ARHIVA: Sarajevski derbi u znaku Lovrića i Ferhatovića

Arhiva

Na današnji dan, 18. marta 1956. godine, Sarajevo je u četvrtom gradskom derbiju savladalo Željezničar na Koševu, rezultatom 2:0.

18.03.2024. 13:00
Semir Zilić

...


Svoj četvrti prvenstveni duel, gradski rivali Sarajevo i Željezničar dočekali su u prilično različitoj atmosferi. Sarajevo se nakon petnaest odigranih kola nalazilo u sredini tabele, na šestom mjestu, tražeći priliku da eventualnom pobjedom nad komšijama sa Grbavice, napravi dodatni pomak na tabeli. S druge strane, Željezničar je zauzimao dvanaeto mjesto na tabeli, sa isto toliko osvojenih bodova, odnosno sa tri boda više u odnosu na pretposljednji Zagreb, koji se nalazio u zoni ispadanja. Uprkos izuzetno hladnom vremenu, te činjenici da su i teren i tribine koševskog stadiona bili potpuno prekriveni snježnim pokrivačem, duel gradskih rivala je svejedno izazvao veliku pažnju svih ljubitelja fudbala u Sarajevu, pa se na tribinama skupilo blizu 10.000 navijača oba tima.

Kada su fudbaleri oba tima istrčali na teren, pred sami početak utakmice, domaći navijači su ostali prilično zbunjeni taktičim promjenama koje je uoči ove utakmice izvršio trener Sarajeva, Slavko Zagorac. Krilni napadač Dobrivoje Živkov, zaigrao je u dresu sa brojem 4, na poziciji halfa. Mladen Stipić se našao na centarforu, a Asim Ferhatović na desnom krilu. Također, prvi put nakon tri mjeseca pauze, na terenu su se našla i dvojica rekovalenscenata, Kemal Džemidžić i Franjo Lovrić. Sve te promjene, koje je trener Zagorac izveo u sastavu u odnosu na prva dva proljetna kola, očito su urodile plodom, obzirom da je njegova ekipa od prve do posljednje minute apsolutno kontrolisala utakmicu i zasluženo stigla do pobjede.

Nerćes Novo šutira na gol Željezničara

Težak teren, potpuno prekriven snijegom, za većinu igrača donio je dosta problema, pogotovo prilikom kontrole lopte, ali ne i za dvojicu najboljih fudbalera Sarajeva, Lovrića i Ferhatovića, koji su čak i u takvim uslovima demonstrirali publici svoje majstorske vještine. Uvodne minute utakmice protekle su bez većih uzbuđenja, a onda je u 14. minuti došlo do jednog sudara Našida Halimića i Vahdeta Kurtovića, u kojem je deblji kraj izvukao napadač Željezničara. Kurtović je tom prilikom povrijedio koljeno, te je za kratko napustio teren. Budući da tadašnja pravila nisu dozvoljavala izmjene, Kurtović se par minuta kasnije vratio na teren, te uglavnom statirao na desnom krilu. Ipak, njegova povreda je bila preteška, čak i za tu, samo formalnu ulogu, te je nakon samo nekoliko minuta i definitivno napustio igru, pa su gosti do kraja utakmice igrali sa igračem manje.

Brojčanu prednost, ekipa Sarajeva je veoma brzo iskoristila i već u 20. minuti stigla do vodstva od 1:0. U jednoj gužvi koja se stvorila pred golom gostiju, najbolje se snalazi Asim Ferhatović, koji se dokopao lopte, a potom preciznim udarcem pogodio nebranjeni dio mreže Željezničara za 1:0. Osamnaest minuta kasnije, Ferhatović se po drugi put upisao u listu strijelaca, čime je i definitivno zapečatio sudbinu komšija sa Grbavice. Bio je to klasični pogodak u njegovom stilu, obzirom da se u solo prodoru oslobodio dvojice svojih čuvara, izašao sam pred golmana Vrepca i pogodio za, ispostaviće se kasnije, konačan rezultat ovog meča.

Miladin Radičević u prodoru

U drugom poluvremenu, na terenu je postojao samo jedan tim, ekipa Sarajeva. Brojčano inferiorniji gosti, gotovo da nisu ni pokušavali ublažiti poraz, dok je Sarajevo na krilima razigranog kapitena Franje Lovrića, prosto gospodarilo terenom. Popularni Franco je igrao kao u najboljim danima, jednostavnim i majstorskim potezima servirao je lopte svojim saigračima u napadu i pravo je čudo kako je ovaj meč završen sa samo dva gola u mreži gostiju. Iako je Ferhatović bio strijelac oba gola, epitet igrača utakmice pripao je kapitenu Lovriću, a pored njih dvojice među istaknutijim pojedincima u redovima pobjedničke ekipe bili su još i Stipić i Novo. Ovom pobjedom, ekipa Sarajeva je stigla do osamnaestog boda u sezoni, te se deset kola prije završetka prvenstva našla na visokom četvrtom mjestu na tabeli.

Izvještaj, sastave i šest fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.