ARHIVA: Velkoski lansirao Sarajevo na čelo tabele

Arhiva

Na današnji dan, 26. aprila 2015. godine, Sarajevo je u derbi susretu Premijer lige BiH savladalo na Koševu ekipu Širokog Brijega rezultatom 1:0.

26.04.2024. 12:58
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Premijer liga BiH je u sezoni 2014/15. donijela jednu od najuzbudljivijih utrka za šampionsku titulu. "Velika četvorka" bh. fudbala, Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg vodili su tijesnu borbu za prve četiri pozicije na tabeli, a kolika je neizvjesnost bila u završnici najbolje pokazuje pogled na tabelu sedam kola uoči kraja prvenstva. Široki Brijeg i Zrinjski su bili na čelu tabele sa 49 bodova, slijedilo je Sarajevo sa 47, te Željezničar sa 46. Upravo je 24. kolo Premijer lige BiH donijelo derbi susret vodećeg Širokog Brijega i trećeplasiranog Sarajeva na Koševu.

Sarajevo se nakon nešto lošijih rezultata na startu proljetne polusezone, odlučilo na promjenu trenera, te se umjesto Mehe Kodre, na klupi ponovo našao Dženan Uščuplić, koji je vodio ekipu Sarajeva i na početku sezone, tačnije sve do septembra, kada ga je zamijenio upravo Kodro. Uščuplić je povratak na klupu obilježio gostujućim trijumfom nad Olimpicom u prethodnom kolu, nakon čega je slijedio meč sa Širokobriježanima.

Miloš Stojčev i Leon Benko u duelu sa odbranom Širokog Brijega

Duel sa velikim rivalom izazvao je veliku pažnju u glavnom gradu BiH, što potvrđuje i sjajna posjeta, obzirom da se na tribinama koševskog stadiona okupilo preko 10.000 navijača, koji su na kraju mogli biti zadovoljni partijom svojih ljubimaca. Sarajevo je agresivno krenulo u ovaj meč, te je već u četvrtoj minuti prvu priliku imao Haris Duljević čiji udarac iskosa sa dvadesetak metara odlazi pored gola gostiju. Sedam minuta kasnije, erupcija oduševljenja na tribinama. Duljević je uputio centaršut sa desne strane, pravo na glavu Krste Velkoskog čiji udarac pogađa prečku, a potom se odbija iza gol-linije Soldinog gola. Glavni sudija Dragan Skakić najprije nije pokazao na centar, ali je na asistenciju svog pomoćnika, signalizirao da je lopta prešla gol-liniju, što je bio signal za veliko slavlje domaćih navijača.

Imao je Velkoski u 20. minuti još jednu dobru priliku, ali je njegov udarac sa desetak metara zaustavio Soldo. Pokušao je potom i Leon Benko, nakon još jednog dobrog proigravanja od strane Duljevića, ali je u padu šutirao ravno u Soldu, pa se na odmor otišlo sa jednim golom prednosti bordo tima.

Duljević i Benko tokom jednog napada u prvom poluvremenu

Drugo poluvrijeme počelo je prilikom Ivana Tatomirovića, čiji udarac glavom nakon kornera, na gol liniji pogađa jednog igrača gostiju. U 48. minuti identična situacija, ali na drugoj strani. Džidić je šutirao nakon kornera, a loptu na gol-liniji zaustavlja Gojko Cimirot. U 50. minuti, ponovo je u glavnoj ulozio bio razigrani Duljević, koji je lijepo prošao po desnoj strani i ubacio loptu prema usamljenom Samiru Radovcu, ali njegov pas u posljednji čas presijeca odbrana Širokog Brijega.

Sarajevo je do kraja meča uglavnom kontrolisalo igru, a viđene su još tri opasne situacije pred golom gostiju. Prvo je Benko u 74. minuti šutirao sa 25 metara, ali je pogodio prečku Soldinog gola, da bi već u narednoj minuti pokušao i Mehmed Alispahić, snažnim udarcem sa vrha šesnaesterca, ali je Soldo uz dosta muke uspio zaustaviti njegov šut. Posljednju priliku na utakmici, Sarajevo je imalo u 83. minuti, kada Benkin udarac glavom nakon kornera sa lijeve strane, odlazi pored gola.


Sarajevo je tako stiglo do zlata vrijedne pobjede, te je na najbolji mogući način iskoristilo remi Zrinjskog u gradskom derbiju sa Veležom, preuzevši lidersku poziciju. Nakon 24. kola, prvenstvo je postalo još interesantnije. Na čelu su bili Sarajevo i Zrinjski sa po 50 bodova, a slijedili su potom Široki i Željezničar sa jednim bodom manje. Bordo tim u preostalih šest kola nije ispustio čelnu poziciju, te se zasluženo okitio petim šampionskim naslovom.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.