ARHIVA: Berberović u sudijskoj nadoknadi donio tri boda

Arhiva

Na današnji dan, 23. aprila 2005. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo ekipu Žepča rezultatom 2:1.

23.04.2024. 14:56
Semir Zilić

...

Foto: FKSinfo

Sezona 2004/05. bila je jedna od najtežih za navijače bordo tima, u novijoj klupskoj historiji. Sarajevo je tokom cijele jeseni bilo u donjem dijelu tabele, a tek se u finišu proljetne polusezone uspjelo otrgnuti od borbe za opstanak u društvu najboljih, prvi i jedini put u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Bordo tim je serijom dobrih rezultata na kraju stigao do četvrtog mjesta, te trijumfa u Kupu BiH, ali još sredinom aprila, situacija za ekipu Sarajeva nije bila tako dobra. Bordo tim se nakon 22 odigrana kola nalazio na 11. mjestu, sa 30 osvojenih bodova, četiri više od pretposljednje Budućnosti. Uzimajući u obzir tadašnji karakter Premijer lige BiH, tačnije činjenicu da je većina utakmica završavala pobjedama domaćih timova, tim Husrefa Musemića u duelu 23. kola protiv ekipe Limorad Žepča nije imao pravo na eventualni kiks.

Sarajevo je stoga, očekivano, već od prvog sudijskog zvižduka krenulo ofanzivno prema golu Žepčaka, a prvu priliku na utakmici imao je Emir Obuća u petoj minuti, ali njegov udarac iskosa sa desetak metara odlazi pored Brašnićevog gola. Dvije minute kasnije, Sarajevo je stiglo do vodstva. Enes Mešanović je izveo korner s desne strane, te je na drugoj stativi pronašao Muhidina Zukića, koji glavom prebacuje Brašnića i postiže pogodak za 1:0. Tom prilikom je ostala dilema da li je lopta prešla gol-liniju, obzirom da je Patrik Doqi izbacio loptu nazad u polje, ali je glavni sudija Pajić, na asistenciju svog pomoćnika Edina Selimovića pokazao na centar. I nakon vodećeg gola, Sarajevo je nastavilo sa napadima, te je u 27. minuti u dva navrata bilo blizu novog gola. Prvo je Albin Pelak neometan sa deset metara šutirao ravno u Brašnića, a potom je Edin Pehlić propustio priliku da odbijenu loptu smjesti u praznu mrežu. Glavom je promašio cijeli gol. Dvije minute kasnije, ponovo je zaprijetio Pelak, ovog puta iz slobodnog udarca, ali je pogodio samo prečku gola gostiju.

Detalj iz prvog poluvremena
Foto: FKSinfo

Posljednji minut prvog poluvremena donio je novo uzbuđenje pred golom Žepča, a u glavnoj ulozio bio je Darko Raca. On je u razmaku od samo nekoliko sekundi, nakon kornera Mešanovića, čak četiri puta šutirao, ali su se na putu do gola ispriječili dva puta golman Brašnić, jednom stativa i jednom odbrambeni igrači Žepča, koji su na kraju uspjeli otkloniti opasnost od svog gola, pa se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom bordo tima.

Nastavak susreta donio je dosta slabiji tempo igre, a prvu priliku ponovo je imalo Sarajevo, u 51. minuti. Samir Šarić je sa sredine terena uposlio Enesa Mešanovića, koji je krenuo prema golu gostiju, da bi se sa nekih dvadesetak metara odlučio na udarac, ali je bio prilično neprecizan, te je lopta otišla visoko preko gola.

A onda je u 67. minuti uslijedio hladan tuš za domaće navijače. Izudin Hadžiahmetović je centrirao sa lijeve strane, najviši u skoku bio je Nikola Mikelini, koji šutira glavom ravno u Vojislava Dragovića. Golman Sarajeva je tom prilikom nespretno reagovao, te mu je lopta praktično ispala iz ruku i završila u golu. Samo četiri minute kasnije, bordo tim je imao najbolju moguću priliku za novo vodstvo. Almir Hasanović je u svom šesnaestercu oborio Alena Avdića, pa sudija Pajić pokazuje na bijelu tačku. Odluka glavnog sudije iz Bijeljine je naišla na proteste gostujućih fudbalera, ali zanimljivo i domaće publike, koja je također smatrala da je jedanaesterac neopravdano dosuđen, te je istu ispratila skandiranjem "Ovo je smiješno!". Kada se bura gostiju napokon utišala, jedanaesterac je izveo Obuća, ali je njegov udarac zaustavila prečka Brašnićevog gola.

Situacija pred golom Žepčaka
Foto: FKSinfo

Nakon promašenog jedanaesterca, u redove domaćih fudbalera se uvukla nervoza, pa Sarajevo uprkos terenskoj inicijativi nije uspjelo ozbiljnije ugroziti gol Žepča. I kada je izgledalo da će se meč završiti podjelom bodova, bordo tim je u drugoj minuti sudijske nadoknade uspio doći do pobjedonosnog gola. Džemal Berberović i Veldin Muharemović su kombinovali gotovo na samoj aut liniji, nakon čega se Berberović odlučio za centaršut lijevom nogom. Golman Brašnić je loše procijenio let lopte, pa je Berberovićev centaršut završio u njegovoj mreži za veliko slavlje domaćih igrača i navijača. Gostujući fudbaleri su još jednom protestvovali kod sudije, smatrajući da je njihov golman tom prilikom fauliran, ali je Pajić svejedno pokazao na centar, te je Sarajevo stiglo do zlata vrijedna tri boda s kojima se probilo do osmog mjesta na tabeli.


Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.