ARHIVA: Gogalić odlučio snježni aprilski derbi

Arhiva

Na današnji dan, 16. aprila 1997. godine, Sarajevo je u 68. prvenstvenom derbiju na Koševu savladalo Željezničar rezultatom 1:0.

16.04.2024. 09:04
Semir Zilić

...


Zaostali susret 21. kola Prve lige BiH donio je najveću utakmicu bh. fudbala, 68. prvenstveni duel Sarajeva i Željezničara. Bio je to poseban dan za navijače Sarajeva, obzirom da se bordo tim nakon punih 10 mjeseci ponovo vratio na svoj stadion Koševo. Zbog rekonstrukcije našeg najvećeg stadiona, Sarajevo je svoje domaće utkamice igralo na susjednoj Grbavici. Ipak, duel dva najveća bh. kluba nije bio prvi fudbalski meč koji je odigran na novom travnjaku koševskog stadiona, obzirom da su se dvije sedmice ranije na istom stadionu susrele reprezentacije Bosne i Hercegovine i Grčke u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Tih dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine vladala je prava praznična atmosfera. Naime, dan ranije, na Koševu je održana velika svečanost, proslava pete godišnjice osnivanja Armije RBiH, a dan nakon derbija, u četvrtak 17. aprila bio je najveći muslimanski praznik, prvi dan Kurban Bajrama, tako da se najveća utakmica bh. fudbala idealno uklopila u takav raspored. Čak ni hladno vrijeme i snijeg koji je počeo padati tog jutra u Sarajevu, kao i činjenica da se meč igrao radnog dana u 15:30 sati, obzirom da reflektori još nisu bili osposobljeni, nisu spriječili preko 20.000 navijača oba tima da naprave još jedan vrhunski spektakl. 68. prvenstveni derbi je, baš kao i oni raniji, protekao bez ijednog incidenta, a glasnim navijanjem, bakljama i dimnim zavjesama, najvatrenije pristalice sa sjeverne i južne tribine koševskog stadiona, borile su se protiv netipične hladnoće za ovaj period godine.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice.
Stoje: Smječanin, Dedić, Ihtijarević, Granov, Hošić, Herco.
Čuče: Beganović, Repuh, Avdić, Uščuplić, Gogalić.

Sarajevo i Željezničar su ovaj meč dočekali u suprotnom raspoloženju. Bordo tim je bio na petom mjestu na tabeli, sa jednom utakmicom manje od ekipa koje su bile ispred njega na tabeli, te je tražio priliku da se eventualnim trijumfom probije do drugog mjesta i priđe na samo dva boda zaostatka od vodećeg Čelika. S druge strane, plavi sa Grbavice su derbi dočekali na veoma slabom desetom mjestu na tabeli, pa je uloga favorita u ovom meču opravdano pripala domaćem timu.

Sarajevo je odlično otvorilo meč, a prvu priliku imao je Nermin Gogalić, čiji udarac sa dvadesetak metara zaustavlja golman Željezničara, Almir Hurtić, izbivši loptu u korner. Trenutak odluke stigao je samo tri minute kasnije, a ponovo je u glavnoj ulozi bio raspoloženi Gogalić. Sjajno je prihvatio pas Senada Repuha, te je u punom trku utrčao u šesnaesterac Željezničara, a zatim preciznim prizemnim udarcem matirao Hurtića za 1:0 i veliko slavlje domaćih navijača.

I nakon vodećeg gola, Sarajevo je nastavilo kontrolisati igru, stvorivši do odlaska na odmor još nekoliko dobrih prilika koje su ostale neiskorištene samo zahvaljajući golmanu Hurtiću. Najbliže golu Sarajevo je bilo u finišu prvog dijela, kada je Hurtić još jednom sjajnom paradom uspio zaustaviti udarac Alena Avdića sa 18 metara.

Duel Edina Šopovića i Dženana Hošića

Prvu i jedinu priliku na utakmici, Željezničar je imao na startu drugog poluvremena kada je kapiten gostiju, Dželaludin Muharemović iz izgledne pozicije šutirao prilično neprecizno. Sarajevo je samo par minuta kasnije uzvratilo preko Džeme Smječanina, koji je iskoristio grešku Biščevića i izašao sam pred Hurtića, ali se tom prilikom sapleo, te je tako propala najbolja prilika bordo tima u nastavku meča.

Do kraja utakmice, fudbaleri Sarajeva su savršeno kontrolisali utakmicu, posebno na sredini terena gdje je lavovski dio posla odradio Repuh, koji je bio pokretač skoro svih napada bordo tima, a pobjeda bordo tima je mogla biti i ubjedljivija da su njegovi napadači iskoristili barem polovinu prilika koje su imali u posljednjih pola sata. Najbolje prilike u finišu utakmice su imali Emir Granov i Smječanin, ali su u idealnim situacijama bili prilično dekoncentrisani, pa su na kraju gosti sa Grbavice mogli biti i više nego zadovoljno što je meč završen rezultatom iz 16. minute.


Koliko je Sarajevo bilo dominantno u ovom meču najbolje pokazuju statistički parametri koji su bili apsolutno na strani bordo tima. Sarajevo je uputilo 12 udaraca, od čega 7 u okvir gola, dok su plavi imali tek četiri šuta na cijeloj utakmici. Bordo tim je izveo šest kornera, naspram samo jednog kornera igrača u plavim dresovima, a tek u rubrici napravljenih prekrašaja, omjer je bio na strani gositju koji su u ovom meču napravili 31 prekršaj, naspram 18 prekršaja igrača Sarajeva.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.