ARHIVA: Sarajevo osvajač Kupa KS

Arhiva

Na današnji dan, 3. aprila 1996. godine, Sarajevo je u finalu Kupa KS savladalo Olimpik rezultatom 2:0 i plasiralo se u završnicu Kupa RBiH.

03.04.2024. 12:57
Semir Zilić

...


Sezona 1995/96. donijela je drugo izdanje fudbalskog Kupa na području regije Sarajevo, koji je baš kao i njegovo premijerno izdanje, održano dvije godine ranije, trebao ponuditi predstavnika Kantona Sarajevo u završnici Kupa RBiH. Obzirom da je u završnici državnog Kupa učestvovalo samo osam ekipa, svaki od Kantona trebao je kroz svoje interno takmičenje odabrati po jednog predstavnika. Sarajevo je bilo branilac ovog naslova, budući da je dvije godine ranije, u jesen 1994. godine također osvojilo Kup Sarajevske regije, savladavši tada ekipu Željezničara u finalu rezultatom 4:2, čime je izborilo plasman u četvrtfinale Kupa RBiH koje se igralo na proljeće 1995. godine.

Godinu dana kasnije, put do četvrtfinala Kupa BiH, bordo tim je ponovo započeo u kantonalnom Kupu. Na putu do finala, Sarajevo je bez većih problema savladalo tri niželigaška tima, najprije sarajevski Partizan u osmini finala (2:0), potom Butmir u četvrtfinalu (1:0), te Vrbanjušu u polufinalu (3:0), a konačnog putnika u četvrtfinale Kupa RBiH trebalo je odlučiti finale sa gradskim rivalom, također članom Prve lige RBiH, Olimpikom.

Svi susreti Kupa KS su odigrani u martu, tačnije u posljednje tri srijede ovog mjeseca, a finalni meč zakazan je za prvu srijedu u aprilu. Susret je odigran na stadionu Koševo, pred tek nešto više od 1.000 gledalaca, što je i bilo razumljivo obzirom na činjenicu da je bio u pitanje radni dan i dnevni termin, kao i na to da je u glavnom gradu BiH tokom cijelog dana padala kiša. Loši vremenski uslovi, dodatno su otežali posao fudbalerima oba tima, obzirom da je ionako loš teren koševskog stadiona bio potpuno prekriven blatom, pa se teško mogla očekivati ljepota u igri. Prvo poluvrijeme proteklo je u ravnopravnoj igri, ali bez pretjeranih prilika na obje strane, te se na odmor otišlo bez pogodaka.

Za razliku od prvog poluvremena, u nastavku je Sarajevo zaigralo dosta odlučnije, te je nakon samo pet minuta igre uspjelo stići do vodećeg pogotka. Jednu neodlučnost odbrane "Vukova", kaznio je Nermin Gogalić koji je preciznim udarcem savladao nemoćnog Demirovića za 1:0. Sarajevo je do kraja meča iskusno čuvalo stečenu prednost, a uzalud su bili svi pokušaji Olimpika da u finišu utakmice stigne do izjednačenja i tako izbori barem jedanaesterce. Napadačka igra fudbalera u zelenim dresovima, otvorila je mogućnosti za kontra napade igračima Sarajeva, a upravo iz jednog takvog, bordo tim je u posljednjoj minuti utakmice otklonio sve dileme oko pobjednika. Kapiten Sarajeva, Reuf Herco, je u sjajnom solo prodoru prešao nekoliko fudbalera Olimpika, a zatim savladao Demirovića za konačnih 2:0.

Sarajevo je tako po drugi put uspjelo da osvoji kantonalni Kup, a pehar namijenjen pobjedniku uručio je Husejin Kamber, predsjednik Fudbalskog saveza Sarajeva, kapitenu bordo tima, Herci. Ovom pobjedom, bordo tim je osigurao plasman u četvrtfinale državnog Kupa koje je bilo na rasporedu već naredne sedmice i u kojem je sa ubjedljivih 4:1 savladao tim Radničkog iz Goražda.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.