ARHIVA: Hasetov slobodnjak za bod iz Novog Sada

Arhiva

Na današnji dan, 20. oktobra 1963. godine, Sarajevo je na gostovanju u Novom Sadu, kod istoimenog prvoligaša, osvojilo jedan bod.

20.10.2023. 12:38
Semir Zilić

...


Sarajevo je u sklopu osmog kola Prve savezne lige u sezoni 1963/64 gostvalo ekipi Novog Sada. Za popularne novosadske kanarince, to je bila treća uzastopna sezona u najvišem rangu jugoslavenskog fudbala, a bordo tim se sa prethodna dva gostovanja ovom timu vratio praznih ruku. Novi Sad je u novoj sezoni dosta slabo startao, još uvijek su bili bez ijedne pobjede na domaćem terenu, pa je Sarajevo, na krilima razigranog povratnika iz Turske, Asima Ferhatovića, vidjelo priliku da u ovom meču izvuče pozitivan rezultat, koji bi tim sa Koševa ostavio na četvrtom mjestu na tabeli.

Za ekipu Sarajeva je to bilo drugo gostovanje u najvećem vojvođanskom gradu, obzirom da su u drugom kolu gostovali ekipi Vojvodine, doživjevši pri tome težak poraz rezultatom 1:4, pa je stoga za ekipu trenera Abdulaha Gegića, ovo bila idealna prilika da poprave utisak pred novosadskom publikom.

Trener Sarajeva je u utakmicu ušao dosta oprezno, što je pokazala i postava, obzirom da su se u veznom redu, na pozicijama spojki našli Sreten Šiljkut i Srboljub Markušević, koji su imali više defanzivne nego ofanzivne zadatke, ali je i pored toga, prvu priliku na otvaranju meča imalo upravo Sarajevo. Mirsad Fazlagić se odlično probio po desnoj strani, nakon čega je na krilu uposlio usamljenog Ferhatovića čiji prizeman centaršut dolazi do Šiljkuta, ali se ovaj ne snalazi baš najbolje, te odbrana Novog Sada bez većih problema otklanja opasnost od svog gola.

S druge strane, domaći tim je imao terensku inicijativu, ali iako nisu uspijevali stvoriti ozbiljniju priliku, u 21. minuti došli su do vodstva. Lazar Lemić se sa nekih 35 metara odlučio na udarac, a njegov snažan šut iznenadio je golmana Sarajeva Nedžada Ovčinu i završio u mreži za vodstvo Novog Sada od 1:0. Radost oko 4.000 domaćih navijača ipak nije dugo trajala, jer samo što se krenulo sa centra, Sarajevo je stiglo do izjednačenja. Centarhalf domaćeg tima je na ivici šesnaesterca prekršajem zaustavio Ferhatovića, koji je namjestio loptu, a potom izvanrednim felš udarcem prebacio živi zid domaćih i zatresao mrežu nemoćnog Gavanskog za 1:1. Za napadača Sarajeva to je bio sedmi gol u sezoni, te se tako poravnao sa Kovačevićem iz Partizana, na čelu liste strijelaca.

Biogradlić zaustavlja jedan napad Novosađana

Drugo poluvrijeme je ponudilo dosta bolju igru oba tima. Sarajevo se uglavnom koncentrisalo na odbranu svog gola, ali je prijetilo i iz kontra napada, stvorivši mnogo problema pred golom domaćeg tima. Već u prvoj minuti nastavka, bordo tim je imao priliku preko Šiljkuta, čiji je udarac, nakon prodora po lijevoj strani, zaustavila prečka. Četiri minute kasnije, Stjepan Blažević je izašao sam pred Gavanskog, ali je golman Novog Sada izašao kao pobjednik iz ovog duela. Nove dvije dobre prilike stigle su u 57. i 58. minuti, a oba puta je u glavnoj ulozi bio Ferhatović. Najprije je Gavanski zaustavio njegov snažan pokušaj iz slobodnog udarca sa 25 metara, da bi u narednoj minuti Ferhatović u sjajnoj solo akciji zaobišao dvojicu svojih čuvara, a potom i golmana Gavanskog, ali je pri tome utišao dosta ukoso od gola Novog Sada, što je iskoristio Tojagić i u posljednji čas izblokirao njegov pokušaj.

Nisu ni Novosađani bili bez svojih prilika, ali ih je u namjeri da ozbiljnije ugroze gol Sarajeva spriječila odbrana na čelu sa Ibrahimom Biogradlićem i reprezentativnim bekovskim dvojcem Fazlagić - Vujović. Posebno se dobrom istakao Biogradlić, koji je u dva navrata, izbio loptu sa gol-linije, u trenucima kada je golman Ovčina već bio savladan, te se Sarajevo iz Novog Sada vratilo sa zasluženim osvojenim bodom, iako se stekao utisak, da je bordo tim u ovom meču mogao doći i do punog plijena.



Izvještaj, sastave, fotografije i video snimak sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.