su ipak imali razloga za slavlje. Sreten Šiljkut je izveo slobodan udarac sa desne strane, te preciznim centaršutem pronašao Stojana Crnogorca koji je u punom trku zahvatio loptu glavom i zatresao Radovićevu mrežu za 1:0.

Malo je nedostajalo da Željezničar već u narednom napadu stigne do izjednačenja, ali je pokušaj Smajlovića glavom, završio par centimetara od Sirćine stative, te se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću bordo tima.

Trenutak koji je prethodio vodećem golu Sarajeva

Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo bolju igru Sarajeva. Trener Gegić je umjesto umornog Saliha Šehovića, na teren poslao mladog Džemaludina Mušovića koji je unio živost u redove domaćeg tima. Ulazak Mušovića, dodatno je razigrao Ferhatovića, Šiljkuta i Čerkića, koji su u drugom poluvremenu očitali pravu fudbalsku lekciju komšijama sa Grbavice.

Dominaciju na terenu, Sarajevo je krunisalo sredinom drugog poluvremena, te je sa dva pogotka u razmaku od samo četiri minute igre, riješilo sve dileme oko pobjednika. Svetozar Vujović se u 65. minuti odlično probio po lijevoj strani, gdje ga je gostujuća odbrana zausavila prekršajem. Ibrahim Biogradlić se pripremao da izvede slobodan udarac, a kada su svi očekivali da će kapiten Sarajeva, u svom stilu pokušati direktnim udarcem ugroziti gol gostiju, on se odlučio na kratki pas prema Čerkiću, koji se nalazio svega pet metara od njega. Novajlija u redovima bordo tima je snažnim udarcem iz prve zatresao mrežu Željezničara, ne ostavivši reprezentativnom golmanu Radoviću ni promil šanse da spriječi siguran pogodak.

Samo četiri minute kasnije, uslijedilo je novo slavlje domaćih navijača. Ferhatović je ponovo bio u driblingu, nakon čega je još jednim preciznim pasom uposlio rezervistu Mušovića koji preciznim udarcem pogađa donji lijevio ugao Radovićevog gola. Sarajevo je od tog trenutka zaigralo opušteno, a pojedini fudbaleri su u određenim trenucima pretjerivali u pokušajima da budu što atraktivniji, pa je tako propuštena prilika da se mreža gostiju napuni do vrha. Najljepši trenutak na utakmici priredio je Ferhatović, koji je u jednom solo prodoru prešao sve gostujuće fudbalere, na kraju zaobišao i golmana Radovića, a potom šutirao poprilično slabo, te je rezultat ostao nepromijenjen. I dok Sarajevo nije uspjelo da iskoristi svoje brojne prilike, Željezničar je deset minuta prije kraja uspio iz jedine šanse postići utješni pogodak. Ivica Osim se lijepo oslobodio Crnogorca, a potom uposlio Matića koji postavlja konačan rezultat utakmice.

Izvještaj, sastave i tri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.