Revija kartona i podjela bodova na Grbavici

Izvještaj

Željezničar i Sarajevu u meču prepunom žutih i crvenih kartona podijelili bodove, odigravši bez golova.

14.04.2024. 22:32
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Željezničar i Sarajevo su u 152. gradskom derbiju pružili veoma blijedu partiju, a umjesto po golovima, večerašnji duel sarajevskih rivala ostaće upamćen po velikom broju žutih kartona i čak tri crvena kartona.

Nakon početnog ispitivanja snaga, prvi su zaprijetili domaći fudbaleri, preko Sulejmana Krpića koji je šutirao glavom nakon jednog slobodnog udarca, ali je bio neprecizan. Sarajevo je uzvratilo deset minuta kasnije, kada Mirza Mustafić prolazi po lijevoj strani, a potom upošljava Francisa Kyeremeha, koji se ne snalazi najbolje te sa samo šest-sedam metara šutira pored gola. Sličnu akciju vidjeli smo i u narednoj minuti, ovog puta su kombinovali Mustafić i Edin Julardžija, nakon čega je ovaj drugi pokušao ubaciti loptu, koja ispada iz ruku golmana Muftića, ali Kyeremeh ne uspijeva stići do nje.

Od 19. minute, domaći tim je ostao sa igračem manje na terenu, obzirom da je Amer Hiroš udario Julardžiju pesnicom u predjelu glave, zbog čega mu je glavni sudija Ermin Sivac pokazao put u svlačionicu. Uslijedio je period nešto mirnije igre, a tek u 36. minuti Sarajevo je ponovo zaprijetilo, ovog puta preko Hamze Čatakovića koji šutira u padu sa dvadesetak metara, ali lopta odlazi preko gola. Pokušao je dvije minute kasnije i Slaviša Radović sa slične udaljenosti, samo iskosa, ali je Muftić bio siguran.

Pretposljednji minut prvog poluvremena donio je novu opasnu situaciju pred golom Željezničara. Mustafić je šutirao sa vrha šesnaesterca, Muftiću ispada lopta, ali Čataković ne uspijeva stići do nje. A onda u drugoj minuti sudijske nadoknade, domaći tim ostaje bez još jednog igrača. Kyeremeh je pobjegao Cocaliću nakon jedne duge lopte, krenuo prema golu Željezničara, ali ga stoper plavih ruši s leđa te dobija direktan crveni karton.

Ipak, Željezničar nije dugo igrao sa igačem manje, tek preostale dvije-tri minute sudijske nadoknade prvog dijela igre, budući da je po završetku poluvremena zbog koškanja u tunelu, Slaviša Radović također zaradio crveni karton, te je u drugom dijelu igre na terenu bilo tek 19 igrača oba tima, umjesto standardnih 22.

U drugih 45 minuta, Sarajevo je očekivano kontrolisalo igru, imalo više loptu u svom posjedu, ali su napadi fudbalera bordo tima bili prilično jalovi, te izabranici Simona Rožmana nisu uspjeli stići do gola. Prvu priliku imao je Mustafić u 47. minuti, ali je njegov udarac iskosa sa šest-sedam metara otišao pored gola. Pokušao je u 71. minuti i rezervista Renan Oliveira, ali njegov udarac sa petnaest metara, nakon centaršuta Amara Beganovića nije zadao ozbiljnije probleme golmanu Muftiću.

Četiri minute kasnije u prilici je bio i Haris Duljević, ali njegov pokušaj glavom nakon kornera odlazi paralelno sa golom Željezničara. U 78. minuti zaprijetili su i domaći fudbaleri, preko Amoaha, čiji je udarac iskosa sa petnaest metara završio u rukama Dejana Ilieva. Sarajevo je do kraja meča uzaludno pokušavalo probiti odbranu Željezničara, najčešće čineći to bezuspješnim centaršutevima. Čataković je u 82. minuti pokušao udarcem glavom sa desetak metara, ali je Muftić ponovo bio siguran. Posljednju, ali ujedno i najbolju šansu na utakmici, Sarajevo je imalo u prvoj minuti sudijske nadoknade, kada je nakon još jednog centaršuta Beganovića, glavom šutirao Eldar Mehmedović, ali je Muftić sjajnom paradom uspio izvaditi loptu ispod prečke svog gola, te je meč završen podjelom bodova, kojom u konačnici mogu biti zadovoljniji domaći fudbaleri, obzirom da su gotovo cijeli susret igrali sa igračem manje.