Hasićev "doppelpack" za remi u Gabeli

Izvještaj

Sarajevo je u šestom kolu Premijer lige BiH remiziralo u Gabeli sa GOŠK-om, rezultatom 2:2, nakon što je domaći tim imao prednost od dva gola.

02.09.2023. 22:39
Semir Zilić

...



Susret u Gabeli je počeo svečano, obzirom da je ovo bio prvi meč ikada odigran pod svjetlošću reflektora na stadionu Perica Pero Pavlović.

Slično kao i u prethodnim utakmicama, pod novim trenerom Simonom Rožmanom, Sarajevo je već od prve minute krenulo ofanzivno prema protivničkom golu, a prvu priliku fudbaleri u bordo dresovima imali su u drugoj minuti. Hamza Čataković se izborio za jednu loptu, a potom uposlio Daniela Avramovskog, koji je prizemnim udarcem sa vrha šesnaesterca pokušao savladati Bobića, ali je golman domaćeg tima vrhovima prstiju uspio izbaciti loptu u korner. Četiri minute kasnije, pokušao je i Edin Julardžija, ali njegov pokušaj ovog puta u korner izbacuje odbrana GOŠK-a. Sarajevo je u prvih 15 minuta izborilo čak pet udaraca iz ugla, ali niti jednom nije uspjelo ozbiljnije zaprijetiti Bobićevom golu.

S druge strane, domaći tim je potpuno iznenada u 16. minuti došao do stopostotne prilike za pogodak. Vinko Soldo je pogriješio i praktično poklonio loptu Nihadu Šeri, koji neometan šutira sa desetak metara, al njegov udarac završava na stativi Šahinovićevog gola. Uslijedio je period od nekih 15 minuta bez većih uzbuđenja, a onda je Sarajevo u 30. minuti imalo novu sjajnu priliku. Julardžija je uposlio Francisa Kyeremeha koji zaobilazi golmana Bobića, a putum šutira iskosa, ali njegov udarac sa gol linije izbija Obšivač.

Domaći tim je u 40. minuti imao novu dobru priliku, nakon jednog slobodnog udarca sa lijeve strane, nastala je gužva u šesnaestercu Sarajeva, ali je Marin Aničić u posljednji čas izbio loptu u korner. Upravo iz tog kornera, GOŠK je stigao do vodstva. Nihad Šero je najprije bio najviši u skoku, udarcem glavom je pogodio prečku Šahinovićevog gola, nakon čega se lopta ponovo odbila do njega, ali je ovog puta bio precizniji i snažnim udarcem zatresao mrežu Sarajeva za 1:0. Mogli su domaći fudbaleri udvostručiti vodstvo u 44. minuti, kada je Gogić pobjegao odbrani Sarajeva, ali su Soldo i Aničić ipak uspjeli ispraviti svoju grešku, te u posljednji čas izblokirati njegov pokušaj, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću GOŠK-a.

Uvodne minute nastavka igre ponudile su ponovo ne baš zanimljivu igru, a prvu kakvu-takvu priliku Sarajevo je imalo u 52. minuti, kada je Kyeremeh uposlio Renana Oliveiru koji je pokušao šutirati iz dosta teške pozicije, ali lopta odlazi visoko preko gola domaćeg tima. Pet minuta kasnije, GOŠK stiže do drugog pogotka. Nakon centaršuta sa desne strane, glavom je šutirao Mihaljević čiji udarac isprva zaustavlja Šahinović, ali samo nakratko. Nastala je prava gužva na gol-liniji Sarajeva, nakon čega se lopta ponovo odbija do Mihaljevića koji je ovog puta siguran i pogađa za 2:0.

Činilo se u tom trenutku da je domaći tim gotovo sigurno upisao pobjedu, ali je na scenu stupio rezervista Ajdin Hasić. On je najprije u 63. minuti šutirao iskosa sa dvadesetak metara, nakon čega je uslijedila loša reakcija domaćeg golmana Bobića, te lopta završava iza nejgovih leđa. Četiri minute kasnije, Hasić je ponovo u glavnoj ulozi. Ovog puta je topovskim udarcem sa skoro 25 metara još jednom primorao Bobića da vadi loptu iz svoje mreže, a Sarajevo je tako za samo četiri minute uspjelo da izjednači.

Moglo je Sarajevo u 72. minuti stići i do potpunog preokreta, kada je nakon jednog Vrančićevog kornera, Soldo glavom spustio loptu do Elvira Durakovića, koji šutira iz okreta sa desetak metara, ali lopta odlazi tik pored gola. Pokušao je u 78. minuti i Renan Oliveira, udarcem glavom gotovo sa ivice šesnaesterca, ali je Bobić bio siguran. Sarajevo je zaprijetilo i u 84. minuti, nakon jednog brzog kontranapada Oliveire i Avramovskog, ovaj drugi je dosta loše šutirao, te lopta odlazi visoko preko gola. Posljednje uzbuđenje na utakmici zabilježeno je u 91. minuti kada je GOŠK nakon još jednog prekida u dva navrata bio blizu gola, ali su Vrančić i Avramovski oba puta izbijali loptu sa gol-linije, te je meč završen podjelom bodova.


2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.