ARHIVA: Šljivin gol iz kornera za bod na Maksimiru

Arhiva

Na današnji dan, 12. aprila 1978. godine, Dinamo i Sarajevo su u sklopu 24. kola Prve savezne lige remizirali na Maksimiru, rezultatom 3:3.

12.04.2024. 12:51
Semir Zilić

...


Sarajevo je duel 24. kola Prve savezne lige i gostovanje zagrebačkom Dinamu na Maksimiru dočekalo nakon dva vezana poraza. Bordo tim je ne prethodna dva meča poražen od Budućnosti u Titogradu, a potom i na svom terenu od Hajduka, pa su ekipu trenera Fuada Muzurovića mnogi otpisali još i prije polaska za Zagreb. Za razliku od Sarajeva, koje se sa ta dva poraza i definitivno oprostilo od šansi da se uključi u utrku za izlazak na evropsku scenu, zagrebački plavi su još uvijek bili u igri za Kup UEFA, te nisu imali pravo na kiks na domaćem terenu.

Suprotno očekivanjima, fudbaleri Sarajeva su na Maksimiru pružili veoma dobru partiju, te su hrabrom i otvorenom igrom parirali favorizovanom domaćinu, a u meču u kojem je na kraju viđeno čak šest pogodaka, podjela bodova se učinila kao najpošteniji rezultat, mada ne bi bilo nezasluženo ni da je bilo koji od ova dva tima uspio doći do punog plijena. Da se Sarajevo nije došlo braniti na Maksimiru pokazale su već uvodne minute ove utakmice. Prva prilika stigla je već u četvrtoj minuti, kada je Radomir Savić pobjegao svojim čuvarima, a potom ubacio loptu prema Srebrenku Repčiću, koji taj pas kao da nije očekivao, te je prilično slabo reagovao i gotovo da nije ni uspio zakačiti loptu. Osam minuta kasnije, isti dvojac je ponovo bio u centru pažnje. Još jednom je Savić pripremio šansu Repčiću, koji se ovog puta mnogo bolje snalazi, ali njegov udarac pogađa tek stativu gola Tomislava Ivkovića.

Nakon početnog pritiska Sarajeva, uslijedio je period nešto bolje igre domaćeg tima, koji prijeti prvo dalekometnim udarcem Jovičevića, a potom i preko Kranjčara, ali je u oba navrata Sead Gruda bio na mjestu. Novu dobru priliku za Sarajevo, ima je Branko Bošnjak u 26. minuti utakmice, kada je nanizao čak trojicu domaćih fudbalera, izašao sam pred Ivkovića, ali njegov udarac nije pronašao put do mreže Dinama.

Trenutak kada Bogdan postiže pogodak za 2:1

Finiš prvog poluvremena konačno je donio i prve golove, a u pravom vatrometu, publika je za samo četiri minute vidjela čak četiri pogotka. Sarajevo je u 35. minuti prvo stiglo do vodstva. Edhem Šljivo je centrirao sa desne strane, a loptu je sjajnim volej udarcem zakačio Savić, zakucavši je u Ivkovićevu mrežu za 0:1. Slavlje fudbalera u bijeli dresovima nije dugo trajalo, jer je samo dvije minute kasnije Dinamo stigao do izjednačenja. Zajec je šutirao na gol Sarajeva, lopta se odbija od stative pravo na glavu Bogdana koji pogađa za 1:1.

I na treći gol na utakmice se čekalo isto toliko, dvije minute, a ponovo je u glavnoj ulozi bio Bogdan, koji je ovog puta odlično ispratio centaršut Senzena, te novim udarcem glavom s desetak metara uspio prebaciti Grudu i poslati loptu pod prečku njegovog gola za potpuni preokret svog tima i kraj uzbuđenja u prvom poluvremenu.

Duel kapitena, Edhema Šljive i Velimira Zajeca
Foto: nkdinamozgb

Drugo poluvrijeme počelo je u sličnom tonu kao i prvo - prilikama Sarajeva. Prvo je pokušao Zoran Lukić udarcem iz daljine, a potom i Savić nakon centaršuta Safeta Sušića, ali je Ivković u oba navrata bio siguran. Dinamo je uzvratio u 53. minuti preko Mustedanagića, koji je nakon jedne lijepe akcije šutirao iskosa, ali visoko preko gola. U 63. minuti, Sarajevo konačno stiže do izjednačenja i rezultatski vraća utakmicu na sami početak. Sušić je bio u prodoru po lijevoj strani, nakon kojeg se odlučio na centaršut, ali je pri tome prilično loše zakačio loptu. Let lopte je još lošije procijenio Ivković, koji je krenuo prema svom petercu očekujući da će ona pasti upravo tu, ali je lopta preletjela sve igrače oba tima, uključujući i njega, te odsjela u suprotnom uglu gola Dinama.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima budući da je osam minuta kasnije, Mlinarić iskoristio centaršut Bručića i ponovo vratio svoj tim u vodstvo. I kada je izgledalo da će Dinamo stići do pobjede, pet minuta prije kraja bordo tim je uspio stići do novog izjednačenja. Bila je to prava majstorija kapitena Sarajeva, Edhema Šljive, koji je direktno iz kornera pogodio suprotne rašlje Ivkovićevog gola za konačnih 3:3 i veliko slavlje fudbalera u bijelim dresovima.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.