Mustafićev slobodnjak za tri boda iz Posušja

Izvještaj

Na izuzetno teškom terenu stadiona Mokri dolac, Sarajevo je uspjelo ostvariti zacrtani cilj i osvojiti sva tri boda.

11.11.2023. 22:49
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Fudbalere Sarajeva i Posušja dočekao je izuzetno loš teren stadiona Mokri dolac. Kiša koja je tokom cijelog dana padala u Zapadnoj Hercegovini, dodatno je natopila teren, te su uslovi za igru bili praktično na ivici regularnosti.

Po takvom terenu, gotovo da je bilo nemoguće za fudbalere oba tima da razviju svoju prepoznatljivu igru, te su se svi pokušaji uglavnom svodili na dalekometne udarce i prekide. Prvu takvu priliku imali su domaći fudbaleri, kada je udarac Ericka sa dvadesetak metara uspio zaustaviti Muhamed Šahinović. Isti igrač je nekoliko minuta kasnije pokušao i iz slobodnog udarca sa preko 30 metara, ali njegov prizemni udarac odlazi tik pored gola Sarajeva.

Trenutak odluke stigao je u 30. minuti, kada je na nekih 25 metara od gola Posušaka oboren Adalberto Penaranda. Slobodan udarac je izveo Mirza Mustafić i pogodio za veliko slavlje oko 200 gostujućih navijača. Domaći fudbaleri su samo tri minute kasnije imali najbolju priliku na utakmici. Nakon ubacivanja sa desne strane, Boban glavom skreće loptu, ali ona završava na stativi Šahinovićevog gola, nakon čega je najspretniji bio Marin Aničić, koji izbacuje loptu u korner.

U drugom poluvremenu, tempo igre je bio nešto brži, ali je težak teren bio prepreka fudbalerima oba tima da svoje akcije privedu kraju. Sarajevo se opredijelilo na nešto defanzivniju igru, prijetivši uglavnom iz kontra napada, dok su svi napadi domaćeg tima završavali na nekih dvadesetak metara od gola Šahinovića.

Bordo tim je tako stigao do veoma važna tri boda, kojom je prekinuo niz od dva vezana meča bez pobjede, te na dvosedmičnu pauzu odlazi u dosta boljem raspoloženju.