ARHIVA: Vidović visoko poletio i srušio Olimpiju

Arhiva

Na današnji dan, 27. februara 1982. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo ljubljansku Olimpiju rezultatom 1:0.

27.02.2024. 15:02
Semir Zilić

...


Fudbalere Sarajeva i Olimpije je uoči njihovog međusobnog susreta u okviru 20. kola Prve savezne lige dočekao snijegom pokriven teren stadiona Koševa. Bio je to ujedno i prvi meč koji je odigran u sklopu 20. kola, obzirom na to da je meč bio u direktnom TV prijenosu, Sarajevo i Olimpija su svoj meč odigrali u subotu u 13 sati. Hladno vrijeme, kao i činjenica da je susret bio direktno prenošen na malim ekranima, utjecali su na posjetu na koševskom stadionu, pa je na tribinama bilo tek oko 3.000 gledalaca.

Po izuzetno teškom terenu, koji je onemogućavao razvijanje bilo kakve smislene igre, mnogo bolje su se snašli gostujući fudbaleri. Taktika Ljubljančana je bila jednostavna, zaustaviti po svaku cijenu najbolje igrače Sarajeva, reprezentativni dvojac Sušić - Pašić, te uz odgovornu igru u odbrani ostvariti zacrtani cilj - osvojiti jedan bod na Koševu. Gosti su prvi i zaprijetili na utakmici i to na samom otvaranju, ali su prilike Rožiča i Vilija Ameršeka ostale neiskorištene, najviše zahvaljujući odličnom Slobodanu Janjušu na golu Sarajeva. S druge strane, fudbaleri u bordo dresovima su se dosta mučili, kako sa teškim terenom, tako i sa gostujućim odbrambenim bedemom. Ipak, iz prve povoljnije prilike, Sarajevo je uspjelo doći do vodećeg gola.

Igrala se 37. minuta utakmice, kada se Sušić u svom stilu probio u šesnaesterac gostiju, praćen dvojicom odbrambenih igrača Olimpije, koji su krajnjim naporima uspjeli zaustaviti njegov prodor izbacivši loptu u korner. Udarac iz ugla je izveo upravo Sušić, a njegov oštar centaršut ispratio je Želimir Vidović, koji je iako okružen čak četvoricom igrača u bijelim dresovima uspio biti najviši u skoku, te snažnim udarcem glavom zatresti Dalanovićevu mrežu za 1:0.

Trenutak kada Vidović postiže pobjedonosni pogodak
Foto: Knjiga vremena

Vodeći gol je skinuo pritisak sa fudbalera Sarajeva, koji su do odlaska na odmor zaigrali dosta lepršavije, te su preko Sušića i Pašića uspjeli stvoriti još dvije dobre prilike koje su ipak ostale neiskorištene, pa je prvo poluvrijeme završeno sa minimalnom prednošću domaćeg tima.

Uvodne minute nastavka utakmice donijele su bolju igru Sarajeva koje je imalo prvu priliku preko strijelca jedinog gola, Vidovića, ali je Dalanović ovog puta bio uspješniji. Trener Sarajeva je u nastavku utakmice pokušao osvježiti svoj tim izmjenama, pa su tako umjesto Jozića i Teskeredžića, priliku za igru dobili Smajić i Hadžialagić, ali su upravo te rane izmjene donijele problem za stratega bordo tima. Naime, sredinom drugog dijela igre, Sušić je dobio jedan nezgodan udarac u nogu, a obzirom da Srboljub Markušević nije imao pravo na još jednu izmjenu, najbolji igrač domaćeg tima je do kraja susreta uglavnom statirao na terenu. To je znatno usporilo lepršavu igru Sarajeva, ali i omogućilo gostima da u finišu utakmice uspostave terensku inicijativu, te još koji put zaprijete Janjušu koji je ipak bio na visini zadatka.

Muhidin Teskeredžić u prodoru
Foto: Knjiga vremena

Najslabiji pojedinac utakmice bio je glavni sudija, Dragiša Komadinić iz Beograda, koji je uprkos tome što je igra bila prilično fer, podijelio čak sedam žutih kartona. I redova Sarajeva požutjeli su Vidović, Pašić, Kapetanović i Ferhatović, te Elzner, Ameršek i Šarenac iz Olimpije. Sarajevo je tako, teže nego što se očekivalo, uspjelo nastaviti dobar niz proljetnih rezultata. Nakon pobjede u prvom kolu protiv Rijeke, te osvojenog boda na gostovanju Osijeku, ekipa Sarajeva se s pravom svrstala u red kandidata za plasman u evropska takmičenja, što će na kraju i uspjeti ostvariti.

Izvještaj, sastave i 3 fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.