Sarajevo preko penala do četvrtfinala Kupa

Izvještaj

Nakon što je regularnih 90 minuta završilo bez pobjednika, bordo tim je boljim izvođenjem jedanaesteraca ostavario plasman među osam najboljih.

11.02.2024. 15:25
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Teže nego što se očekivalo, Sarajevo je ipak uspjelo opravdati ulogu favorita, te iz daljeg takmičenja eliminisati starog rivala, ekipu tuzlanske Slobode. Domaći tim je bolje otvorio utakmicu, na krilima svog kapitena i bivšeg ljubimca bordo publike, Saida Husejinovića koji je bio neuhvatljiv za odbranu Sarajeva, a nakon jednog takvog prodora, priliku je imao Haris Dilaver čiji udarac glavom sa pet metara zaustavlja novi golman Sarajeva, Dejan Iliev. S druge strane, Sarajevo je prvu priliku imalo sredinom prvog dijela igre, kada je Edin Julardžija šutirao sa vrha šesnaeterca, ali lopta odlazi preko gola.

Svoju prvu pravu priliku, ekipa Simona Rožmana je pretvorila u pogodak. Bilo je to u 32. minuti, kada je Francis Kyeremeh poslao dubinsku loptu prema Ajdinu Hasiću koji se sjajno snalazi, ulazi i pogađa za 0:1. Pet minuta kasnije, u prilici je bio i Adalberto Penaranda, ali je njegov udarac sa ivice šesnaesterca domaća odbrana uspjela izblokirati. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu igre viđeno je u sudijskoj nadoknadi, kada je Kenan Dervišagić ukrao jednu loptu Penarandi, a potom snažno šutirao sa dvadesetak metara, ali lopta odlazi preko gola.

Uvodne minute drugog poluvremena nisu ponudile previše uzbuđenja, a iz prve prilike Tuzlaci su stigli do izjednačenja. Centaršut Dervišagića sa lijeve strane, pored uspavane odbrane Sarajeva u pogodak je pretvorio Kenan Delić.

Tek nakon primljenog gola, budi se ekipa Sarajeva, a dva puta je u centru pažnje bio Renan Oliveira, ispred kojeg je najprije pravovremenim istrčavanjem u posljednji čas loptu izbio golman Muminović, a potom je u duelu istih aktera, golman Tuzlaka zaustavio Oliveirin atraktivan pokušaj makaziama. Najbolju priliku za novo vodstvo, Sarajevo je imalo u 77. minuti, kada nakon povratne lopte Hasića, Hamza Čataković šutira sa desetak metara, ali prilično slabo i pravo u Muminovića.

Rezervista bordo tima, Čataković, desetak minuta kasnije je pokušao još jednom, ovog puta snažnim udarcem iskosa sa desne strane, ali je Muminović još jednom bio siguran, pa su o putniku u četvrtfinale odlučivali jedanaesterci.

Već u prvoj seriji, bordo tim je stigao do prednosti. Almedin Ziljkić je pogodio sigurno, nakon čega je Iliev zaustavio pokušaj Hadžanovića. U drugoj seriji pogodili su Čataković i Kalesić, da bi treća serija donijela dva promašaja. Najprije je Penaranda pokušao atraktivno pogoditi, ali je promašio cijeli gol, a potom je Iliev još jednom bio na visini zadatka, zaustavivši udarac Merdovića. U četvrtoj seriji sigurni su bili Julardžija s jedne i Delić s druge strane, da bi potom Marin Aničić sigurnim udarcem ovjerio trijumf Sarajeva.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.