Ubjedljiv trijumf Sarajeva, policija pokvarila spektakl

Izvještaj

Sarajevo je zasluženo savladalo Velež u derbiju Bosne i Hercegovine, te napravilo veliki korak ka plasmanu u Evropu.

28.04.2024. 23:56
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

140. Derbi Bosne i Hercegovine donio je veoma dobru igru ekipe Sarajeva, koje je zasluženo slavilo sa ubjedljivih 3:0, te tako napravilo veliki korak ka ostvarenju zacrtanog cilja, plasmanu u evropska takmičenja. Utakmici je prisustvovalo preko 7.000 navijača oba tima, ali je izostao pravi spektakl i štimung sa tribina, zbog očajno loše organizacije večerašnjeg susreta od strane MUP-a KS. Zbog do sada neviđenih mjera pretresa navijača na sjevernoj tribini, totalno netipičnog za utakmice Sarajeva i Veleža, obzirom na prijateljstvo koje godinama gaje navijači ova dva tima, pripadnici "Hordi zla" su sve do 20. minute ulazili na svoju matičnu tribinu. Revoltirani takvim postupkom, najvatreniji navijači bordo tima su u 25. minuti napustili sjevernu tribinu, te su fudbaleri u bordo dresovima tokom cijelog susreta bili lišeni podrške na koju su inače navikli.

Kada je u pitanju sama utakmica, Sarajevo je imalo početak iz snova, obzirom da je već nakon 40 sekundi igre stiglo do vodećeg gola. Mirza Mustafić je odlično uposlio Hamzu Čatakovića koji ulazi u šesnaesterac gostiju, a zatim povratnim pasom pronalazi Renana Oliveiru. Brazilskom internacionalcu je preostao lakši dio posla, da sa pet metara ubaci loptu u praznu mrežu za vodstvo Sarajeva od 1:0.

Petnaest minuta kasnije, isti igrač je ponovo bio u dobroj prilici, ali je njegov udarac, slabijom desnom nogom, bez većih problema zaustavio Hadžikić. U 24. minuti uslijedila je i prva velika prilika za Čatakovića, koji je sjajno smirio jednu dubinsku loptu, a potom šutirao iskosa sa desetak metara, ali je Hadžikić još jednom bio siguran. Do odlaska na odmor, Sarajevo je još dva puta zaprijetilo preko Čatakovića, te Velež preko Halilovića, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Početak drugog poluvremena nije donio veća uzbuđenja, a onda je u 62. minuti Sarajevo udvostručilo prednost. Akciju bordo tima je na desnoj strani započeo Amar Beganović, koji je uposlio Francisa Kyeremeha, a ovaj proslijedio loptu u sredinu, prema Čatakoviću. Najbolji ovosezonski strijelac Sarajeva je najprije primio loptu, namjestio se na lijevu nogu, a potom odmjerenim udarcem sa 18 metara savladao Hadžikića za 2:0. Isti igrač je mogao u 68. minuti doći i do drugog gola na utakmici, ali je njegov pokušaj još jednom zaustavio Hadžikić.

Prvu ozbiljniju priliku, Velež je imao tek u 75. minuti, kada Dejan Iliev zaustavlja pokušaj Šikala, a drugu i ujedno najbolju, pet minuta kasnije sa bijele tačke. Prethodno je Tarik Kapetanović u svom šesnaestercu faulirao Mlinarića, što je sudija Bandić opravdano okarakterisao kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Loptu je na bijelu tačku namjestio Hrkač, ali je Iliev pročitao njegovu namjeru i tako spriječio neizvjesnu završnicu meča.

Tačku na večerašnji susret, Sarajevo je stavilo u drugoj minuti sudijske nadoknade. Ponovo je Kyeremeh bio u ulozi asistenta, uposlivši Ajdina Hasića koji se najprije lijepo oslobodio Hrkača, a potom ušao u šesnaesteac i matirao Hadžikića za konančnih 3:0.

Ovom pobjedom, bordo tim se učvrstio na četvrtom mjestu, te na najbolji način najavilo naredni meč sa Slogom, u kojem bi eventualnom pobjedom mogao razriješiti sve dileme oko plasmana na evropsku scenu.


2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.