Sarajevo se u finišu spasilo novog poraza

Izvještaj

Sarajevo i Igman su u 22. kolu WWin lige BiH podijelili bodove pred praznim tribinama koševskog stadiona.

09.03.2024. 21:12
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Nakon četiri uzastopna prvenstvena poraza, ekipa Sarajeva je u duelu sa konjičkim Igmanom tražilo priliku za prekid crne serije. Dodatni problem za izabranike Simona Rožmana, u ostvarenju tog cilja, bila je činjenica da je Sarajevo u ovom meču bilo lišeno podrške svojih navijača, obzirom da je zbog izrečene kazne NSBiH, utakmica odigrana pred praznim tribinama.

Sarajevo je odlučnije ušlo u ovaj meč, ali je na samom otvaranju uglavnom prijetilo udarcima iz distance. Ipak pokušaji Nemanje Anđušića i Ajdina Hasića, nisu ozbiljnije zabrinuli golmana Ćemana. Prvu pravu priliku imao je sredinom prvog poluvremena Mirza Mustafić, koji je sa desetak metara šutirao pored gola, nakon što mu je prethodno Hasić lijepo spustio loptu glavom. Najbliže golu bordo tim je bio u 30. minuti, kada nakon jedne duge akcije i povratnog pasa Renana Oliveire, sa deset metara kroz šumu nogu šutira Slaviša Radović, ali njegov pokušaj zaustavlja stativa. S druge strane, jedinu priliku za goste imao je Janketić čiji je snažan udarac sa vrha šesnaesterca završio sam per centimetara od gola Sarajeva.

Drugo poluvrijeme je ponudilo nešto slabiju igru oba tima, sve do posljednjih 20 minuta igre, kada je došlo do pravih uzbuđenja. Monotoniju je prekinuo dosta slabi sudija Miloš Gigović koji je u 72. minuti potpuno neopravdano dosudio jedanaesterac u korist gostiju. Janketić je tetralno pao u šesnaestercu Sarajeva, a Gigović je na asistenciju svog pomoćnika pokazao na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Mirsad Ramić za 0:1. Sarajevo se nije ni oporavilo od tog šoka, a sedam minuta kasnije uslijedio je novi, kada nakon jednog kontra napada Anel Hebibović postiže pogodak za 0:2.

Izgledalo je u tom trenutku da će Sarajevo upisati i peti uzastopni ligaški poraz i tako izjednačiti negativni klupski rekord iz daleke 1984. godine, ali su se igrači u bordo dresovima ipak uspjeli vratiti iz ponora. Tako je najprije u 85. minuti, Ćeman samo kratko zaustavio snažan šut, Muhameda Buljubašića, a njegovu slabu reakciju koristi Hamza Čataković koji pogađa za 1:2. Samo što se krenulo sa centra, Sarajevo je stiglo i do drugog gola. Nakon akcije Hasića, Julardžijae i Kyeremeha, ovaj posljednji je kratko uposlio Hasića koji snažnim i preciznim udarcem sa dvadesetak metara majstorski pogađa mrežu gostiju za 2:2.

Sarajevo je do kraja meča bacilo sve karte u napad, imalo i nekoliko dobrih prilika, preko Kyeremeha, Oliveire i Aničića, ali ipak nije uspjelo doći i do trećeg gola i potpunog preokreta, što znači da će morati još pričekati na prvu proljetnu pobjedu.