Debakl Sarajeva na Grbavici

Izvještaj

U 151. zvaničnom duelu sarajevskih rivala, pobjeda je pripala ekipi Željezničara, koja je slavila sa ubjedljivih 3:0.

03.03.2024. 23:23
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Derbi susret 21. kola WWin lige BiH odigran je večeras na stadionu Grbavica. Za razliku od ranijih derbija, ovog puta je izostao potpun dekor, obzirom da zbog odluke MUP KS-a, navijačima Sarajeva nije bio dozvoljen dolazak na stadion Željezničara, a zbog incidenata koji su se dogodili ranije tokom dana.

Izostanak podrške najvjernijih navijača ipak teško može opravdati veoma slabo izdanje fudbalera Sarajeva, koji su u duelu sa gradskim rivalom ubilježili četvrti uzastopni poraz u prvenstvu, što se bordo timu nije dogodilo još od proljea 1996. godine.

Sam početak utakmice ipak nije nagovještavao da će se stvari odvijati u tom toku, obzirom da je prvu priliku na utakmici imalo upravo Sarajevo. Bilo je to u 5. minuti utakmice, kada je Adalberto Penaranda izborio slobodan udarac na dvadesetak metara od gola Željezničara. Slobodan udarac je izveo Slaviša Radović, nakon čijeg je centaršuta glavom šutirao Miomir Đuričković, ali lopta odlazi iznad gola domaćeg tima.

Sedam minuta kasnije, Željezničar je stigao do vodstva. Amer Hiroš je iz slobodnog udarca sa preko 30 metara udaljenosti, iskoristio loše postavljanje golmana Dejana Ilieva i pogodio nebranjeni dio njegove mreže za 1:0. Samo tri minute kasnije, još jedna dobra prilika za domaći tim, kada Amoah ne koristi poklon loptu Penarande, tačnije njegov udarac sa desetak metara uspijeva izblokirati Đuričković.

Do odlaska na odmor se nije dogodilo ništa vrijedno pažnje. Igra sa obje strane je bila prilično rastrzana, uz dosta prekida i prekršaja, u čemu su prednjačili domaći fudbaleri.

Kako je završilo prvo, tako je počelo i drugo poluvrijeme. Bez pretjerane ljepote u igri i velikih šansi, a Željezničar je svoju prvu pretvorio u novi pogodak. Bilo je to u 59. minuti, nakon što se Francis Kyeremeh prilikom prijema lopte okliznuo, domaći fudbaleri su došli u posjed lopte, a u nastavku akcije Marin Galić pogađa za 2:0. Isti igrač je desetak minuta kasnije u gotovo preslikanoj akciji ostao usamljen na drugoj stativi Sarajeva, te je preciznim udarcem riješio sve dileme oko pobjednika.

Do kraja susreta nije bilo previše uzbuđenja, osim u trećoj minuti sudijske nadoknade, kada je došlo do naguravanja fudbalera oba tima na terenu. Najagresivniji u tom sukobu bio je golman Sarajeva Iliev, kojem je Sivac pokazao put u svlačionicu, pa je u preostalih tridesetak sekundi igre mrežu Sarajeva čuvao brazilski napadač Renan Oliveira, budući da je trener Simon Rožman prethodno iskoristio sve izmjene.

Sarajevo je tako nastavilo sa serijom loših rezultata, a priliku za prekid krize koja traje od početka proljetne polusezone, imaće u narednom kolu kada na Koševu gostuje pretposljednji Igman.