Sramotan poraz Sarajeva na Koševu

Izvještaj

U derbi susretu 19. kola WWin lige BiH, Sarajevo je na svom terenu pretrpilo težak poraz od Širokog Brijega rezultatom 1:3.

18.02.2024. 16:07
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Proljetni dio sezone, Sarajevo je otvorilo veoma loše, teškim porazom od Širokog Brijega na svom terenu. Prvo poluvrijeme današnje utakmice nije moglo opravdati epitet derbi susreta, obzirom da su obje ekipe prikazale malo toga u fazi napada, ugrožavajući protivnički gol uglavnom udarcima sa distance. Prvi takav pokušaj vidjeli smo u 12. minuti, kada je Ćavar šutirao pored gola Sarajeva. Ubrzo je uzvratio Adalberto Penaranda, u dva navrata, ali oba puta je bio neprecizan. Najopasnija situacija viđena je u 29. minuti, kada su gosti istrčali jednu brzu kontru, nakon koje su Ćavar i Lukić krenuli sami prema golu Sarajeva, ali je Amar Beganović klizećim startom uspio presjeći pas Ćavara, te tako spriječiti gotovo siguran gol.

Drugo poluvrijeme donijelo je i hladan tuš za domaće navijače, obzirom da je već u prvoj minuti nastavka Lukić sjajnim udarcem sa distance zatresao mrežu Sarajeva za 0:1. Bordo tim se nije stigao ni oporaviti od početnog šoka, a već u 52. minuti prednost gostiju je udvostručena. Nakon jednog kontra napada, Kuprešak je izašao sam pred golmana Dejan Ilieva i matirao ga za 0:2.

Sarajevo ni nakon drugog primljenog gola nije imalo rješenja za odlično postaljenu odbranu gostiju, a sve dileme oko pobjednika riješio je Mišić u 75. minuti, kada se najbolje snalazi pred golom Ilieva i pogađa za 0:3. Sve što je bordo tim uspio uraditi do kraja, bio je utješni pogodak Mirze Mustafića, četiri minute prije kraja, kada je sjajnim udarcem sa 25 metara matirao Bendera.

Sarajevo je tako na startu proljetnog dijela prvenstva upisalo drugi uzastopni ligaški poraz, a ukupno treći u posljednja četiri kola, čime se i definitivno oprostilo od utrke za šampionsku titulu, te ekipi Simona Rožmana sada jedino preostaje borba za izlazak na evropsku scenu i osvajanje trofeja pobjednika Kupa BiH.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.