Raspucani Čataković i ubjedljiva pobjeda na Tušnju

Izvještaj

Sarajevo je u sklopu 24. kola WWin lige BiH, na krilima raspucanog Čatakovića savladalo domaći Tuzla City rezultatom 1:5.

29.03.2024. 20:38
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

U prvom meču nakon reprezentativne pauze, Sarajevo je definitivno potvrdilo da je pronašlo put ka izlasku iz krize, te ubjedljiv trijumf u prethodnom kolu nad GOŠK-om nije bio samo plod slučajnosti.

Već od samog starta utakmice, ekipa Sarajeva je dominirala terenom, a prvu priliku imao je Hamza Čataković u 12. minuti, ali njegov udarac glavom bez većih problema zaustavlja domaći golman Lolić. Tri minute kasnije, još jedna lijepa akcija Sarajeva, nakon koje je Francis Kyeremeh povratnom loptom uposlio Mirzu Mustafića čiji udarac sa vrha šesnaesterca u posljednji čas blokira neko iz domaće odbrane. Konačno, pritisak bordo tima se isplatio u 18. minuti. Akciju Sarajeva, koju je iz odbrane započeo mladi Nidal Čelik, a nastavili Mustafić i Kyeremeh, u gol je pretvorio Čataković za 0:1. Dvadeset i sedma minuta donijela je još jednu lijepu akciju Sarajeva, koju je započeo Kyeremeh, a nastavio Amar Beganović koji preciznim centaršutem pronalazi Čatakovića, ali njegov udarac glavom iskosa sa pet metara odlazi preko gola Tuzlaka.

Tuzlaci su u prvom poluvremenu bili uglavnom bezopasni, tek je Mehanović bio u jednoj opasnoj situaciji, ali ga je Kyeremeh izblokirao u posljednji čas, dok je Irfan Hadžić postigao pogodak, koji je opravdano poništen zbog ofsajd pozicije. U finišu prvog poluvremena, prvo je u 40. minuti Kyeremeh pobjegao domaćoj odbrani, ali je Lolić zaustavio njegov udarac sa samo pet metara, a onda je u pretposljednjoj minuti prvog dijela igre Čataković po drugi matirao Tuzlake. Korner sa lijeve strane je izveo Slaviša Radović, a na prvoj stativi se odlično snalazi Čataković i pogađa za 0:2.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo je moglo doći do trećeg gola, ali je Kyeremeh slabo šutirao nakon povratne lopte Čatakovića, a odmah potom je uslijedila kontra Tuzlaka koju je efektnim udarcem sa vrha kaznenog prostora u gol pretvorio Mehanović za 1:2.

Ipak, nade domaćeg tima da može doći barem do jednog boda u ovom susretu nisu trajale dugo, jer je već u 59. minuti Čataković uspio postići i treći gol, te tako kompletirati svoj prvi het-trik u dresu Sarajeva. Mustafić je odlično povukao jednu loptu sa svoje polovine, a potom uposlio Čatakovića, koji se najprije sjajnim lažnjakom oslobodio svog čuvara, a potom snažnim i preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca prevario Lolića za 1:3.

Pet minuta kasnije, sjajna prilika za Nemanju Anđušića, koji se lijepo oslobodio svog čuvara i potom šutirao po zemlji sa desetak metara, ali lopta odlazi tik pored stative gola domaćih. Ipak, isti igrač se deset minuta kasnije iskupio za ovaj promašaj, kada nakon kornera povratnika u bordo dres, Harisa Duljevića pogađa za 1:4. Konačan rezultat utakmice postavljen je u posljednjoj minuti, kada još jedan rezervista, Eldar Mehmedović, koristi odličan dubinski pas Edina Julardžije i postavlja konačnih 1:5.