Sarajevo upisalo prvu gostujuću pobjedu

Izvještaj

Sarajevo je na prvom gostujućem meču u ovogodišnjem izdanju Premijer lige BiH upisalo prvu pobjedu.

21.08.2023. 20:54
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva su u četvrtom kolu Premijer lige BiH, odigrali svoju prvu gostujuću utakmicu, te zasluženo stigli do nova tri boda savladivši domaći Tuzla City rezultatom 2:1.

Igrače oba tima dočekalo je izuzetno sparno i toplo vrijeme na Tušnju, a Sarajevo je u prvih pola sata igre bilo znatno bolji protivnik, te je zasluženo stiglo do dva gola prednosti. Prvu priliku na utakmici bordo tim je imao već u četvrtoj minuti, kada je šut Almedina Ziljkića iskosa sa lijeve strane zaustavio Nevres Fejzić. Domaći golman je još jednom izašao kao pobjednik, četiri minute kasnije, kada se nakon pasa Hamze Čatakovića, brazilski napadač Renan Oliveira našao sam pred golom domaćina, međutim Fejzić je zaustavio njegov pokušaj.

A onda je u 19. minuti bordo tim uspio krunisati svoju terensku inicijativu i doći do vodećeg gola. Oliveira je kratko odigrao do Čatakovića, koji se najprije lijepim driblingom oslobodio svog čuvara, a potom topovskim udarcem sa preko 20 metara pogodio donji lijevi ugao Fejzićevog gola za 0:1. Osam minuta kasnije, Sarajevo je uspjelo udvostručiti prednost. Nakon još jedne lijepe akcije fudbalera u bordo dresovima, Daniel Avramovski je sjajnom loptom u prostor izbacio Ziljkića, koji izlazi sam pred Fejzića i pogađa za 0:2.

Nakon drugog gola, Tuzlaci su do odlaska na odmor preuzeli terensku inicijativu, a najbolje prilike imali su nakon kornera. Čak tri puta su domaći igrači udarcem iz ugla pronalazili Bihorca u šesnaestercu Sarajeva, ali njegovi udarci glavom nisu pronašli put do Šahinovićevog gola, pa je Sarajevo na odmor otišlo sa dva gola prednosti.

Najslabija tačka defanzivne igre bordo tima, prekidi, još jednom je došla do izažaja u 57. minuti, kada nakon kornera kapiten domaćeg tima Šukilović pogađa za 1:2. Primljeni gol je razbudio fudbalere Sarajeva, koji su deset minuta kasnije imali dvije dobre prilike. Najprije je udarac Ivana Ikića u 67. minuti zaustavila stativa Fejzićevog gola, da bi dvije minute kasnije zaprijetio i Ziljkić, ali njegov udarac sa desetak metara odlazi pored gola.

Posljednjih dvadeset minuta igre donijelo je lošu igru oba tima. Sarajevo je čvrstom igrom u odbrani uspjelo zaustaviti sve jalove pokušaje domaćeg tima i tako stiglo do svoje prve gostujuće pobjede u novoj sezoni, kojom se probilo do druge pozicije na tabeli.


0:0

UECL, 2. pretkolo
Asim Ferhatović Hase, 25.07.2024.