ARHIVA: Blažević srušio nepobjedivi Dinamo

Arhiva

Na današnji dan, 5. maja 1963. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo zagrebački Dinamo rezultatom 2:0.

05.05.2022. 14:10
Semir Zilić

...

Sve do početka maja mjeseca, sezona 1962/63. bila je obojena u plave boje zagrebačkog Dinama. Tim sa Maksimira je bio naprosto nepobjediv. Nakon 21 odigranog kola, Dinamo je sa učinkom od 14 pobjeda i 7 remija zauzimao lidersku poziciju na tabeli. Tri dana prije gostovanja na Koševu izborili su plasman u finale Kupa Maršala Tita, a nekoliko dana ranije slavili su i u prvom polufinalnom meču Kupa velesajamskih gradova, prestižnog evropskog takmičenja koje je bilo preteča Kupa UEFA. Zbog svega toga, Dinamo je u Sarajevo doputovao sa ulogom apsolutnog favorita, uprkos činjenici da su na Koševu bili lišeni usluga trojice standardnih prvotimaca Jerkovića, Zambate i Markovića.

Sarajevo je s druge strane meč dočekalo rasterećeno. Tim trenera Ratomira Čabrića se pet kola prije nalazio na sigurnoj sedmoj poziciji, u sredini tabele, ali su fudbaleri u bijelim dresovima tog dana ipak imali poseban motiv. Naime, to je trebala biti posljednja utakmica Asima Ferhatovića u dresu Sarajeva, obzirom da se legendarni Hase spremao da već u narednim danima otputuje za Istanbul, gdje je trebao potpisati ugovor sa Bešiktašom. Meč je tako počeo u slavljeničkoj atmosferi. Dugogodišnji ljubimac koševske publike dobio je od kluba cvijeće i poklone, a od blizu 20.000 prisutnih navijača dugotrajni aplauz.

Nakon što je ceremonija Hasetovog oproštaja završena, valjevski sudija Botić je dao znak za početak utakmice, a prvu priliku je imalo Sarajevo. Igrao se drugi minut meča, kada je Zijad Arslanagić primio jednu odbijenu loptu na vrhu šesnaesterca, ali potom uputio nedovoljno jak udarac prema golu Škorića. Dinamo je već u narednom napadu uzvratio preko Lamze, ali je njegov udarac požrtvovanom reakcijom spriječio golman Sarajeva Marko Bilić, koji je tom prilikom i povrijeđen. Nakon ukazane liječničke pomoći, Bilić je nastavio utakmicu, ali ne zadugo, jer je već u 20. minuti ipak morao napustiti teren, a umjesto njega na gol je stao Nedžad Ovčina. Prije nego što će izaći sa terena, Bilić je zamalo kapitulirao. Igrao se 15. minut susreta kada je Ilijas Pašić snažno šutirao iskosa sa petnaestak metara, a kada su svi već vidjeli loptu u mreži, ona je pogodila stativu Bilićevog gola.

Poslije početnog pritiska gostiju u prvih pola sata utakmice, napokon se budi i Sarajevo, a situacija iz 31. minute izazvala je buru negodovanja kako igrača na terenu, tako i navijača na tribinama. Asim Ferhatović je poslao jednu dubinsku loptu za Stojana Crnogorca, koji je umakao pažnji odbrane Dinama, krenuo sam prema Škoriću, ali ga s leđa ruši Matuš. Kada se začula sudijska pištaljka, svi prisutni su pomislili da je sudija Botić dosudio jedanaesterac u korist Sarajeva, ali je on umjesto toga signalizirao da je Crnogorac bio u ofsajd poziciji.

Golman Dinama Škorić izbija loptu ispred Stojana Crnogorca

Posljednjih pet minuta prvog poluvremena donijelo je pregršt uzbuđenja. Prvo od njih stiglo je u 41. minuti kada je Crnogorac u solo prodoru nanizao gotovo cijelu odbranu Dinama, ali je njegov šut u posljednjem trenutku izblokirao Perušić, požrtvovano se bacivši na loptu. Odmah iz kontra napada uslijedila je i prilika Dinama, ali se Pašić ne snalazi najbolje, da bi se presudni trenutak utakmice dogodio u 43. minuti. Trener Čabrić u igru šalje mladog Stjepana Blaževića, koji se samo dvadesetak sekundi kasnije upisuje u listu strijelaca.

Prethodno je Sreten Šiljkut odlično ispratio Ferhatovićevu dubinsku loptu sa sredine terena, prošao po desnom krilu, a potom uputio oštar i ne pretjerano visok centaršut u peterac Dinama. Trojica gostujućih fudbalera su pokušali doći do lopte, ali nisu uspjeli, a najprisebniji je na drugoj stativi bio rezervista Blažević, koji u svom prvom dodiru sa loptom, preciznim udarcem sa oko šest metara matira Škorića za vodstvo domaćeg tima.

Tim rezultatom se otišlo na odmor, a uvodne minute nastavka igre ponovo su pripale gostima, koji prijete preko Matuša i Lamze, ali bez efekta. S druge strane Sarajevo je prvu izglednu situaciju imalo u 51. minuti, kada udarac Arslanagića zaustavlja Škorić, da bi već u 55. minuti bile riješene sve dileme oko pobjednika. Ferhatović je po ko zna koji put sjajnim dubinskim pasom prebacio kompletnu odbranu "plavih", Blažević je iskoristio statičnost odbrane Dinama, te do lopte stiže prije golmana Škorića i preciznim udarcem ga matira za 2:0. Zanimljivo, bili su to njegovi prvi golovi u karijeri, otkako je dvije godine ranije debitovao za tim sa Koševa.

Do kraja je Sarajevo sigurno držalo konce u svojim rukama, a nekoliko dobrih prilika za povećanje vodstva ostalo je u sjeni dešavanja u posljednje tri minute utakmice. Vidno iznervirani zbog sve očitijeg prvog poraza u sezoni i gubitka liderske pozicije, fudbaleri Dinama su u finišu igrali izuzetno grubo, što je dovelo do nekoliko povreda, ali i varnica na terenu, pa je tako Sarajevo završilo meč sa 8, a Dinamo sa 10 igrača na terenu. Prvo je u 87. minuti Meštrović u skoku povrijedio Crnogorca, koji je morao napustiti teren, da bi već u narednoj minuti lijevi bek gostiju Braun bez ikakve potrebe udario Šiljkuta bez lopte. Baš kao i Crnogorac, Šiljkut je također morao napustiti teren, a sudija Botić je put u svlačionicu pokazao i Braunu. To nije bio kraj uzbuđenjima, jer je u istom trenutku iz igre isključen i Ferhatović, koji je, po sudijskom uvjerenju, preoštro protestvovao nakon Braunovog starta.

Kada se situacija napokon smirila, susret je nastavljen. Sarajevo, koje je igralo sa samo sedmoricom igrača u polju, povuklo je sve igrače u odbranu, te je u posljednjih par minuta uspjelo zadržati stečenu prednost. Uslijedilo je veliko slavlje na tribinama, upaljene su baklje, ali i suze na licima Asima Ferhatovića koji nije mogao sakriti emocije zbog odlaska sa Koševa.

Dinamo je tako doživio prvi poraz, tek u 22. kolu, izgubio lidersku poziciju, ali to je bio samo početak katastrofe plavih koji su izgubili i preostala četiri meča u prvenstvu, a potom doživjeli i poraz u finalu Kupa velesajmskih gradova, dok su sezonu tek donekle spasili osvajanjem Kupa Maršala Tita. S druge strane, Hase koji je otputovao za Tursku, nakon samo 15 dana se vratio nazad. Dogovori sa Bešiktašom su propali, a Hase se vratio da odigra još jednu utakmicu, gradski derbi sa Željezničarom na Grbavici, nakon čega se ponovo zaputio u Istanbul. U najveći turski grad, Hase je ovog puta otputovao na poziv Fenerbahcea, čije će redove tog ljeta i pojačati.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.